Mirė paskutinis likęs gyvas pasikėsinimo prieš A. Hitlerį narys

Buvęs Vokietijos armijos leitenantas Ewaldas Heinrichas von Kleistas, dalyvavęs nepavykusiame sąmoksle nužudyti nacių lyderį Adolfą Hitlerį, mirė būdamas 90 metų, trečiadienį pranešė jo

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-03-13 17:09, atnaujinta 2018-03-10 02:04

E. H. von Kleistas, kuris buvo suimtas po 1944 metais įvykdyto pasikėsinimo į A.Hitlerio gyvybę ir išsiųstas į koncentracijos stovyklą, mirė praeitą penktadienį Vokietijos pietiniame Miuncheno mieste, nurodė Miuncheno saugumo konferencijos atstovas.

Per vadinamąjį liepos 20-osios sąmokslą vokiečių armijos karininkai susivienijo su pasipriešinimo nariais, įskaitant profsąjungų aktyvistus, mėgindami susprogdinti A. Hitlerį jo „Vilko guolio“ (Wolfsschanze) vadavietėje Rastenburge, Rytų Prūsijoje, dabar esančioje Lenkijos teritorijoje.

Vienas iš svarbiausių sąmokslininkų buvo Clausas Schenkas von Stauffenbergas, kurį Holivudo aktorius Tomas Cruise'as suvaidino 2008 metų filme „Valkirija“, pasakojančių apie šį nesėkmingą pasikėsinimą. Jis asmeniškai užverbavo E.H.von Kleistą.

E.H.von Kleistas, kuriam tuo metu buvo 22 metai, pasisiūlė įnešti bombą, kurią jis būtų detonavęs per susitikimą su A.Hitleriu.

Tačiau buvo pasirinktas kitoks sprogdinimo metodas, o A. Hitleris liko gyvas, nors buvo sužeistas.

Tuojau po sprogdinimo sąmokslo lyderiai buvo suimti; jiems įvykdytos egzekucijos.

E.H. von Kleistas buvo laikomas arešte „Bendlerblock“ pastate, kuriame buvo sąmokslininkų operatyvinis štabas, o vėliau išsiųstas į Ravensbriuko koncentracijos stovyklą.

Po Antrojo pasaulinio karo jis studijavo teisę ir ekonomiką, taip pat įsitraukė į leidybos verslą.

Jis taip pat tapo vienu iš Miuncheno saugumo konferencijos įkūrėjų. Šiame kasmetiniame forume susirenka diskutuoti pasaulio gynybos ir užsienio politikos vadovai.

„Netekome didžio vokiečio, didžio saugumo politikos kūrėjo“, - konferencijos atstovas Oliveris Rolofsas sakė naujienų agentūrai AFP.

2010 metais per žlugusio sąmokslo metinių minėjimą E.H.von Kleistas sakė, kad jo dalyvių pagrindinis motyvas buvo „noras užbaigti baisius nusikaltimus“, vykdytus nacių režimo, kurie tęsėsi dar beveik 10 mėnesių po nesėkmingo išpuolio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.