Kernavėje ant piliakalnio kyla viduramžių miestelis

2016-ųjų vasarą į pagoniškosios Lietuvos sostinę Kernavę atvykusius svečius pasitiks atgijusi viduramžių miesto gyventojų buitis. Ant vieno iš penkių Kernavės piliakalnių įrengtame miestelyje-muziejuje po atviru dangumi, vadinamajame Skansene, lankytojai galės ne tik stebėti inscenizuotą senąją kasdienybę, bet ir patys tapti jos dalimi.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-10-29 13:36, atnaujinta 2018-01-24 06:42

Skanseno – etnografijos kraštotyros muziejaus po atviru dangumi – koncepcijos pradininkai yra švedai, Stokholmo Skanseno parke pradėję eksponuoti liaudies statybos paminklus, namų apyvokos daiktus, padargus. Dabar, pasitelkus Europos Sąjungos paramą, Skansenas įsikurs ir Kernavėje.

Projektą „Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato viešosios turizmo infrastruktūros sukūrimas“ įgyvendinsianti Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direkcijos komanda tam panaudos 3,495 mln. litų struktūrinių fondų lėšų.

Kaip sakė Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direktorius Saulius Vadišis, ant vieno piliakalnių - Pilies kalno - bus atkurtas viduramžių miesto fragmentas – trijų amatininkų sodybų kompleksas.

„Vieta parinkta neutrali, mes neatstatinėjame Valdovų rūmų ar pilių, o į iš anksto numatytą vietą atkeliame slėnyje buvusias sodybas. Šio miesto matysite tik tiek, kiek jo yra archeologų atkasta ir ištirta – visi namai, pastatai, sodybų konfigūracijos yra tiksliai tokios, kokios buvo XIV a.“, – sakė S. Vadišis.

Amatininkų sodybose į savo vietas sugrįš autentiški Kernavės archeologinės vietovės radiniai, viduramžiais tarnavę žmonių buičiai. Savaitgaliais, kai lankytojų daugiausia, sodybose amatais ir kasdieniais darbais užsiims ir tariami jų šeimininkai – lygiai taip pat, kaip iki šiol tai vykdavo per Gyvosios archeologijos dienas.

„To meto gyvenimo demonstravimas, imitavimas ir daiktų atkūrimas išsiskaidys, nebus to Gyvosios archeologijos dienų anšlago, per kurias metų mus „sutrypia“ 15-20 tūkst. žmonių. Čia vyks veiksmas, tačiau nebus jokio kičo, tik tikslių procesų ir amatų atkūrimas“, – aiškina Kernavės kultūrinio rezervato direktorius.

S.Vadišis priduria, kad lankytojai nebus pasyvūs stebėtojai – norintieji bus įtraukti viduramžišką gyvenimą: lauko krosnyje keps duoną ar degs puodus, o galbūt net išdrįs išsiperti viduramžių pirtyje.

„Mūsų tikslas – lankytojams atiduoti viską: leisti išbandyti senuosius amatus, pavyzdžiui, nusiausti juostą, išgyventi tų laikų gyvenimą“, – teigia S.Vadišis.

Nuo 2016-ųjų įėjimas į piliakalnių zoną pro naujai įrengtą lankytojų informavimo centrą sezono metu bus mokamas, lankytojams teks susimokėti iki vieno euro dydžio rinkliavą. Tačiau ketinama taikyti daugybę lengvatų ir išimčių: be mokesčio ir toliau bus įleidžiami kernaviškiai, vaikai iki 16 metų, pensininkai, o vakarais net ir sezono metu patekimas į piliakalnių zoną nekainuos. Pinigų už galimybę užkopti ant piliakalnio apskritai nereikės mokėti ir ne sezono metu.

„Tai darome kontrolės dėlei. Be to, mums reikės lėšų naujai sukurtai infrastruktūrai palaikyti, veikloms organizuoti, piliakalniams prižiūrėti, apšienauti, galiausiai – šiukšlėms surinkti“, – aiškina S.Vadišis.

Daugybės svečių iš Lietuvos ir užsienio sulaukiančiai Kernavės istorinei vietovei pastaruoju metu jau trūko infrastruktūros, tačiau užbaigus projektą padėtis pagerės: bus atnaujinti piliakalnių šlaitais vingiuojantys laiptai, įrengti nauji takai, informavimo ženklai ir stendai, įkurtos naujos rekreacinės ir ekspozicinės zonos, sutvarkyta ir tiksliai pažymėta prieškristinio kapinyno zona, kurioje senieji kernaviškiai buvo laidojami apie 700 metų.

Skaičiuojama, kad 2012 m. duris atvėrusį modernų Kernavės archeologijos muziejų kasmet aplanko maždaug 20 tūkst. lankytojų, populiarioji Gyvosios archeologijos diena antra tiek sutraukia vos per porą dienų. Nors S.Vadišis pripažįsta, kad Gyvosios archeologijos dienos pareikalauja ypač daug direkcijos darbuotojų laiko ir jėgų, atvėrus Skanseną jų atsisakyti jis neketina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.