Menininko iš Ukrainos Dmytro Hunts pastelėse – charakteringi miestų veidai

Spalio 30 d. (sekmadienį), 16 val., Vilniaus meno erdvė „GODÒ galerija“ pristato menininko Dmytro Hunts iš Ukrainos, Lvivo, personalinę sausų pastelių parodą „Europos keliais“. Keliaudamas autorius savo darbuose meistriškai ir pastabiai užfiksuoja miestų portretus: jų charakterį, koloritą ir čia pat vykstantį vietinių gyvenimą.

Turkija. Marmaris.<br>Organizatorių nuotr.
Turkija. Marmaris.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuva. Sudeikiai.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuva. Sudeikiai.<br>Organizatorių nuotr.
Ukrina. Karpatai.<br>Organizatorių nuotr.
Ukrina. Karpatai.<br>Organizatorių nuotr.
Menininkas Dmytro Hunts.<br>Organizatorių nuotr.
Menininkas Dmytro Hunts.<br>Organizatorių nuotr.
Ukrina. Karpatai.<br>Organizatorių nuotr.
Ukrina. Karpatai.<br>Organizatorių nuotr.
Ispanija. Tosse de Maras.<br>Organizatorių nuotr.
Ispanija. Tosse de Maras.<br>Organizatorių nuotr.
Menininkas Dmytro Hunts.<br>Organizatorių nuotr.
Menininkas Dmytro Hunts.<br>Organizatorių nuotr.
Švedija. Malmė.<br>Organizatorių nuotr.
Švedija. Malmė.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lina Mrazauskaitė, „GODÒ galerija“

Oct 27, 2022, 10:48 AM

Menininkas Dmytro Hunts atvyko į Lietuvą šių metų birželį ir netrukus pradėjo piešti Vilniaus skveruose ir gatvelėse. Sostinė šiam autoriui jau buvo pažįstama iš ankstesnių apsilankymų, todėl jos jaukūs užkaboriai (Užupyje ar Žvėryne) greitai buvo atrasti. Urbanistiniu peizažu garsėjantis menininkas išskirtinai renkasi medinius, dažnai nykstančius namus ir, žinoma, Vilniaus bažnyčias.

Maždaug prieš devynerius metus paėmęs į rankas tapybiškai trapią sausos pastelės techniką (menininkas taip pat kuria aliejumi ant drobės ir akvarele) jis pradėjo savotišką šios technikos kelionę, kurdamas spalvingus peizažus iš natūros: Kryme (kuris tuo metu dar nebuvo okupuotas) žengti pirmieji šios kelionės žingsniai.

Čia sukurtos pastelės pasižymi išskirtiniu šviesumu, švelnumu ir magišku erdvės pojūčiu. Vėliau, daug laiko praleidęs Karpatų gyvenvietėse, menininkas stebi vietinį koloritą ir čia pat vykstantį gyvenimą: vaizduoja namus, gyventojų figūras ir gyvūnus – visa tai apjungia ypatinga vaiski kalnų šešėlių ir saulėlydžių spalvų paletė.

Kaip pasakoja pats D. Hunts, atsidūręs Amsterdame iš didelių sentimentų Rembrantui ieškojo miesto charakterio ir, žinoma, pastebėjo, kad kiekvienas miestas turi savo koloritą, išskirtinius architektūrinius reprezentacinius pastatus ir paslaptingus užkaborius. Į keliautojo aplanką taip pat pateko Prancūzijos, Anglijos, Ispanijos ir Švedijos miestų peizažai. 2018 m. iš šių kelionių buvo suformuota didelė paroda „Iš Vakarų į Rytus“, eksponuota Lvivo meno rūmuose.

Paroda „Europos keliais“ – tai iš naujo sudarytas keliautojo pastelių pasakojimas, papildytas lietuviškais peizažais iš Vilniaus, Palangos ir kitų Lietuvos miestų. D. Hunts peizažai yra charakteringi: jaučiasi dienos oras, saulė, lietus ar debesų metami šešėliai. Ypač daug dėmesio dangaus mėlynai. Ji ryškiai aksominė ir sakrali. Realistiškai vaizduojamos vietovių bažnyčios išlieka ekspresyvios ir tapybiškos. Autorius atsimena, kad studijų laikais sausą pastelę naudojo eskizams, todėl šie peizažai atsiranda taip pat greitai, kartais tiesiog per pusdienį. Autorius daug dėmesio skiria perspektyvai ir kompozicijai.

Pavyzdžiui, vaizduodamas savo gimtąjį Lvivą, išryškina tolyn bėgančią gatvę, o pirmame plane šešėliuose apsunkę pastatai virpa ir šviesa, ir vasaros šiluma. Visa tai padeda sukurti impresionistinis darbo pobūdis. Tereikia susirasti patrauklų peizažo „veidą“.

Parodos partneris – Molėtų dailės galerija. 2022 m. autorius gavo Lietuvos kultūros tarybos stipendiją Lietuvoje prieglobstį radusiems Ukrainos kūrėjams.

Apie autorių

Dmytro Hunts gimė 1958 m. Lvive. 1980–1986 m. studijavo Valstybiniame Lvivo taikomosios ir dekoratyvinės dailės institute. Nuo 2005 m. – Ukrainos dailininkų sąjungos narys. 2007–2010 m. užėmė Ukrainos dailininkų sąjungos Lvivo tapytojų sekcijos pirmininko pareigas.

2007 m. apdovanotas sidabro medaliu Archipo Kuindžio tapybos konkurse (Mariupolis). 2008 m. įteiktas Ukrainos kultūros ministerijos garbės raštas už dalyvavimą jaunimo ir studentų festivalyje Lvive.

Paroda vyks iki lapkričio 5 d.; įėjimas nemokamas. Galerijos adresas: Malūnų g. 6A, Vilnius

Darbo laikas: II-V 13.00–19.00, VI 12.00–18.00

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.