XVII amžiuje atvykėlius vilniečiai stebino savo pakantumu

Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas kviečia į JAV profesoriaus Davido Fricko viešąją paskaitą „Pakęsti nepakenčiamą: koegzistencija septynioliktojo amžiaus Vilniuje“, kuria autorius pristato savo naują knygą apie senojo Vilniaus kasdienybę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2013, 6:59 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:44 AM

Šią vasarą JAV pasirodė viena reikšmingiausių per pastaruosius dešimtmečius knyga apie Lietuvos istoriją anglų kalba – Berklio universiteto profesoriaus D.Fricko studija „Pažįstami, giminės ir kaimynai: bendruomenės ir konfesijos septyniolikto amžiaus Vilniuje“ (Cornell University Press).

Knygos recenzentas Niujorko universiteto profesorius Larry Wolffas pažymi: „Ši knyga yra neįprasta, nieko panašaus Rytų Europos istoriografijoje nėra, tai turbūt pilniausia, detaliausia, ryškiausia ir apskritai sėkmingiausia gyvenimo ankstyvųjų moderniųjų laikų mieste rekonstrukcija, kurią esu skaitęs“.

Knygoje gatvė po gatvės, namas po namo, kaimynas po kaimyno atkuriama įspūdinga Viniaus tautinės ir konfesinės įvairovės topografija ir skaitytojas, drauge su autoriumi, priartėja prie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinės kasdienybės ir pradeda suprasti kaip galėjo ir mokėjo sugyventi lietuviai, rusėnai, lenkai, vokiečiai, žydai, totoriai, katalikai, stačiatikiai, unitai, liuteronai, reformuoti evangelikai musulmonai, judėjai.

Įspūdingas knygoje panaudotų šaltinių lobynas: informacija iš unikalaus 1636 metų Vilniaus gyventojų ir namų surašymo gretinama su ypač kruopščiai surinktais biografiniais duomenimis apie vilniečius iš įvairių bažnytinių, teisminių, cechų bei miesto savivaldos dokumentų bei rašytinės kūrybos.

Toks senasis Vilnius neabejotinai turėjo kelti didžiulę nuostabą ir to meto keliautojui, kai šis, pasak autoriaus, susidurdavo su „varpų kakofonija, besivaržančiomis bei susikertančiomis religinėmis ir pasaulietinėmis procesijomis, aprangos, puošimosi ir kalbėsenų įvairove bei kartais pasitaikančia, daugiau ar mažiau švelnia abipuse pašaipa, puotavimo ir pasninko vienalaikiškumu bei pojūčiu, jog keliauji iš kaimynijos į kaimyniją, kiekvienoje kurių dominuoja sava papročių grupė, tačiau gali egzistuoti ir skirtingų elementų požymiai kartais net vienoje giminėje, o taip pat suvokimu, kad visa ši įvairovė galėjo būti išreiškiama viešai.“

* * *

Paskaita vyks Vilniaus universiteto Centriniuose rūmuose, Mažojoje auloje, spalio 9 d., trečiadienį, 17.00 val. Paskaita anglų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą. Profesoriaus Deivido Fricko paskaitos ir vizito Lietuvoje partneris – Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.