Tiražinės knygos menas Kazio Varnelio namuose-muziejuje

Tradicine tapusi gražiausių knygų paroda, kuri jau keletą metų pristatoma tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, o vėliau – Lietuvos nacionalinio muziejaus Kazio Varnelio namuose-muziejuje, šiemet duris atveria kaip platesnė – Lietuvos, Čekijos ir Ukrainos – knygos meną reprezentuojanti ekspozicija. Parodą „Tiražinės knygos menas“ Kazio Varnelio namuose-muziejuje galima aplankyti jau nuo kovo 1 dienos.

 Gražiausių knygų parodos eksponatas.
 Gražiausių knygų parodos eksponatas.
Gražiausių Čekijos knygų konkurso nominantai.
Gražiausių Čekijos knygų konkurso nominantai.
 Gražiausių knygų parodos eksponatas.
 Gražiausių knygų parodos eksponatas.
 Gražiausių knygų parodos eksponatas.
 Gražiausių knygų parodos eksponatas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-03-04 21:01

„Knygų mugė baigėsi, tačiau Lietuvos nacionalinis muziejus siūlo stabtelėti, atidžiau įsižiūrėti ir pasidomėti gražiausiomis knygomis giliau. Knygų mugės lankytojas yra ir muziejaus lankytojas, tai yra skaitanti, klausanti, mėgstanti knygas publika. Tad džiugu, kad su partneriais galime pristatyti tai, kas gražiausia.

Labai svarbu, kad į parodą įtrauktos ir Ukrainos leidėjų išleistos knygos, jos – dabar kovojančios už savo išlikimą, tapatybę ir kultūrą šalies simbolis“, – sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė dr. Rūta Kačkutė.

Kasmetį gražiausių Čekijos knygų konkursą rengia Čekijos Respublikos kultūros ministerija ir Čekų literatūros muziejus. 2002 m. pirmą kartą Vilniaus knygų mugėje buvo pristatyti Prahos menų akademijos (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze) studentų darbai, vėliau tradicine tapusią gražiausių Čekijos knygų parodą inicijavo ir ją kuruoja Sigutė Chlebinskaitė, kūrybinės studijos „Knygų šalis“ sumanytoja ir kultūrinių ryšių su Čekija iniciatorė.

Čekijoje knygos kūrimas, jos iliustravimas yra labai svarbi nacionalinės kultūros dalis ir turi senas tradicijas. 57-ąjį kartą vykusiame konkurse varžėsi net 342 čekų leidėjų, grafinio dizaino ir leidybos mokyklų studentų, grafikos dizainerių bei meno institucijų knygos, išleistos ir išspausdintos Čekijoje 2021 metais.

Knygos vertinamos pagal grafikos kokybę, apipavidalinimą, poligrafijos kokybę, įrišimą, iliustracijas, originalumą. Knygos suskirstytos į septynias kategorijas, skelbiamos trys geriausiai įvertintos kiekvienos kategorijos knygos, o už pirmąją vietą laimėjusiąją skiriama piniginė premija. Taip pat apdovanojimas teikiamas jaunajam kūrėjui (iki 30-ties metų). 2021 m. gražiausių Čekijos knygų konkurso tarptautinės vertinimo komisijos pirmininkas buvo jaunosios kartos grafikos dizaineris Jiří Karásekas. Parodoje eksponuojamos 25 knygos laureatės.

Lietuvoje Kultūros ministerija Knygos meno konkursą rengia nuo 1996 m., tačiau pats konkursas vyksta jau 31-ą kartą. Leidinius vertina dvi iš deleguotų knygos profesionalų sudarytos ekspertų grupės, tvirtinamos kultūros ministro įsakymu dvejiems metams.

Šių metų Knygos meno konkurso ekspertų praktikų grupę sudarė Jokūbas Jacovskis, Kamilė Kalibataitė (pirmininkė), Giedrė Lisauskaitė-Jonušienė, Vilija Liutkevičienė, Elona Marija Ložytė, Lina Itagaki, o ekspertų komisiją – doc. Matas Jonas Dūda, prof. Kęstutis Grigaliūnas, lekt. Elena Grudzinskaitė (pirmininkė), Elona Marija Ložytė.

Konkursą Kultūros ministerija organizuoja bendradarbiaudama su Lietuvos dailininkų sąjunga, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus knygrišių gildija, Lietuvos dizaino asociacija, Lietuvos spaustuvininkų asociacija ir Lietuvos leidėjų asociacija, konkurso kuratorė – Rūta Lazauskaitė.

Leidybinio-poligrafinio atlikimo, apipavidalinimo kokybės ir knygos meninės visumos aspektu vertinami leidiniai šešiose teminėse grupėse: kiekvienoje iš jų apdovanojamos trys knygos (po piniginę premiją ir du diplomus); skiriama ir Pagrindinė metų premija. Vilniaus dailės akademija, Lietuvos dailininkų sąjunga taip pat skiria po apdovanojimą. Diplomus gauna ir knygų laureačių leidėjai bei knygą spausdinusi spaustuvė, o konkurso piniginė premija išmokama knygos dailininkui.

Gražiausių knygų paroda veiks nuo kovo 1 d. iki rugpjūčio 27 d. (Ukrainos konkurso knygų ekspozicija veiks iki balandžio 9 d.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.