Paveldo saugojamas garsaus dailininko namas primena vaiduoklį

Kauno menininkų kalvei priklausantis garsaus tapytojo Adomo Galdiko namas jau daug metų primena vaiduoklį. Jo šeimininkai teisinosi, kad patys remontuoti neturi iš ko. Šį ir kitą savo turtą jie siekia parduoti, o lėšas investuotų į naują projektą.

Savanorių prospekto 81 namas vis labiau griūva. Juo rūpintis nenori nei dabartiniai, nei būsimi šeimininkai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Savanorių prospekto 81 namas vis labiau griūva. Juo rūpintis nenori nei dabartiniai, nei būsimi šeimininkai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 17, 2018, 9:32 PM

Savanorių prospekte 81 numeriu pažymėtas namas jau daugelį metų bado praeivių akis.

Senas mūrinis pastatas su buvusiomis įdomiomis fasado puošmenomis stovi apleistas. Langai ir durys susandarinti. Stogas nėra kiauras.

Nuo vandalų namą saugo sklypą juosianti tvora, tačiau nuo klimato pokyčių pastatas vis labiau yra.

Gyveno garsus dailininkas

„Daug metų stebime, kaip namas pamažu nyksta. Jame anksčiau vis bandydavo apsigyventi benamiai. Prieš 7 metus jis ir degė. Tiesa, vėliau pastatas buvo aplopytas. Tačiau iki šiol niekas juo labiau nepasirūpina“, – stebėjosi Savanorių prospekte gyvenantis kaunietis Žygimantas Kavaliauskas.

Šis pastatas nėra šiaip sau vaiduoklis. XIX amžiaus pabaigoje pastatytame name 1927–1944 metais gyveno garsus Lietuvos dailininkas A.Galdikas su žmona Magdalena.

1998 metais šis valstybei priklausęs turtas patikėjimo teise buvo perduotas valdyti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetui (VDA KF). 2001 metais jis paskelbtas valstybės saugomu nekilnojamojo turto objektu.

Ketino paversti muziejumi

Vienu metu VDA KF atstovai namą ketino suremontuoti, jį paversti A.Galdiko tapybos darbų muziejumi, tačiau tai nebuvo padaryta. Pastatas ir toliau stovi lyg vaiduoklis.

VDA KF dekanas Jonas Audėjaitis sakė, kad pastatą iš pradžių tikrai buvo ketinama pritaikyti meno galerijai, tačiau vėliau akademijos planai pasikeitė.

„Buvo nuspręsta atsikratyti papildomo turto. Pavyzdžiui, Kaune turime laboratorijas, kurios yra V.Sladkevičiaus gatvėje. Taip pat A.Galdiko namą. Iki šiol prižiūrime ir sinagogą.

Pirmuosius du objektus norime perduoti Turto bankui, sinagoga jau 2009 metais grąžinta žydų bendruomenei, bet ji jos vis dar neatsiima“, – pasakojo J.Audėjaitis.

Pinigų skiria tik priežiūrai

Pasak VDA KF dekano, akademija kol kas skiria lėšų tik šių pastatų išorės priežiūrai. „A.Galdiko namas tikrai degė. Po to uždengėme naują stogą. Vis pastatome ar suremontuojame tvorą, langų uždangas. Daugiau pinigų neturime. Akademijos vadovybė siekia, kad jos turto perdavimo Turto bankui procesai vyktų greičiau, tačiau tai trunka ilgai.

Iš dalies taip yra dėl to, kad visi suvokia, jog norint turėti paveldo saugomą namą į jo atnaujinimą reikės nemažai investuoti. Todėl toks turtas yra mažai paklausus“, – teigė J.Audėjaitis.

Pasak profesoriaus, kai tik už turtą bus gauta pinigų, jie bus investuoti į Kauno senamiestyje esančiam VDA KF priklausančio pastatų komplekso Muitinės g. 2 prikėlimą.

Tai dabar yra pagrindinis VDA KF prioritetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.