Kaip moteris aplink pasaulį apkeliavo greičiau nei per 80 dienų

„Amerikiečių žurnalistė Nellie Bly (1867‒1922) pasiekė Džersio miestą 1890 m. sausio mėnesio popietę, 15:51:45 val., praėjus lygiai septyniasdešimt dviem dienoms, šešioms valandoms, vienuolikai minučių ir penkiolikai sekundžių po to, kai ji leidosi į kelionę aplink pasaulį – šitaip aštuoniomis dienomis aplenkdama išgalvotąjį Jules’io Verne’o personažą Filją Fogą romane Aplink pasaulį per 80 dienų. Faktas, kad merginai tebuvo dvidešimt dveji metai ir aplink pasaulį ji apkeliavo viena, pavertė Bly garsenybe“, – knygoje „Visas pasaulio laikas: valandų knyga“ (išleido „Vaga“) rašo Jessica Kerwin Jenkins. 

Nellie Bly aplink pasaulį apkeliavo per 72 dienas.<br>ViDA Press asociatyvi nuotr.
Nellie Bly aplink pasaulį apkeliavo per 72 dienas.<br>ViDA Press asociatyvi nuotr.
Žurnalistė Nellie Bly.<br>ViDA Press nuotr.
Žurnalistė Nellie Bly.<br>ViDA Press nuotr.
ViDA Press nuotr.
ViDA Press nuotr.
Nellie Bly Lenkijoje.<br>ViDA Press nuotr.
Nellie Bly Lenkijoje.<br>ViDA Press nuotr.
Nellie Bly.<br>ViDA Press nuotr.
Nellie Bly.<br>ViDA Press nuotr.
Nellie Bly.<br>ViDA Press nuotr.
Nellie Bly.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 10, 2016, 10:17 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 3:21 PM

Pateikiame knygos ištrauką apie Nellie Bly kelionę aplink pasaulį.

* * *

15.51 val. Į DŽERSĮ ATVYKSTA NELLIE BLY

Amerikiečių žurnalistė Nellie Bly (1867‒1922) pasiekė Džersio miestą 1890 m. sausio mėnesio popietę, 15:51:45 val., praėjus lygiai septyniasdešimt dviem dienoms, šešioms valandoms, vienuolikai minučių ir penkiolikai sekundžių po to, kai ji leidosi į kelionę aplink pasaulį – šitaip aštuoniomis dienomis aplenkdama išgalvotąjį Jules’io Verne’o personažą Filją Fogą romane Aplink pasaulį per 80 dienų. Faktas, kad merginai tebuvo dvidešimt dveji metai ir aplink pasaulį ji apkeliavo viena, pavertė Bly garsenybe.

Jaunoji žurnalistė į laivą įlipo 1889 m. lapkričio mėnesį, vilkėdama mėlynu languotu paltu ir su savimi turėdama du šimtus svarų auksu bei angliškais banknotais. Mažoje rankinėje vežėsi keletą apatinių ir milžinišką kremo indelį. Vos laivui atsiplėšus nuo kranto keliauninkė susirgo jūros liga. Vienas laivo pakeleivių šaipėsi: „Ir ji išsiruošė apkeliauti pasaulį!“

Atvykusi į Londoną ir kirtusi Kanalą, žurnalistė iš Kalė į Brindizio miestą važiavo traukiniu ir tvirtino, kad „kelyje būtų mačiusi daugiau Prancūzijos, jei tik traukinio langai būtų buvę švaresni“.

Laive, kuriuo ji kėlėsi iš Brindizio į Port Saidą, pasklido gandai, kad „laivu plaukia ekscentriška amerikietė paveldėtoja, kuri su savimi vežasi plaukų šepetį ir banko čekių knygelę“. Izmailijoje ji stebėjo, kaip fokusininkas atlieka triukus. Adene stebėjosi, kokie gražūs vietinių žmonių dantys. Ceilone nusipirko mažmožių ir beždžionėlę, kurią pavadino McGinty.

Japonijoje arbatos gėrimo namelyje ji su bendrakeleiviais atsisakė nusiauti batus, tačiau „rado kompromisą“ su tos vietos šeimininkais ir prieš žengdami vidun ant batų apsimovė medžiagines šlepetes. Vėl įkalintą laive ją ypač jaudino musonas, siaučiantis jūros vandenyse. „Tai gražiausias mano regėtas vaizdas. Be žado sėdėdavau denyje žiūrėdama, kaip laivo pirmagalis tai iškyla ant bangos keteros, tai sminga žemyn, tarsi norėdamas nugramzdinti mus dugnan.“

Laikraštis „New York World“, kuriam Bly rašė, apie jos kelionės pasiekimus trimituodavo pirmajame puslapyje. Kai jai nepavykdavo perduoti naujų istorijų, laikraščio redaktoriai Niujorke imdavosi improvizuoti: rašydavo apie vietas, kurias ji greičiausiai matė, kad ir kur tuo metu būtų nukeliavusi. Laikraščio tiražai augo lyg ant mielių.

