Kūriniu galima grožėtis ir naktį

Prie pat sienos su Latvija esančiuose Saločiuose (Pasvalio r.) gyvenantis dailininkas Boleslovas Tuskėnas nutarė pagyvinti miestelio aplinką ir ambulatorijos sieną papuošė išskirtiniu piešiniu.

Boleslovas Tuskėno paveikslas Saločių pagrindinėje gatvėje mėlynumu šviečia iš tolo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Boleslovas Tuskėno paveikslas Saločių pagrindinėje gatvėje mėlynumu šviečia iš tolo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vita Savickiene

Jul 27, 2023, 9:45 PM, atnaujinta Jul 28, 2023, 1:36 PM

B.Tuskėno ant ambulatorijos sienos nutapytą didžiulį paveikslą vietos gyventojai ir svečiai gali apžiūrėti ištisą parą, mat naktį jis apšviestas.

Paveiksle dominuoja ryškios spalvos, o tai visai nebūdinga ankstesniems B.Tuskėno kūriniams. Dažniausiai menininko paveiksluose būna daug rudos spalvos atspalvių, vaizduojami kalnai ir laivai.

O paveikslas po atviru dangumi mėlynumu šviečia iš tolo. Važiuojant pagrindine Saločių gatve jo nepamatyti neįmanoma. Laivų yra ir šiame kūrinyje.

„Nesu sieninės tapybos profesionalas, kritikai tikrai rastų prie ko prisikabinti. Pats suprantu, kad piešinys nėra labai didelis meno kūrinys. Tačiau žmonėms jis patinka, ryškios spalvos gyventojams pakelia nuotaiką.

Tapydamas norėjau priminti jau tradicinės Saločiuose „Antaninių ant Mūšos“ laivų regatos istoriją.

Tai yra tik užuomina į renginį, nors žmonės atpažįsta dalyvavusius laivus, kūriniui suteikiau mistikos, pasakiškų vaizdų“, – pasakojo dailininkas.

„Antaninės ant Mūšos“ – tradicija tapęs Saločių renginys, vykstantis birželio viduryje. Į Mūšos upę suplaukia įvairių laivų, krante vyksta eitynės, įvairios linksmybės, mugė.

B.Tuskėnas ant sienos piešė daugiau nei savaitę. Kūrinio autorius sakė, kad nebuvo nė dienos, kad neateitų vietos gyventojai įvertinti jo darbo. Tačiau kritikos žodžių nesulaukė, žmonės už šį darbą jam dėkojo.

Dailininkas atviravo, kad, sulaukęs paskatinimo, kepinant saulei dirbo nuo ryto iki vakaro. Jo paveikslas maždaug 12 metrų ilgio ir 5 metrų pločio.

Kūrėjas ambulatorijos sieną buvo nusižiūrėjęs anksčiau.

Tačiau įgyvendinti sumanymą jis vis delsė, nes ant sienos kerojo vijoklis, nebenaudojami laiptai buvo aptrupėję. Seniūnijos vyrai kliūtis pašalino ir paruošė sieną tapyti.

„Gal šis mano sumanymas ir visai nebūtų išvydęs dienos šviesos, jeigu ne seniūnas ir bendruomenės pirmininkė.

Jų užsidegimas puošti miestelį ir mane paskatino nebeatidėlioti darbų, o imti dažus ir piešti“, – sakė paveikslo autorius.

Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos dailės mokytojas B.Tuskėnas su savo mokiniais Saločiuose jau anksčiau ištapė daugiabučio namo sieną ir estradą. Dailininkas neatsižadėjo tos veiklos ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.