Visuomenės grožio standartai ir subjektyvios jų patirtys – NDG renginių cikle „Dėl grožio?“

Lapkričio 6–20 d. Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje vyks kūniškumo, estetikos, vaizdų kultūros, grožio normų ir nuokrypių nuo jų temas nagrinėjantis renginių ciklas „Dėl grožio?“

„We Are Propaganda“ renginys, 2018 m. <br> E.Simonavičiūtės nuotr. 
„We Are Propaganda“ renginys, 2018 m. <br> E.Simonavičiūtės nuotr. 
Dvi savaites truksiančiame Nacionalinės dailės galerijos renginių cikle grožio reiškinį menininkai ir tyrėjai nagrinės per kūniškumo ir tapatybės, seksualumo ir manipuliacijos socialinių tinklų madomis praktikas.
Dvi savaites truksiančiame Nacionalinės dailės galerijos renginių cikle grožio reiškinį menininkai ir tyrėjai nagrinės per kūniškumo ir tapatybės, seksualumo ir manipuliacijos socialinių tinklų madomis praktikas.
Filmo „Simbiozė“ (Nadja Andrasev, 2019 m.) kadras. 
Filmo „Simbiozė“ (Nadja Andrasev, 2019 m.) kadras. 
Menininkė A.Bulaukaitė supažindins su skaitmeninio turinio kūrimo strategijomis.
Menininkė A.Bulaukaitė supažindins su skaitmeninio turinio kūrimo strategijomis.
Daugiau nuotraukų (4)

NDG inf.

Nov 4, 2022, 2:40 PM, atnaujinta Nov 4, 2022, 3:36 PM

Spalvos, linijos, daiktai, aplinka, kūnai, judesiai – visose žmonių gyvenimo srityse gyvuoja grožio standartai. Vieni juos priskiria kintantiems kultūriniams susitarimams, kiti bando aiškinti  giluminiais smegenų procesais. Vienaip ar kitaip, vis dar nežinome, ar egzistuoja universali – visiems žmonėms visais amžiais galiojanti – grožio taisyklė. 

Istoriškai vizualaus grožio standartai niekada nesiliovė galioję, tačiau be perstojo kito, kartais net radikaliai. Šiuolaikiniame pasaulyje šis kismas, rodos, dar pagreitėjo, o tariami standartai pasirodė esą gan paslankūs.

Vieni žmonės aktyviai seka ir bando spėti su socialinių tinklų madomis, kiti priešinasi kolektyviniams susitarimams ir siūlo alternatyvas, dar kiti apskritai neigia arba ignoruoja grožio, estetikos reikšmę jų kasdienybėje.

Dvi savaites truksiančiame Nacionalinės dailės galerijos renginių cikle šį – grožio – reiškinį menininkai ir tyrėjai nagrinės per kūniškumo ir tapatybės, seksualumo ir manipuliacijos socialinių tinklų madomis praktikas. 

Renginių programą pradeda jau šį sekmadienį vyksiančios Visvaldo Morkevičiaus kūrybinės dirbtuvės. Kviesdamas kiekvieną dalyvį sukurti asmeninį ziną – nedidelio tiražo, vieno ar grupės žmonių sudarytą laisvos formos leidinį – menininkas kvies patyrinėti skirtingas grožio perspektyvas. Vėliau iš šių zinų bus padarytas vienas bendras leidinys, liudijantys požiūrių ir skonio įvairovę.

V.Morkevičius daugiausiai dirba su fotografijos medija, savianalitiniuose ir intymiuose darbuose per objekto ir subjekto santykį, pasąmonę, sapnus ir fikciją jis konstruoja naujus ryšius tarp objektų ir jų reikšmių. 

