Valstybė unikalius Lentvario dvaro rūmus palieka griūti

Vieno žymiausių Lietuvos kultūros paveldo objektų Lentvario dvaro sodybos likimas toliau skendi miglose. Kultūros ministerija neieškos galimybių, kad rūmus perimtų valstybė. Tokia Kultūros ministerijos pozicija perteikta Trakų rajono merei Editai Rudelienei atsiųstame atsakyme į jos laišką.

Lentvario dvaro būklė – apgailėtina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lentvario dvaro būklė – apgailėtina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 11:20 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:40 AM

Dėl nykstančio unikalaus Lentvario dvaro rūmų išsaugojimo E.Rudelienė vasario 10 dieną laišku kreipėsi į Kultūros ministeriją bei Vyriausybę. Jame primenama Lentvario dvaro ansamblio, kuris priklausė grafui Juzefui Tiškevičiui, reikšmė šalies istorijai ir kultūros paveldui. Pastebima, kad kiti buvę Tiškevičių dvarai su parkais, kuriuos sukūrė žymus prancūzų kraštovaizdžio architektas Eduardas Fransua Andrė Užutrakyje, Palangoje, Trakų Vokėje, – tvarkomi, tik Lentvario rūmų nuosavybės ir rekonstravimo klausimas tebėra atviras.

„2016 m. vasario 8 d. neįvyko antrosios Lentvario dvaro rūmų varžytynės. Susirūpinę dėl išskirtinio kultūros paveldo objekto likimo ir siekdami, kad Lentvario dvaro rūmai taptų Lietuvą reprezentuojančiu objektu, kreipiamės į Jus prašydami Lentvario dvaro rūmus perimti valstybės žinion ir pripažinti valstybinės reikšmės objektu bei įtraukti į Valstybinės reikšmės projektų sąrašą, skiriant jų rekonstravimui bei pritaikymui lankyti tikslinį finansavimą“, – buvo rašoma E. Rudelienės laiške.

Merė E. Rudelienė taip pat pažymėjo, kad rajono savivaldybė ketina tvarkyti E.F.Andrė projektuotą Lentvario parką pagal Aplinkos ministerijos 2014-2020 metų Europos Sąjungos investicijų veiksmų programą ir taip prisidėti prie šios įspūdingos vietovės sutvarkymo.

„Manome, kad būtina tvarkyti visą Lentvario dvaro sodybą kaip išskirtinį kultūros paveldo objektą, pritaikant jį vietos gyventojų bei turistų poreikiams“, – pabrėžiama laiške.

Kultūros viceministro Romo Jarockio pasirašytame atsakyme rajono savivaldybei teigiama, kad ministerija, atsižvelgdma į eilę metų besitęsiančią Lentvario dvaro sodybos rūmų nepriežiūrą, taip pat kitų, ne mažiau svarbių, objektų savininkų ir valdytojų aplaidumą bei abejingumą nykstančiam objektui, siekia į šią problemą pažiūrėti sistemiškai.

Tad ministerija, siekdama iš esmės išnagrinėti apleisto, neprižiūrimo kultūros paveldo išsaugojimo problemą, paprašė Kultūros paveldo departamento informacijos apie neprižiūrimus objektus.

Apibendrinus gautą medžiagą, 2015 metų gruodžio 21 dieną ministerijoje organizuotas tarpžinybinis pasitarimas, kurio metu buvo ieškoma būdų ir galimybių gelbėti neprižiūrimus kultūros paveldo objektus. Pasitarime dalyvavo Seimo narė Dangutė Mikutienė, Prezidentės patarėja Marija Dautartaitė, Finansų ministerijos, Kultūros paveldo departamento atstovai.

„Posėdžio metu nebuvo prieita prie vieningo sutarimo, kaip elgtis su neprižiūrimais kultūros paveldo objektais. Valstybei juos visus perimti yra nepakeliama finansinė našta, o valstybinėms valdymo institucijoms, tarp jų ir Kultūros ministerijai, deleguotoms valstybės valdymo funkcijoms atlikti jų nereikia.

Ministerijos nuomone, realiausias kelias sulaukti Lentvario dvaro rūmų, kurie jau 1993 m. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu buvo įtraukti į privatizuotinų dvarų sąrašą, pardavimo proceso pabaigos ir tiek savivaldybei, tiek kultūros paveldo apsaugos institucijoms pradėti bendrauti su naujuoju objekto savininku dėl jo išsaugojimo“, – rašoma Kultūros ministerijos atsakyme rajono savivaldybės merei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.