Savito Lietuvos skulptoriaus kūrinys papuoš Belgijos karališkosios šeimos rezidenciją

„Skulptūroje daug simbolikos, subtiliai įprasminančios Žmonijos gimimo pradžią. Tai amžina tema, aktuali visiems ir gvildenama jau tūkstančius metų“, – apie skulptoriaus Mariaus Zavadskio kūrinį „Gyvybės medis“ pasakojo menotyrininkė Daiva Čepaitė-Mikučionienė.

 M.Zavadskis ir „Gyvybės medis“. <br> Lrytas.lt koliažas.
 M.Zavadskis ir „Gyvybės medis“. <br> Lrytas.lt koliažas.
 M.Zavadskis ir „Gyvybės medis“. <br> Galerijos nuotr.
 M.Zavadskis ir „Gyvybės medis“. <br> Galerijos nuotr.
 M.Zavadskio kūrinys.<br> Galerijos nuotr.
 M.Zavadskio kūrinys.<br> Galerijos nuotr.
 M.Zavadskio kūrinys.<br> Galerijos nuotr.
 M.Zavadskio kūrinys.<br> Galerijos nuotr.
 D.Čepaitė-Mikučionienė.<br> Galerijos nuotr.
 D.Čepaitė-Mikučionienė.<br> Galerijos nuotr.
M.Zavadskis.<br> Galerijos nuotr.
M.Zavadskis.<br> Galerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 2:44 PM, atnaujinta Oct 25, 2022, 4:26 PM

Kaune duris atvėrusios galerijos „Meno ministerija“ įkūrėja apie autoriaus talentą bei jo autentiškumą užsiminė neatsitiktinai – paminėtas bronzinis vilniečio darbas netrukus iškeliaus į Belgijos karaliaus Philippo ir karalienės Mathilde rezidenciją. Monarchai su valstybiniu vizitu Lietuvoje lankysis iki trečiadienio ir meno kūrinį kartu su kitomis Lietuvą priminsiančiomis dovanomis parsigabens į savąją gimtinę.

D.Čepaitė-Mikučionienė negailėjo gražių žodžių M.Zavadskiui. Anot jos, tai autorius, stebinantis savo asmenybės subtilumu bei kūrybos veržlumu. Skulptūra „Gyvybės medis“, menotyrininkės teigimu, yra tarsi skulptoriaus dabartinio periodo, tik jam būdingos stilistikos pavyzdys. Šiai mažosios plastikos M.Zavadskio serijai priskiriamos ir kitos šio ciklo skulptūros – „Rojaus obuolys“, „Edeno sodas“.

„Autorius savo darbuose dažnai imasi mitologinės temos. Mitai nuo seno įprasmindavo žmogaus gyvenimą, apibrėždavo jo būtį, nubrėždavo pagrindinius kultūros bruožus, tradicijas. M.Zavadskio kūrybai artimos ne tik amžinos filosofinės temos, bet taip pat būdingas kūrybos daugiasluoksniškumas, tradicija joje persipina su šiuolaikiškumu“, – komentavo pašnekovė.

Anot jos, menininko asmenybė yra kaip nešlifuotas deimantas tik jam būdingomis briaunomis. Šiuo atveju autorius žavi kuklumu, susikaupimu, ramybe, visą asmenybės jėgą atiduoda kūrybai.

„Darbas galerijoje labai įdomus. Turi būti kruopštus bei atidus detalėms, kurios ilgainiui virsta visuma. Svarbu pastebėti subtilumą, atrasti kažką naujo – tai tarsi medžioklė ir kartu kūryba. Tam irgi reikia talento. Kartais tenka net padrąsinti ar įkvėpti kūrėjus, nes dažnam šiuolaikiniam menininkui būdingas uždarumas, o kartais net ir nepagrįstas savikritiškumas“, – aiškino D. Čepaitė-Mikučionienė.

Kelią į Belgijos monarchų širdis Lietuvos skulptoriui padėjusi atrasti menotyrininkė neabejojo – tai tik dar vienas malonus iššūkis jos darbe. „Tai savotiška viršukalnė, kurių, neabejoju, bus dar ne viena“, – teigė galerininkė.

Jos teigimu, menininkai galerininkus vis dažniau ima vertinti kaip savo partnerius ir simboliškai juos vadina „švyturiais“, padedančiais pastebėti artimiausią, saugiausią, patikimiausią kelią į tikslą.

D.Čepaitė-Mikučionienė neabejojo, kad Belgijos karališkieji rūmai M. Zavadskio kūryboje įžvelgs jo intensijas, išskirtinį autoriaus braižą, jo gebėjimą meistriškai suvaldyti bronzą perteikiant užkoduotas gyvenimo vertybes, jo trapumą bei grožį.

„Kiekviename Mariaus darbe yra kažkas „zavadskiško“. Ne veltui autorių galima atpažinti vos tik pažvelgus į jo darbus, netikėtus, ironiškus, spalvingus. Pamačius kūrinį iškart norisi jį patyrinėti, pažvelgti iš arčiau“, – kalbėjo galerijos „Meno ministerija“ vadovė.

Ji džiaugėsi, kad pamėgta veikla atvėrė galimybių bendrauti su autoriais, lankytis jų dirbtuvėse, iš arti matyti meno kūrinių gimimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.