Lapkričio 9 d. pilnamečiams skirta programa „Kūniški žaidimai“ šešiuose trumpo metro filmuose subtiliai atskleis intymumo ir seksualumo įvairovę. Ši programa buvo pristatyta šių metų Vilniaus tarptautinio trumpametražių filmų festivalio metu, tiesa, tik namų kino platformose, tad šįkart žiūrovai turės galimybę išvyksti filmus Nacionalinės dailės galerijos kino salėje.

Po peržiūros vyks rašytojos, meno kuratorės Monikos Kalinauskaitės vedama diskusija, kurioje dalyvaus lytiškumo ugdymo specialistė Akvilė Giniota, šiuolaikinė menininkė Agnė Jokšė ir dizainerė Paulina Bradūnaitė. Pašnekovės nagrinės skirtingų kūnų seksualumo reprezentaciją vizualiajame mene, susitaikymą su savimi, aistrą ir tapatybę.

Norinčių suderinti žinias ir vizualines patirtis, praplėsti teorinį ir praktinį šiuolaikinio meno kontekstą  penktadienį, lapkričio 11 d. NDG lauks paskaita ir du performansai. Denis Petrina grąžins grožio konceptą į meno teorijos lauką – paskaitoje jis gins tezę, kad menas (nesvarbu, klasikinis, šiuolaikinis ar ateities) praranda savo prasmę atsisakius grožio kategorijos. Tuo pat metu jis kels klausimą: jei dedame tiek daug vilčių į grožį, kas jis yra?

Kūrybinis superego, pati sau kūrinys, produktas, prekė ir reklama Nancie Naive atliks „Buy me, God“ – iš dainos, videoklipo ir gyvo pasirodymo susidedantį kūrinį. Anot menininkės, kūnas yra XXI a. indulgencija, sakralinė valiuta, tad čia jis žiūrovus pasitiks lėliškais drabužiais, atsargiais šokio žingsneliais ir valiūkiška šypsena.

Kiti jaunosios kartos kūrėjai Edvinas Mikulskis ir Valerija Gneuševa pristatys naują šokio performansą „.......“. Jame jie pasiners į simuliaciją, fetišizuotą miražą ir patirtis, kurių atspirties taškas visuomet yra narciziškasis aš.

Edvinas Grinkevičius, pasitelkdamas savo alterego, drag personą Querelle ir jos gerąsias praktikas, lapkričio 13 d. kvies dalyvauti gyvojo piešimo-persirengimo sesijoje. Tačiau nei Edvinas, nei Querelle nemoka ir niekada nemokėjo piešti, tad ši sesija bus visai ne apie tai – piešimas pasitelkiamas kaip kolektyvinio veikimo gestas Nacionalinės dailės galerijos ekspozicijų kontekste. E.Grinkevičius kviečia dekonstruoti už queer bendruomenę (ar visai be jos) ilgai kurtus pasakojimus.

Antroji „Dėl grožio?“ savaitė bus skirta interneto naudojimo estetikai ir socialinių tinklų žvaigdžių (ar siekiančių tokiomis tapti) temai. Lapkričio 16 d. įvyks ką tik festivalyje „Nepatogus kinas“ pristatyto ir vienu žiūrimiausių tapusio filmo „Panų gauja“ (2022 m.) peržiūra. 86% mokyklinio amžiaus vaikų svajoja tapti nuomonės formuotojais, o keturiolikmetei Leonie tai pavyko, tačiau netrukus tapo etatiniu darbu ir, užuot tiesiog buvusi paaugle, ji turi paklusti socialinių tinklų taisyklėms ir savo auditorijai.

Renginių ciklą uždarys ir su skaitmeninio turinio kūrimo strategijomis supažindins menininkė Aurelija Bulaukaitė. Sekmadienį, lapkričio 20 d., vyks jos kūrybinės dirbtuvės „Kylantis influenceris“. Idealizmą pindama su priešiška realybe, fikciją – su banalia kasdienybe, kritikams jį atkirstų: „Sakote, man patinka dėmesys, bet kas čia blogo?“

Renginių ciklas „Dėl grožio“ Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). Lapkričio 6–22 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.