Menininkas Jonas Valatkevičius: „Renkuosi vidurinio piršto strategiją, nes pasaulis keliauja į pragarą“

2023 m. balandžio 18 – gegužės 20 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė dešinė“ veiks Jono Valatkevičiaus piešinių paroda „Laimingo tau likusio gyvenimo“. Atidarymas 2023 m. balandžio 18 d. 18 val.

Parodos plakatas.<br>Organizatorių nuotr.
Parodos plakatas.<br>Organizatorių nuotr.
Parodos plakatas.<br>Organizatorių nuotr.
Parodos plakatas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Galerijos „Kairė dešinė“ inf.

Apr 13, 2023, 9:31 AM, atnaujinta Apr 13, 2023, 9:48 AM

Jono Valatkevičiaus paroda yra dvilypė. Ji vienu metu suteikia išėjimą į kitą, alternatyvią realybę, ir sugrąžina į brutalios realybės liūną. Kadangi čia pat kaimynystėje jau daugiau nei metus kasdien rusų samdiniai ir šauktiniai žudo, prievartauja ir kankina ukrainiečius, mūsų tikrovės patyrimą galime įvardinti kaip nuolat gilinamą liudininko traumą.

Empatiško tipo asmuo ( menininkas, kuratorius, kūrybininkas) Jonas, kūrinius pasirašantis raidžių kombinacija EVL RBD, ir taikos metais sukauptą nusivylim ą, pyktį, skausmą perkeldavo į spalvingus, archetipiškus kūrinius, o karo fone jo kūryba tiesiog sprogo, virto dar aštresniu, rėkiančiu chaosu.

Piešimas Jonui yra asmeninės reakcijos į „blaiviu protu nesuvokiamą košmarą“ išraiška. Dalis kūrinių tiesiogiai reaguoja į karo kontekstą, bet netgi tie, kurie iš pirmo žvilgsnio yra tolimi, gali būti kurti, pvz., klausantis begalinių laidų per Youtube’ą apie karo kasdieną. Vaikiško tiesmukumo ir nevaržomos vaizduotės, kartais liguisto detalumo, o kartais su pankišku atžagarumu kurti pavidalai padeda skausmui perskrosti žiūrovą neužsimerkiant dėl to, kad per baisu.

Menininkas nepageidauja, kaip dalis meno žmonių, likti atitrūkus slaptingame kultūros burbule, o veikiau mato save „kažkokioje tuščioje erdvėje tarp meno galerijos ir popso“. Bet jis nenori kurti ir perdėm dailiai, pozityviai ar optimistiškai, kad kūriniai negalėtų patekti į reklamos projektą ar jaukiai puošti namus: „Noriu būti niūrus, pesimistiškas, tragiškas, keliantis nemalonius jausmus. Jokios vilties, jokio optimizmo. Renkuosi vidurinio piršto strategiją, nes pasaulis keliauja į pragarą.“

Jonas Valatkevičius ( 1972) daugeliui gerai pažįstamas kaip XX a. 10 deš. ir kiek vėliau ryškiai reiškęsis menotyrininkas, kuratorius, išskirtinio braižo menininkas. Jonas kūrybą naudoja kaip išgyvenimo strategiją. Tai skiriasi nuo meno terapijos, nes vaizdai kalba ne tik jam, bet ir žiūrovui. Nuo 1997 m. rengia personalines parodas, šiuo metu dirba komunikacijos srityje.

Parodos kuratorė – Monika Krikštopaitytė. Organizatorius – Vilniaus grafikos meno centras. Parodą finansuojaLi etuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga. Informacinis partneris – 7 meno dienos.

Galerijos „Kairė-dešinė“ darbo laikas: II V 11–18 val., VI 11–15 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.