Bly jau buvo žinoma skaitytojams dvejus metus iki kelionės aplink pasaulį iš „Dešimties dienų beprotnamyje“ – tiriamosios žurnalistikos, dėl kurios ji ryžosi patekti į „žmogiškuosius žiurkių spąstus“, kaip ji pavadino anuomet garsų beprotnamį Blekvelo saloje. Jos poelgis įkvėpė visą minią moterų žurnalisčių: rengdamos straipsnius jos apsimesdavo ir fabrikų darbininkėmis, ir elgetomis, ir kabareto šokėjomis, ir nuolatinėmis opiumo landynių gyventojomis (visa tai tapo tarsi pranašišku fonu daug vėliau Glorios Steinem vykdytai akcijai, kai ji viename klubų dirbo apsirėdžiusi „Playboy“ merginoms privalomu kostiumu.)

Atvykusi į Honkongą Nellie Bly sužinojo, kad viena jos mėgdžiotojų žurnalo „Cosmopolitan“ redaktorė Elizabetha Bisland (1861‒1929) iš Niujorko išvyko tą pačią dieną kaip ir ji, tik leidosi priešinga kryptimi – iš Vakarų į Rytus. Bly vaidino, kad ši žinia jai nė motais. „Aš su niekuo nelenktyniauju, ‒ porino ji viename interviu, ‒ jei kas sumanė aplink pasaulį apkeliauti per trumpesnį laiką, tai jų reikalas.“

Ir vis dėlto atrodo, kad nors ją ir kankino jūros liga, Bly leido laiką kur kas smagiau nei jos varžovė. Kol Bisland šiaušėsi prieš bet kokį žinomumą ir visus, kurie susirinkdavo į ją paspoksoti, vadino „smalsumo kankiniais“, Bly mėgavosi rampos šviesa.

Paskutiniame savo kelionės etape kirsdama Ameriką traukiniu, Bly į kiekvieną traukinių stotį sutraukdavo minias žmonių ir turėdavo paspausti tiek rankų, kad, anot jos, „paskui dar mėnesį mausdavo delnus“.

Laikas, kai važiavau „gražiu vagonu, pilnu kvapnių gėlių, prikabintu prie greitaeigio garvežio“, buvo kupinas „gerų žodžių ir palinkėjimų, telegramų su sveikinimais, vaisių, gėlių, garsių aplodismentų, nevaržomų šūksnių valio, greitų rankų spusčiojimų“.

Bisland anksčiau už Bly pasiekė Honkongą, tačiau pavėlavo į jungiamąjį reisą ir Bly atvyko į Niujorką keturiomis dienomis anksčiau.

Kai jaunoji žurnalistė pasirodė Pensilvanijos stotyje, policija vos galėjo numaldyti susirinkusią minią. Kažkas, kaip suvenyrą, išplėšė iš jos rankų pirštines ir nosinaitę. Žmonės stovėjo ant gatvėse apverstų vežimų, kad galėtų išvysti moterį, apkeliavusią pasaulį.

Bly džiaugėsi grįžusi namo. Tam tikra prasme ji tikrai buvo išskirtinė asmenybė, tačiau, kita vertus, ‒ tiesiog tipiška amerikiečių turistė. Viename interviu Nellie Bly sakė: „Ne kažin ką tose užsienio šalyse amerikiečiai gali pamatyti. Europoje jie visi labai lėti ir, mano galva, atsilieka nuo Amerikos kone visose srityse.“

* * *

Jessicos Kerwin Jenkins „Visas pasaulio laikas“ („Vaga“)

Smagi, netikėta ir žaisminga amerikiečių autorės Jessicos Kerwin Jenkins knyga Visas pasaulio laikas: valandų knyga atveria spalvingų istorijų paletę – pasakoja apie intriguojančius skirtingų pasaulio šalių papročius ir nuodėmingus malonumus, kuriuos tiksintis laikas neša iš vienos epochos į kitą. 

Visas pasaulio laikas, įkvėptas ikoniškosios viduramžių valandų knygos, kurioje buvo surašomos visų metų dienoms ir valandoms skirtos mintys, pažeria 75 pasakojimus, žybsinčius sąmoju, įdomia etimologija ir įtraukiančius į stulbinamus epizodus iš įvairiausių kultūrų bei amžių. 

Autorė kviečia stebėti, kaip manieringai karalienės Elžbietos rūmuose tiesiama staltiesė; pasidomėti, kodėl Nostradamas tikėjo, jog uogienės turi afrodiziakų savybių; leistis į juslingą smilkalų pasaulį XV a. Japonijoje; grožėtis trumpai tegyvavusia šviesos meno disciplina arba vizualine muzika; stebėtis bebaimės Henriettos d‘Angeville žygiu į Monblano viršūnę; žavėtis Londono auksinio jaunimo žaidimais, ieškant lobio, ir muzikos revoliucija, žinoma bibopo vardu. 

„Visas pasaulio laikas“ – tarsi priešnuodis šiuolaikiniam laiko planavimo ir griežtų dienotvarkių kultui – atgaivina pamirštus praeities lobynus, įkvepia aistrą gražiam gyvenimui čia ir dabar.

Jessica Kerwin Jenkins – knygos „Dailioji enciklopedija: žaisminga elegantiškų malonumų istorija“ („Vaga“, 2011) autorė, buvusi Niujorko žurnalo „Women‘s wear“ žurnalistė ir redaktorė, taip pat žurnalo „W“ redaktorė Paryžiuje. Šiuo metu gyvena Meino pakrantėje ir rašo žurnalui „Vogue“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?