Lapkričio 22 d. – J.F.Kennedy nužudymo metinės

Saulė teka: 8 val. 00 min. Saulė leidžiasi: 16 val. 09 min.

Keista tendencija – kažkodėl prievartine mirtimi žūna labiausiai taiką mylintys politikai.<br>123rf nuotr.
Keista tendencija – kažkodėl prievartine mirtimi žūna labiausiai taiką mylintys politikai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-22 00:01, atnaujinta 2018-02-13 09:22

Su vardo diena sveikiname Steigintą, Ceciliją, Cilę, Dargintę

Šią dieną Lietuvoje

1893 m. tęsėsi išvakarėse prasidėjusi kova dėl Kražių bažnyčios. Ryte iš Varnių atvyko 300 Rusijos kariuomenės Dono kazokų 3-iojo pulko karių, jie įveikė tikinčiųjų pasipriešinimą ir išvadavo bažnyčios palėpėje užsibarikadavusį Kauno gubernatorių. Jo įsakymu, 16 žmonių buvo nuplakti, kazokams leista siaubti miestelį ir gretimus kaimus. Dėl kazokų smurto žuvo ir nuo žaizdų mirė 9 žmonės, apie 50 buvo sužeista. 71 (34 valstiečiai, 27 bajorai, 10 miestelėnų) žmogus suimtas, o 50 kalinti iki teismo. Nors teisme advokatai įrodė, kad N. Klingenbergo veiksmai buvo neteisėti ir kražiečiai nekalti, vis dėlto 35 žmonės buvo nuteisti, o 4 pasiųsti į katorgą dešimčiai metų. Tiesa, kilus triukšmui Rusijos caras atšaukė įsakymą bažnyčią nugriauti, tad apginti ją pavyko.

1918 m. Vilniuje pradėtas leisti Lietuvos krikščionių demokratų partijos laikraštis „Laisvoji Lietuva“. Leistas buvo tik apie porą mėnesių, spėjo pasirodyti 27 numeriai.

1919 m. mūšyje ties Radviliškiu sumušti Bermontininkai, kurie netrukus pasitraukė iš Lietuvos.

1939 m. baigti Kauno aviacijos dirbtuvėse pastatyto A. Gustaičio konstrukcijos dviviečio lengvojo bombonešio ANBO-VIII prototipo bandymai. Dėl sovietų okupacijos masinės lėktuvo gamybos pradėti taip ir nepavyko.

Šią dieną pasaulyje

Albanijoje ir albanų gyvenamose teritorijose užsienyje minima Albanų raidyno diena. 1908 m. darbą baigė Monastiro kongresas, standartizavęs albanų raidyną. Libanas švenčia savo nepriklausomybę, kurią nuo Prancūzijos atgavo 1943 m.

1963 m. Dalase (Teksasas, JAV) įvyko pasikėsinimas į JAV prezidento Johno F. Kennedy gyvybę. Prezidentas žuvo, o Teksaso valstijos gubernatorius Johnas B. Connally buvo sunkiai sužeistas. Netrukus buvo sulaikytas ir įtariamasis Lee Harvey Oswaldas, jį apkaltino dviejų žmonių nužudymu (dar žuvo policijos karininkas). Po dviejų dienų Oswaldą tiesiog areštinėje nušovė Jackas Ruby. Daug kas iki šiol laiko šią bylą neužbaigta ir kuria įvairiausias sąmokslo teorijas.

1977 m. „British Airways“ pradėjo reguliarius viršgarsinio keleivinio lėktuvo „Concorde“ skrydžius maršrutu Niujorkas-Londonas.

1995 m. išleistas pirmasis pilno metražo filmas, visas sukurtas kompiuteriu. Tai animacinis filmais „Žaislų istorija“.

2004 m. po kontroversinių prezidento rinkimų Ukrainoje prasidėjo Oranžinė revoliucija.

2005 m. Angela Merkel tapo pirmąja moterimi Vokietijos kanclere.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.