Rugsėjo 22 d. – rudens lygiadienis

Saulė teka: 7 val. 02 min. Saulė leidžiasi: 19 val. 21 min.

Pavasario ir rudens lygiadienisi tradiciškai minimi rengiant ugnies festivalius. Juk reikia parodyti ateinančiai nakčiai, kas čia stipresnis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pavasario ir rudens lygiadienisi tradiciškai minimi rengiant ugnies festivalius. Juk reikia parodyti ateinančiai nakčiai, kas čia stipresnis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:51 PM

Su vardo diena sveikiname Mauricijų, Tomą, Tarviną, Virmantę

Šią dieną Lietuvoje

Pasaulio pagonys degina laužus, o lietuviai aukodavo dievui Žemininkui, švęsdami rudens lygę. Rudens lygiadienis, tai astronominio rudens pradžia. Metas, kuomet diena ir naktis susilygina.

Baltų vienybės diena. Kuršiai ir žiemgaliai, sėliai ir prūsai, latgaliai ir jotvingiai… Na, aišku, lietuviai, latviai, žemaičiai, aukštaičiai, suvalkiečių ir dzūkų nepamirškim. Mūsų tiek daug ir tiek mažai – atrodo, visus vienu glėbiu ir apkabintum. Tad atšvęskime šią dieną ne tulžimi, o džiaugsmu brolius baltus apdalindami – juk susivieniję kadaise laimėjome Saulės mūšį!

1236 m. įvyko Saulės mūšis, kuriame žemaičiai sutriuškino Kalavijuočių ordiną ir sustabdė kitų baltų žemių užkariavimą.. Riliuotoje Livonijos kronikoje, aprašančioje šį mūšį, pirmą kartą paminėtas vietovardis „Soule“. Todėl ši data laikoma ir Šiaulių mieto gimtadieniu.

1921 m. Lietuva, Latvija ir Estija tapo Tautų Sąjungos narėmis. JTO pirmtakė buvo įkurta Paryžiaus taikos konferencijoje pasibaigus Pirmąjam pasauliniam karui ir faktiškai veikė nuo 1919 iki 1939 m.

1932 m. gimė viena iškiliausiu XX a. Lietuvos politinių figūrų, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentas, prieš tai buvęs LKP CK pirmuoju sekretoriumi, Algirdas Mykolas Brazauskas.

1992 m. atominės elektrinės darbuotojų miestas, iki tol vadintas Sniečkumi, gavo Visagino pavadinimą.

Šią dieną pasaulyje

Europoje ir Kanadoje šiandien – diena be automobilio. Pirmą kartą akcija „Mieste – be savo automobilio” buvo surengta Prancūzijoje 1998 m. 2000 m. ją rengė jau 760 Europos miestų. Nuo 2001 m. ši diena paskelbta Tarptautine diena be automobilio. Žmonės raginami bent šią dieną mieste išsiversti be automobilio, ieškoti kitokių susisiekimo priemonių – eiti pėsčiomis, važiuoti dviračiu. Vilniuje rengiami pažintiniai žygiai dviračiais, riedučiais, laivu Nerimi.

JAV – moters verslininkės diena. 1949 m. šią dieną buvo įsteigta Amerikos verslo moterų asociacija, o oficialia švente ji paskelbta 1983 m.

Prancūzų revoliucijos metu sukūrus naują religiją, šią dieną ten buvo švenčiami Naujieji metai. Britanijoje ir Korėjoje nuo šios dienos laukiama pirmosios pilnaties, kuomet bus švenčiama derliaus šventė. Korėjoje, beje, tai bus viena didžiausių metų švenčių.

Bulgarijos Nepriklausomybės diena – 1908 m. ją iškovojo nuo Osmanų imperijos. Malis irgi švenčia savo nepriklausomybę, kurią 1960 m. atgavo nuo Prancūzijos.

1499 m. pasirašius Bazelio sutartį Šveicarija tapo nepriklausoma valstybe.

1692 m. Didžiosios Britanijos šiaurės Amerikos kolonijose paskutinį kartą žmonės pakarti, apkaltinus juos raganyste.

1792 m. Prancūzijos revoliucionieriams paskelbus naują laiko atskaitą, prasidėjo pirmoji pirmųjų metų diena.

1888 m. išleistas pirmasis žurnalo „National Geographic“ numeris.

1939 m. Brest-Litovske (dabar Brestas, Ukraina) įvyko bendras fašistinės Vokietijos ir Sovietų kariuomenių paradas, kuriuo abu agresoriai pažymėjo bendrą savo pergalę prieš lenkiją.

1965 m. Jungtinėms Tautoms pareikalavus pasibaigė antrasis Kašmyro karas tarp Pakistano ir Indijos.

1975 m. Sara Jane Moore, stovėdama žioplių minioje, šovė į iš viešbučio išeinantį JAV prezidentą Geraldą Fordą. Prezidento gyvybę išgelbėjo netoli moters stovėjęs Vietnamo karo veteranas Oliveris Sipple, spėjęs nukreipti ginklą, tad kulka nuskriejo kitur. Oliveris tapo didvyrių, o kai viešai prisipažino, kad jis gėjus – dar ir kovotojų už gėjų teises simboliu.

1994 m. JAV televizijos kanalas NBC pradėjo transliuoti vieną sėkmingiausių humoro serialų, „Draugai“.

2011 m. CERN mokslininkai pranešė, kad atrado neutrinus, kurie skrieja greičiau už šviesą. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad eksperimente įsivėlė klaida.

Jei mėgsti fantastines knygas, šiandien privalai paminėti hobito dieną. Net jei knygų nemėgsti, „Žiedų valdovo“ nepamatyti negalėjai. Taigi, šią dieną ir minima rašytojo Tolkieno sugalvotos tautelės diena. Kaip minėti? Aišku, važinėjant „Audi“ – tik joje pasijusi tikru žiedų valdovų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.