Dominikonų nežavi ketinimas statyti prie bažnyčios stiklo pastatą

Dominikonai susirūpinę dėl šalia Šv.apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios ir vienuolyno planuojamo statyti viešbučio bei biurų pastato. Jų visai nežavi užviręs ginčas dėl architektų siūlomo stiklinio pastato.

Šalia Šv.apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios atsiras stiklo pastatas?<br>Vizualizacija
Šalia Šv.apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios atsiras stiklo pastatas?<br>Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2018, 4:30 PM

Dėl planuojamų statybų šalia bažnyčios ir vienuolyno ne kartą piketavo visuomeninės organizacijos, savo nuomonę dėl „Šv.Pilypo ir Jokūbo kišimo į stiklainį“ išsakė paveldosaugininkai, architektai, visuomenės veikėjai.

Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčia – vėlyvojo baroko paminklas.

„Kai pirmą kartą į Lietuvą atvykusi Danijos karalienė Vilniuje tikėjosi išvysti cerkvių „svogūnus“, o pamatė Vilniaus baroką, suprato, kad Lietuva – Vakarų Europa“, – sakė Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto profesorius Alfredas Bumblauskas.

Kad ir kokie būtų šalių sprendimai dėl šio projekto, dominikonai tvirtai įsitikinę – istorinio Dominikonų vienuolyno ansamblio apsauga turi būti užtikrinta.

„Kultūros paveldas įpareigoja tiek valstybę, tiek jo savininkus, tiek visuomenę.

Todėl mes, Vilniaus broliai dominikonai, tikimės ir tikime, kad valstybės bei savivaldos institucijos ir visos suinteresuotos šalys savo pareigas vykdys teisėtai, teisingai ir tinkamai“, – sakė Lietuvos dominikonų vienuolyno subprioras, brolis Mindaugas Slapšinskas OP.

Broliai dominikonai  su nerimu stebi projekto derinimo procesus. Projektas buvo viešinamas, visuomenė supažindinta su juo, o vėliau, išgirdus žmonių pastabas, kiek pakoreguotas ir vėl pristatytas visuomenei. Tačiau vienuolija apgailestauja, kad neapsieinama be negatyvių aspektų.

Aistros neslopsta, liko daug neatsakytų klausimų. Asociacija „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“ (toliau – Asociacija) jau ne kartą kreipėsi į Vilniaus savivaldybę informacijos apie Jokūbo ligoninės vertingųjų savybių pakeitimą, kas atrišo rankas statyboms, tačiau atsakymo nesulaukė.

Praėjusį penktadienį Asociacija gavo raštišką Vilniaus savivaldybės atsisakymą pateikti informacijos apie Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdį, kuriame buvo priimtas sprendimas pakeisti Jokūbo ligoninės komplekso vertingąsias savybes. Tai esą prieštarautų Europos parlamento nuostatai dėl asmens duomenų viešinimo. Taigi savivaldybė tuo pačiu atsisakė išsklaidyti abejones dėl planuojamų statybų teisėtumo.

800 metų gyvuojantis Dominikonų ordinas vienija per 6 tūkstančius brolių, gyvenančių beveik visose pasaulio šalyse, apie 3 tūkstančius kontempliatyviųjų seserų, apie 27 tūkstančius apaštalinių seserų ir apie 144 tūkstančius dominikonų pasauliečių.

Lukiškių dominikonų vienuolynas nuo 2016 m. priklauso Prancūzijos provincijai. Pirmoji bažnyčia Lukiškėse funduota 1642 metais, Šv.apaštalų Pilypo ir Jokūbo dieną, t.y. gegužės 1-ąją.

XVII a. antrojoje pusėje mediniai statiniai degė (1655 ir 1684 m.), todėl 1690 m. toje vietoje pradėta statyti mūrinė bažnyčia.

Bokštuose pakabinti trys varpai su įrašytais metais (1711, 1738 ir 1739), kuriems suteikti Jokūbo, Dominyko, Pilypo vardai.

Per Antrąjį pasaulinį karą bažnyčia apgriauta.

1948 metais ji buvo uždaryta, čia įrengtas vaisių ir daržovių, o vėliau Operos ir baleto teatro sandėliai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.