Olandai sutrikę: kam dabar reiks grąžinti skitų auksą iš Krymo?

Olandų Allardo Piersono istorijos muziejaus darbuotojams netikėtai tenka spręsti problemas susijusias su Rusijos ir Ukrainos konfliktu. Rusijai aneksavus Krymą, Amsterdamo muziejus nežino, kam reikės grąžinti parodos „Krymas – auksas ir Juodosios jūros paslaptys“ brangenybes, kai iš Ukrainos atvežta įspūdinga paroda baigsis šį rugpjūtį. Mat joje rodomi archeologiniai radiniai iš penkių Krymo muziejų.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Apr 5, 2014, 5:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:45 PM

Įdomu, kad pagrindinė Amsterdame eksponuojamos parodos tema – Krymo regiono istorija. O tai – ir dažni užkariavimai, ir įvairių kultūrų kryžkelė. Parodos kuratorė – viena žymiausių šio regionų tyrinėtojų, istorikė Valentina Mordvinceva.

Muziejininkai kreipėsi patarimo į Amsterdamo universiteto ekspertus ir Olandijos užsienio reikalų ministeriją, nes ir Ukrainos, ir Rusijos pareigūnai tvirtina, kad auksas turi būti grąžintas jiems. Ukrainos užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę pasiteiravo Olandijos ambasadoriaus Kijeve, kokios būtų saugaus kolekcijos sugrįžimo į Ukrainą garantijos.

Ukrainos kultūros ministerija pareiškė, kad ji davė leidimą išvežti iš šalies tokios didžiulės vertės archeologinių radinių kolekciją, todėl darbai turi sugrįžti į Urainą tuo pačiu maršrutu, kuriuo ir iškeliavo. Deja, tas maršrutas negali baigtis ten, kur jis prasidėjo, nes keturi iš penkių muziejų, kurie skolino eksponatus parodai, yra Kryme.

Tarp parodoje „Krymas – auksas ir Juodosios jūros paslaptys“ eksponuojamų senųjų lobių – bronzos kardai, aukso šalmai ir įspūdingi brangakmeniai. Patys įspūdingiausi parodos eksponatai – skitų šalmas iš gryno aukso, datuojamas ketvirtuoju amžiumi prieš mūsų erą, ir auksinis kaklo papuošalas iš antrojo mūsų eros amžiaus. Kiekviena šių brangenybių sveria daugiau nei kilogramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.