A.Guogos dėka Valdovų rūmai įsigijo Žygimanto Vazos laikų bokalą

Ketvirtadienio ryte Valdovų rūmuose buvo pristatytas muziejaus rinkinius, o kartu ir visos Lietuvos nacionalinį muziejinių vertybių fondą praturtinęs ankstyvojo Baroko epochos XVII a. pirmosios pusės didžiulis įspūdingos puošybos bokalas, siejama su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Žygimantu Vaza (1587–1632). Gausiai heraldika papuoštą išskirtinį stiklo dirbinį per savo įsteigtą paramos fondą muziejui padovanojo mecenatas, Europos Parlamento narys Antanas Guoga.

Įspūdingos puošybos ir matmenų stiklinis bokalas (Vokietija, 1630 m.), papuoštas Abiejų Tautų Respublikos, Vazų dinastijos, Lietuvos ir Lenkijos vaivadijų meistriškai tapytais herbais, įsigytas aukcione Šiaurės Jorkšyre (Didžioji Britanija).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Įspūdingos puošybos ir matmenų stiklinis bokalas (Vokietija, 1630 m.), papuoštas Abiejų Tautų Respublikos, Vazų dinastijos, Lietuvos ir Lenkijos vaivadijų meistriškai tapytais herbais, įsigytas aukcione Šiaurės Jorkšyre (Didžioji Britanija).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2015, 12:34 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 8:59 PM

„Čia tik mažas pavyzdys, parodantis, kokia ambicinga anuomet buvo Lietuva. Turime turtingą istoriją, kuria galime didžiuotis. Manau, kad svarbu grąžinti Lietuvai jos vertybes, padėti jaunimui atrasti lietuvybės šaknis. Dabar šis meno dirbinys nebedūlės kažkur Anglijoje, privataus kolekcininko spintoje, o bus prieinamas kiekvienam, norinčiam juo pasidžiaugti ir prisiliesti prie senosios didybės“, – sakė A. Guoga, pastaraisiais metais remiantis ne tik Lietuvos krepšinį, kariuomenę, tačiau ir kultūrą, paveldą.   Įspūdingos puošybos ir matmenų stiklinis bokalas (Vokietija, 1630 m.), papuoštas Abiejų Tautų Respublikos, Vazų dinastijos, Lietuvos ir Lenkijos vaivadijų meistriškai tapytais herbais istorinių kultūros vertybių rinkoje pasirodė šių metų kovo mėnesio pabaigoje vykusiame aukcione Šiaurės Jorkšyre (Didžioji Britanija). Užrašas ant unikalaus indo skelbia: „Rex Poloniae Regis Sigismundi 1630“ („Lenkijos karalius, karalius Žygimantas 1630“).

Pirminiais duomenimis, tai neabejotinai su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Žygimantu Vaza siejama lituanistinė vertybė, apie kurią daugiau duomenų atskleis tolimesni tyrinėjimai.

Pirmasis šią Baroko epochos vertybę pastebėjo Valdovų rūmų muziejaus Mokslinių tyrimų centro vadovas Gintautas Striška, tyrinėjantis istorinio stiklo dirbinius. Įsitikinęs, kad tai išties vertingas ir unikalus radinys, apie tai jis informavo Valdovų rūmų muziejaus vadovybę ir rinkinių saugotojus.

Paprastai tokioms vertybėms įsigyti muziejininkai sunkiai ieško mecenatų, tačiau šiuo atveju to daryti neteko – žinia apie vertybę ir mecenato iniciatyva muziejų pasiekė beveik tuo pačiu metu. Lietuvos nacionalinio muziejinių vertybių fondo turtinimo iniciatore tapo žurnalistė Edita Mildažytė, kuri, sužinojusi apie Europos Parlamento nario Antano Guogos ir jo fondo siekius remti kultūrą, rekomendavo investuoti į Valdovų rūmų muziejaus, o tuo pačiu ir Lietuvos paveldo rinkinių praturtinimą. Įsigijimo procedūrą įgyvendino Ministro pirmininko patarėjas, kolekcininkas, Valdovų rūmų muziejaus konsultantas Vilius Kavaliauskas bei A. Guogos paramos fondo direktorė Džiuljeta Koženevska.

„Tad ši unikali lituanistinė vertybė atspindi ne tik Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų prabangą Vazų valdymo laikais – Baroko epochoje, kai Vilniaus rezidencija buvo politinis, diplomatinis, kultūrinis ir meninis šio Europos regiono centras, tačiau paliudija ir bendras bei rezultatyvias kultūrai pasišventusių žmonių pastangas, kurios taip pat bus įrašytos į Lietuvos istoriją“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas, dėkodamas visiems, kurie prisidėjo, kad šis vertingas eksponatas papuoštų Valdovų rūmų ekspozicijas ir praturtintų ilgais amžiais niokotą ir grobstytą Lietuvos kultūros paveldą.

Apie ankstesnius lituanistinės vertybės savininkus nėra žinoma, – tai, kaip ir jos kaina, yra neskelbtina informacija. Tačiau istorinė vertė – neįkainojama, mat pasaulyje bokalas neturi analogų.

Valdovų rūmų muziejaus vertybių rinkinio naujiena kol kas nekeliaus į saugyklas – su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Žygimantu Vaza siejamą unikalų herbinį bokalą nemokamai bus galima pamatyti per gegužės 16 d. nuo 16.00 iki 23.00 val. Valdovų rūmų muziejuje vyksiančius „Muziejų nakties“ renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?