Intymioji Vilniaus istorija: aistros kunkuliavo ir didikų, ir prasčiokų širdyse

Gidė Liuda Matonienė į savo naująją knygą sudėjo įspūdingiausius pasakojimus apie meilę – daugiau kaip dvidešimt romantiškų nuotykių senajame Vilniaus žemėlapyje.

Gidei L.Matonienei garsių vilniečių meilės nuotykiai padeda atskleisti spalvingą ir intriguojančią sostinės istoriją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gidei L.Matonienei garsių vilniečių meilės nuotykiai padeda atskleisti spalvingą ir intriguojančią sostinės istoriją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė („Lietuvos rytas“)

Apr 3, 2017, 6:11 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 4:59 PM

Profesionali gidė L.Matonienė knygoje „Vilnius: meilės stotelės. Romantiškasis miesto žemėlapis“ skaitytoją veda nuo namo prie namo ir pasakoja apie žinomų menininkų, valdovų ar paprastų miestiečių širdžių dramas, kurios užsimezgė Vilniuje ir buvo aptarinėjamos toli už miesto ir net šalies ribų.

Intriguojantys gidės pasakojimai atskleidžia istorines miesto raidos detales, leidžia kitaip pažvelgti ir į visiems gerai žinomas asmenybes, įvairių laikų madas.

Ar žinojote, kad šakutė į Švediją atkeliavo iš Lietuvos po Vilniaus katedroje vykusių karališkų vedybų? O tai, kad XIX a. Vilniaus kaukių baliuje buvo galima išvysti ponią didžiule skrybėle, papuošta agurkais, o kai kada ir kiaušiniais?

– Kaip atsirado ekskursija, skirta garsiausioms Vilniaus meilės istorijoms? Ir kaip ji po kelerių metų virto knyga? – pasiteiravau L.Matonienės.

– Kartą artėjant Valentino dienai kilo sumanymas parengti ekskursiją po tas Vilniaus vietas, kurios susijusios su kokiomis nors įdomiomis meilės istorijomis. Pirmąkart ją surengiau savo vyrui.

Žinoma, viskas prasidėjo nuo garsiausių – Barboros Radvilaitės, Onos Vytautienės, Mykolo Kleopo Oginskio, Adomo Mickevičiaus. Vėliau suradau ir kitų.

– Ar tyčia stengėtės pasakoti taip, kad net žinomos istorijos atsiskleistų iš kitos pusės? Pavyzdžiui, A.Mickevičiaus meilė ir draugystė su Marile Putkameriene.

– Kaip gidė visuomet stengiuosi, kad žmonėms tie pasakojimai nenusibostų. Todėl tenka kai ką atmesti, sutrumpinti ar, atvirkščiai, papasakoti kokių nors buities detalių.

A.Mickevičiaus meilė ištyrinėta iš visų pusių, bet dažniausiai akcentuojami jos atšvaitai poeto kūryboje, o ne tai, kas, kaip ir kada konkrečiai vyko Vilniuje ar jo apylinkėse. Pavyzdžiui, žirgo dovanojimas ar poeto įkalinimas.

Rašydama knygą kitaip pažvelgiau ir į Barborą Radvilaitę. Sužinojau, kad ji turėjo ne tik įvairiausių papuošalų, žiedų ir perlų karolių, bet ir šaškių lentą, taip pat savo muškietą. Vadinasi, buvo aktyvi, drąsi ir stipri moteris, mėgstanti medžioti.

– Kokius klausimus dažniausiai pateikia ekskursijų dalyviai ir pirmieji knygos skaitytojai?

– Kaip herojai gyveno toliau? Ar buvo laimingi? Knygoje galima surasti kai kuriuos atsakymus. Juk meilė – labai įvairi.

Nuo romantikos iki pikantiškų faktų apie M.K.Oginskio būsimą žmoną Marią de Neri, kuri turtingiems vyrams dosniai dalijo ne tik savo širdies šilumą, bet ir namų raktus.

– Viena įdomiausių istorijų – apie Prancūzijos imperatorių Napoleoną ir Rusijos carą sužavėjusią Sofiją Tyzenhauzaitę, gyvenusią Franko name Didžiojoje gatvėje. Bet iš aprašymo taip ir neaišku, ar labai artimi buvo jos santykiai su Aleksandru I.

– Niekur neradau nuorodų, kad ji buvo valdovo meilužė.

Kiek aš supratau, buvo didžiulė pagarba ir nuoširdi meilė.

Jei būtų buvęs kūniškas ryšys, tai kažin ar prisiminimuose būtų taip sureikšminama, kad užsukęs imperatorius paraudo, padavė ranką ir pasakė keletą malonių žodžių.

– Kaip atsirado paprastų miestiečių meilės nuotykiai? Pavyzdžiui, krautuvininko Andriaus Kopūsto, kuris pasinaudojo iš priemiesčio dvarelio į Vilnių atvykusios merginos patiklumu?

– Norėjosi priminti, kad Vilniuje gyveno ir mylėjo ne vien karaliai ar didikai, kilmingų giminių atstovai.

Tos trumputės istorijos, dažniausiai išlikusios įvairių teismų protokoluose, atspindi paprastų miestiečių gyvenimą, leidžia pajusti miesto koloritą.

– Visos istorijos palyginti trumpos – jas būtų galima perskaityti prisėdus kur nors senamiestyje atsigerti kavos. Toks ir buvo sumanymas?

– Taip, knyga ir buvo sumanyta kaip ekskursijos vadovas. Kad žmogus, eidamas per miestą, galėtų pasiskaityti apie žmones, kurie tose vietose gyveno, lankėsi, mylėjo.

Svarbu tai, kad būtent šioje vietoje, už tų langų ar tame balkone vyko pasakojami įvykiai. Gal eidamas Dominikonų gatve pamatysi tą baltą rankutę, pabėrusią rožių žiedlapius Stanislavui Moravskiui ant skrybėlės?

Arba Chodkevičių rūmų, kuriuose dabar įsikūrusi Vilniaus paveikslų galerija, kiemas Didžiojoje gatvėje.

Sunku net įsivaizduoti, kad jame buvo susirinkę maždaug 200 tūkstančių karių vien todėl, kad Chodkevičių globojama Sofija Olelkaitė nepanoro tekėti už Radvilų giminės atstovo.

Dar 600 tūkstančių karių, kuriuos atsivedė Radvilos, stovėjo prie tvirtove virtusių rūmų sienų ir laukė įsakymo pulti.

Tiesa, viskas baigėsi taikiai, o mergina vėliau net paskelbta šventąja.

– Esate profesionali gidė, dirbanti šį darbą jau daugiau kaip dešimt metų. Kas dažniausiai užsisako meilės istorijų ekskursijas?

– Labai įvairūs žmonės ir įvairiausiomis progomis.

Pirmąkart vesdama tokią ekskursiją per mergvakarį pastebėjau, kad būsimoji jaunamartė darosi vis liūdnesnė.

Dabar tokiose ekskursijose meilės istorijas pasakoju kiek sutrumpintas ir užbaigiu vestuvėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.