Valdovų rūmuose Valstybės dieną istorija atgims 3D projekcijoje

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai 2015 m. liepos 4–6 d. visus kvies išgyventi Lietuvos istoriją iš naujo. Specialiame Valstybės dienos proga organizuojamame renginyje Valdovų rūmų kieme šalies istorija (nuo pirmojo šalies vardo paminėjimo iki šių dienų) atgims pasitelkus unikalias ir modernias technologijas.

Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Jun 14, 2015, 1:07 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 2:22 PM

„Tai bus pirmas toks viešas masinis Lietuvos istorijos pasakojimas tiek formos, tiek apimties aspektu. Tris vakarus Valdovų rūmų kieme moderni mūsų valstybės raidos rekonstrukcija skleisis ant rūmų pastato sienų. Tam panaudojome visame pasaulyje populiarias inovatyvias technologines priemones. Neabejoju, kad kiekvienas, atvykęs pasižiūrėti ryškiausių mūsų istorijos įvykių, ne tik patirs neišdildomų įspūdžių, bet ir tiesiogine prasme nusikels į reikšmingiausius Lietuvos praeities etapus“, – sakė Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėja Gintarė Šatevičiūtė.

Pagal originalų scenarijų buvo sukurta 3D projekcija „Mes stiprūs, Lietuva!“ – kupina muzikos, specialiųjų šviesos, garso ir kitų efektų. Ji bus nemokamai rodoma Valdovų rūmų kieme šių metų liepos 4–6 d. po keletą kartų nuo 23.00 val. Pamatyti projekciją vienu metu galės iki 2 tūkst. žmonių.

G. Šatevičiūtės teigimu, šiuo projektu siekiama pakviesti visuomenę, ypač jaunimą, Valstybės dieną švęsti moderniai, netradiciškai, įdomiai, stebint ir įsitraukiant į vizualine kalba perteiktą, emocionaliai įtaigią Lietuvos valstybingumo gimimo ir sklaidos, karaliaus Mindaugo Lietuvos raidos, skirtingų Lietuvos praeities tarpsnių, džiaugsmingų ir dramatiškų įvykių istoriją nuo Lietuvos valstybės sukūrimo iki šių dienų laisvos modernios valstybės ir jos visuomenės, kuriančios ateitį, prisiimančios atsakomybę ir suvokiančios savo pareigą puoselėti demokratiją.

„Šis renginys – tai unikali dovana Valstybės gimtadienio proga, kurios edukacinis ir emocinis šventinis turinys bei įdomi forma sukurs traukos erdvę ne tik miestiečiams ir Lietuvos gyventojams, bet ir mūsų šalies svečiams. Renginiu siekiama skleisti pilietiškumo idėjas, žadinti patriotizmo ir pasididžiavimo savo valstybe jausmus“, – pabrėžė Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėja.

Valstybės dienai skirtą 3D projekciją paruošė profesionalų komanda, kurioje dirba žymūs Lietuvos kūrėjai ir atlikėjai. Šiuo metu baigti parengiamieji 3D projekcijos darbai, kurie toliau bus derinami atsižvelgus ir į naujienų portale lrytas.lt visuomenės išsakomą nuomonę apie svarbiausius Lietuvos istorijos įvykius.

Kol kas balsavimo skiltyje „Svarbiausias Lietuvos istorijos įvykis“ reikšmingiausiais įvykiais laikomi: Žalgirio mūšis, Vasario 16-osios aktas, Mindaugo karūnavimas, Lietuvos įstojimas į NATO ir Europos Sąjungą bei Kovo 11-osios aktas.

Savo nuomonę apie ryškiausius Lietuvos istorijos įvykius galite pareikšti iki pat liepos 6 d. https://plus.lrytas.lt/lietuvos-istorijos-ivykiai/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.