Neries pakrantėje išdygę paslaptingi objektai žadina smalsumą: kas tai?

Pušyne greta Neries atsirado du keisti ant aukštų kojų iškelti ir tarsi debesis siekiantys konteineriai. Tačiau jie nėra skirti atliekoms. Tai – naujas meno kūrinys, primenantis apie nesaikingą vartojimą.

Vilijampolėje, Neries pakrantėje, neseniai išdygo dvi ypatingos skulptūros, pavadintos „Debesų konteineriais“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilijampolėje, Neries pakrantėje, neseniai išdygo dvi ypatingos skulptūros, pavadintos „Debesų konteineriais“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-22 13:06

Nuo Sąjungos aikštės patraukus link Neries pakrantėje smalsumą žadina du neįprasti objektai – ant metalinių 5 ir 6 metrų aukščio kojų iškelti savotiški namai ar konteineriai.

Kauniečiai ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir pokalbiuose ėmė svarstyti, kas tai per sumanymas, kodėl šie objektai atsirado šioje vietoje ir ką jie simbolizuoja. Vieni neįprastus gaminius gyrė, kiti dūsavo, nes nesuprato, kam jie skirti.

Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas paaiškino, kad tai yra naujas programos „Kauno akcentai“ kūrinys – skulptūra „Debesų konteineriai“. Jos autorius – skulptorius Algimantas Šlapikas.

Vieta skulptūrai parinkta atsižvelgiant į jos medžiagiškumą, mastelį ir santykį su aplinka.

A.Šlapikas pasakojo, kad mėgsta kurti daugiasluoksnius kūrinius. Naujomis skulptūromis jis norėjo atkreipti dėmesį į ekologiją, tvarumą.

„Virš žmonių galvų pakibę konteineriai yra atvirais dangčiais. Jie primena ir namus dvišlaičiais stogais.

Vartodamas žmogus namuose sukuria daug nereikalingų atliekų, kurios keliauja į konteinerius. Mano sukurtų konteinerių dugne įtaisytos grotos. Žvelgiant iš apačios matyti grotuotas dangus. Skulptūros – tai gamtos ir žmogaus darnos ir nesaikingo vartojimo simboliai“, – sakė A.Šlapikas.

Skulptoriui patinka naujam kūriniui parinkta vieta.

„Ji simboliška, nes čia gamta klesti, auga pušys ir kiti medžiai, greta teka upė.

Bet čia pat savo namuose gyvena ir žmonės“, – įžvalgomis dalijosi menininkas.

„Debesų konteineriai“ sukurti iš juodojo metalo. Skulptorius sakė, kad einant laikui metalas ruduos ir taps panašus į greta augančių pušų kamienus.

A.Šlapikas įsitikinęs, kad kiekvienas meną vertina pagal savo įgytą patirtį, skonį ir išsilavinimą. Svarbu, kad jis keltų vienokias ar kitokias emocijas, kitaip būtų nereikalingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.