Į Smetonines – tarpukario rūbais

Į Lietuvos prezidento Antano Smetonos gimtinę Užulėnyje (Ukmergės r.) vakar rinkosi tarpukario laikų drabužius vilkintys žmonės. Čia buvo paminėtos A.Smetonos 138-osios gimimo metinės.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė ("Lietuvos rytas")

2012-08-13 10:09, atnaujinta 2018-03-17 10:01

Į Smetoninėmis vadinamą renginį jo dalyviai vyko ne tik automobiliais. 32 dviratininkai daugiau nei 30 kilometrų atstumą nuo Ukmergės iki Užulėnio įveikė per porą valandų.

Svečius pasitiko pats prezidentas Antanas Smetona su žmona Sofija, kuriuos įkūnijo Ukmergės kultūros centro Taujėnų filialo mėgėjų teatro „Bičiuliai” aktoriai 39 metų Darius Kaplūnas ir 43 metų Laima Jančiauskaitė.

Smetonišką dvasią išlaikę ponai ir ponios bei garbūs svečiai buvo susodinti prie stalų, visi kiti – ant suolų, o kam neužteko vietos, tas pastovėjo.

Po įvairių to laikotarpio veikėjų sveikinimo kalbų visiems susirinkusiesiems buvo pristatytas du litus kainuojantis laikraščio „Smetoniškos žinios” pirmasis numeris, buvo renkama gražiausia Užugirio kiemo ponia, vyko fotosesijos.

Renginyje skambėjo gyva muzika, visi galėjo paskanauti patiekalų, kuriuos ypač mėgo prezidentas: šaltibarščių, silkės su svogūnais, virtų bulvių, trintos varškės su kefyru, žirnių košės, obuolių kompoto ir alkoholinio gėrimo – krupniko.

Iš viso buvo paruošta apie 200 porcijų šių patiekalų.

Taip pat buvo dalijami ir smetoniško dvaro riešutai, nes prezidentas A.Smetona augino lazdynų alėją ir riešutus mėgo dovanoti pas jį atvykstantiems svečiams.

Su Ukmergės miškų urėdija tariamasi, kaip atgaivinti šiuo metu apleistą riešutmedžių giraitę.

„Tikimės, kad jau kitąmet susirinkusieji į prezidento gimtadienį jį paminės naujai sutvarkytame A.Smetonos dvare, o didelėje – 80 hektarų jo teritorijoje žaliuos ir prezidento mėgstami riešutmedžiai”, – sakė Ukmergės savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė.

„Klausiate, koks dabar požiūris į prezidentą A.Smetoną?

Tik pažiūrėkite, kiek daug čia žmonių susirinko: persirengę, pasipuošę, visi šypsosi. Vadinasi, jį gerbia”, – džiaugėsi viešosios įstaigos Išeivijos idėjų centro direktorius Rimantas Dailidonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.