Čekijoje rastas „amžiaus lobis“

10-ojo amžiaus 700 monetų lobis

Čekijoje rastas viduramžių monetų lobis<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Čekijoje rastas viduramžių monetų lobis<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-15 17:28, atnaujinta 2017-06-11 01:14

Anot muziejaus mokslinio bendradarbio Petro Vorelo, radinį galima drąsiai vadinti „amžiaus lobiu“, nes Vidurio Europoje „nėra tokio analogo, atsižvelgiant į rastų monetų dydį ir į tai, kaip puikiai jos išsilaikė“.

Išsamiau apie 10-ojo amžiaus radinį TASS korespondentui papasakojo muziejaus direktorius Tomašas Libanekas. „Tai sidabriniai Čekijos denarai, cirkuliavę visoje Europos teritorijoje. Kiekviena moneta vidutiniškai sveria apie 0,5 gramo. Kaip mokėjimo priemonė monetos buvo plačiai naudojamos, įskaitant Novgorodo ir Kijevo Rusią, su kuriomis viduramžių Čekijos valstybė palaikė glaudžius prekybinius ryšius“, – paaiškino mokslininkas.

Lobį rado praeivis 2015 m. lapkritį, bet muziejus apie radinį pranešė tik sausį. Per 400 gerai išsilaikiusių monetų ir per 300 monetų nuolaužų, taip pat indas, kuriame jos buvo užkastos, buvo perduoti ekspertams ištirti.

Žmogui, radusiam lobį, buvo pažadėtas 2 mln. Čekijos kronų (apie 74 tūkst. eurų) atlygis.

Pagal vietos įstatymus, lobis priklauso regionui, kuriame jis buvo rastas. Monetas ketinama eksponuoti nuo 2016 m. rudens. Jos bus įtrauktos į nuolatinę numizmatinę muziejaus kolekciją Pardubicėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.