Tekstilininkė ieško savo atspindžio pirmapradėje gamtoje

Antradienį Nacionaliniame saugomų teritorijų lankytojų centre Vilniuje (Antakalnio g. 25) atidaryta žinomos menininkės Jūratės Kazakevičiūtės paroda „Slaunieji medeliai“. Ši menininkė jau du dešimtmečius kuria tekstilinius objektus-skulptūras naudodama minkštosios skulptūros technologiją.

 J.Kazakevičiūtės darbas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 J.Kazakevičiūtės darbas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 J.Kazakevičiūtės darbas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 J.Kazakevičiūtės darbas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 J.Kazakevičiūtės darbas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 J.Kazakevičiūtės darbas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 8:01 PM

Tekstilininkė mato save kaip mažą visatos dalelę ir tarsi ieško savo atspindžio augaluose, kraštovaizdyje, pirmapradėje gamtoje. Jos meno objektai – savotiški žmogaus ir augalo hibridai, liudijantys jų bendrystę ir panašumą.

Parodoje menininkė pristato naujausias tekstilines skulptūras iš ciklo „Pojūčių medžiai“ (2021–2022) ir jas papildančius kaleidoskopinius miško atspaudus ant audinio, kurie lyg gyvybe alsuojančios miško paklotės sujungia „Pojūčių medžius“ ir kitas skulptūras į vieną visumą.

„Skulptūros kinta lyg gyvos būtybės, kaip žmonės, augalai, kaip visa kūrinija. Minkštosios skulptūros technologija leidžia juos perkurti ir keisti kūrinių skleidžiamą nuotaiką“, – aiškino autorė.

Vaikščiodama miško takais ši menininkė nepaliauja žavėtis gamtos kitimu skirtingais metų laikais. Širdžiai apsalus nuo gamtos grožio, įspūdį užfiksuoja telefonu. Šalia skulptūrų parodoje eksponuojami skaitmeniniai atspaudai sukurti iš tokių nuotraukų.

Kiekviename darbe yra viena pasikartojanti nuotrauka, kuri kaip detalė atsispindi kaleidoskopo veidrodžiuose: kaip augalo žiedas sukasi ratu sukurdamas ritmą ir harmoniją, taip sudėliotas vaizdas audinyje galėtų plėstis ir tęstis iki begalybės, kaip sutartinės posmas.

J. Kazakevičiūtė gimė Druskininkuose, ten pat gyvena ir dirba. 2000 m. ji baigė tekstilės specialybę Vilniaus dailės akademijoje. 2002 m. įgijo menų magistro laipsnį. Menininkės objektai, minkštosios skulptūros ir instaliacijos pristatomos ne tik Lietuvoje.

Ji eksponavo savo meną tarptautinėje „Nord ART“ parodoje Budelsdorfe (Vokietija) ir tarptautinėje Kauno bienalėje „Gyvas požiūris“, tarptautinėje parodoje „Miniartextil“ Kome ir Venecijoje (Italija) bei 3-ioje Europos tekstilės ir taikomojo meno trienalėje „Tradicijos ir Inovacijos“ Rygos dekoratyviojo meno ir dizaino muziejuje, „Miniartextil à Montrouge“ Paryžiuje (Prancūzija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.