Tauragės „rotariečiai“ atstatė istorinį kubą

Tauragės „Rotary“ klubas ištesėjo pažadą - Staiginės kaime (Tauragės r.) atstatė per karą sugriautą kubo formos paminklą, skirtą Tauragės konvencijai atminti.

Staiginės kaime (Tauragės r.) atstatytas istorinis kubas.<br>E. Baronaitė
Staiginės kaime (Tauragės r.) atstatytas istorinis kubas.<br>E. Baronaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

Jan 16, 2013, 11:17 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:27 PM

„Prieš 200 metų prie pat sienos su Prūsija, Požerūnų malūne, pasirašytas Prūsijos ir Rusijos armijų korpusų vadų konvencijos aktas dėl karinių veiksmų nutraukimo buvo pavadintas Tauragės konvencija.

Ši konvencija – vienintelis istorinis įvykis, išgarsinęs Tauragės vardą Europos istorijoje. Vokietijos sostinėje Berlyne yra Tauragės gatvė.

Konvencijai skirtas paminklas paskatins domėjimąsi Taurage, į mūsų miestą atvyks daugiau turistų iš užsienio“, - mano Tauragės „Rotary“ klubo prezidentas Vilmantas Liorančas.

Konvecija turėjo įtakos Vokietijos susivienijimui

1812 metais sutriuškintai Napoleono armijai besitraukiant iš Rusijos, Prūsų korpusas apsistojo prie Tauragės.

Gruodžio 30 dieną 8 val. Požerūnų malūne Prūsų korpuso generolas Hansas Davidas Ludwigas von Yorckas ir Rusijos korpuso generolas Ivanas Dibičius pasirašė aktą dėl karinių veiksmų nutraukimo.

Už tai prūsų generolui grėsė areštas ir tribunolas, nes jo vadovaujamas prūsų korpusas savavališkai atsiskyrė nuo Napoleono armijos. Tačiau šiuo korpusu pasekė kiti daliniai, ir taip prasidėjo Napoleono kariuomenės byrėjimas.

Tauragės konvencija turėjo įtakos Prūsijos ir kitų Europos šalių išsivadavimui iš Prancūzijos priklausomybės, Vokietijos vienijimuisi. Ši sutartis įtraukta tarp svarbiausių XIX amžiaus diplomatinių laimėjimų.

Paminklą norėta atstatyti anksčiau

Po Tauragės konvencijos pasirašymo praėjus šimtui metų - 1912-aisiais - netoli sunykusio Požerūnų malūno, Staiginės kaime, buvo pastatytas akmeninis paminklas. Šio paminklo iniciatorius buvo Tauragės konvenciją pasirašiusio Prūsijos generolo brolio proanūkis Heinrichas Vorckas von Wartenburgas.

Dėl paminklo pastatymo vokiečiams reikėjo tartis su Rusijos vyriausybe, nes konvencijos pasirašymo vieta tuo metu buvo Rusijos imperijos teritorijoje.

Antrojo pasaulinio karo metais paminklas buvo susprogdintas. 1963 metais į Tauragę atvykę vokiečių istorikai domėjosi sugriauto paminklo atstatymo galimybe. 1970 metais į kultūros paminklų sąrašą buvo įtraukta vieta, kur pasirašyta Tauragės konvencija.

1973 metais kraštotyrininkas Emilis Peldžius prie buvusio paminklo pasodino tris liepas, o teritoriją aptvėrė medine tvora, tačiau ji per laiką sunyko.

Rado paminklo postamentą

Prieš kelerius metus Tauragės „Rotary“ klubo nariai nusprendė surinkti lėšų ir atkurti šį paminklą.

Atstatyti paminklą, skirtą Tauragės konvencijai, kainavo 150 tūkst. litų. Daugiausia pinigų šiam paminklui skyrė Tauragės „Rotary“ klubo nariai – jų yra dvidešimt. 30 tūkst. litų surinkta iš rėmėjų.

Tiksli buvusio paminklo vieta nebuvo žinoma, tačiau „Rotary“ nariams pavyko rasti paminklo postamentą, kurį dengė 20 centimetrų žemės sluoksnis. Tvarkydami paminklo teritoriją jie rado metro aukščio senojo paminklo nuolaužą.

Ateityje prie paminklo planuojama įrengti Tauragės konvencijai skirtą ekspoziciją. „Apie paminklo atstatymą pranešėme Konvencijos aktą pasirašiusio Prūsijos generolo giminėms, kurie gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose, Australijoje, Vokietijoje.

Tikimės, kad ateityje jie aplankys Tauragę“, - pasakojo V. Liorančas.

Užrašai – rusų ir vokiečių kalbomis

Konvencijos paminklas buvo atkurtas pagal senas nuotraukas, kraštotyrininkų surinktą medžiagą.

20 tonų sveriantį granitą „Rotary“ nariai pirko Prancūzijoje. Kubą vaizduojantis paminklas stovi ant keturių po 200 kg sveriančių rutulių, simbolizuojančių patrankos sviedinius.

Ant naujojo paminklo iškalti tokie užrašai, kokie buvo ant originalaus paminklo, - rusų ir vokiečių kalbomis.

Ant vienos plokštės yra užrašas: „Taip, Dievo valia, mūsų išsivadavimas prasidėjo ir pasibaigė.“ Šiuos žodžius prieš pasirašydamas Tauragės konvenciją pasakė Prūsijos generolas Hansas Davidas Ludwigas von Yorckas.

Senasis paminklas buvo tuščiaviduris - sumontuotas iš tašyto pilko granito plokščių, kurios į Tauragės rajoną iš Vokietijos buvo atgabentos traukiniu.

Kiekvienos plokštės storis buvo 30 centimetrų, briaunų aukštis - 2 metrai. Ant paminklo šonų buvo pritvirtinti varinių raidžių tekstai.

Akmeninis kubas stovėjo ant keturių varinių rutulių, o paminklo pamatą sudarė granitinė aikštelė, į kurią vedė trijų pakopų laiptai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.