Č.Sugiharos sąrašą Japonija siūlys įtraukti į UNESCO registrą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius spalio 30 dieną Vilniuje priėmė Lietuvoje viešintį Japonijos Gifu prefektūros gubernatorių Hadžimę Farutą. Svečias pristatė Japonijos teikiamą paraišką UNESCO dėl žymiojo Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos veiklos dokumentų įtraukimo į UNESCO Pasaulio atminties registrą.

Č.Sugihara Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjo apie 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių.
Č.Sugihara Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjo apie 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2015, 4:17 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 7:50 PM

„Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie šios gražios iniciatyvos ir kartu su Japonija ieškoti galimų bendradarbiavimo formų“, – sakė L.Linkevičius.

Į Lietuvą atvyko ir šios iniciatyvos autorius, Gifu prefektūros Jaotsu miesto, kuriame gimė ir augo Č.Sugihara, meras Šingo Akatsuka. Šiame mieste veikia šiuolaikiškas memorialinis muziejus, kuriame daug vietos skirta Lietuvai ir Kaunui.

Pasak ministro, „Č.Sugihara yra vienas pagrindinių Lietuvą ir Japoniją siejančių kultūrinių ir istorinių veiksnių“. Lietuvoje neseniai buvo surengta pasaulinė filmo „Persona non grata“ apie Č.Sugiharą premjera, turistai iš Japonijos gausiai atvyksta aplankyti Č.Sugiharos namų Kaune ir kitų su jo veikla Lietuvoje susijusių vietų.

Č.Sugihara – Japonijos diplomatas, konsulinis pareigūnas, 1939-1940 m. rezidavęs Kaune kaip Japonijos imperijos vicekonsuklas. Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjo apie 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių – išdavinėjo vadinamąsias „gyvenimo vizas“ į Japoniją, oficialiai tam neturėdamas Japonijos vyriausybės pritarimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.