Istorinėje gimnazijoje kuriamame muziejuje – pasaulio litvakų lobiai

Sostinės Pylimo gatvėje po dvejų metų duris atvers naujas traukos centras – Litvakų kultūros ir tapatybės muziejus. Jis kuriamas istoriniame hebrajų gimnazijos „Tarbut“ pastate ir veiks kaip Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinys. Muziejaus vadovybė tikisi, kad naujasis muziejus sudomins tiek vietinius lankytojus, tiek užsienio turistus ir padės jiems geriau suvokti savo tapatybę.

J.Epšteino žydų gimnazijos moksleivių pučiamųjų orkestras „Tarbut“ gimnazijos kieme Pylimo g. 4, 1925 m.<br>Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.
J.Epšteino žydų gimnazijos moksleivių pučiamųjų orkestras „Tarbut“ gimnazijos kieme Pylimo g. 4, 1925 m.<br>Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.
Būsimojo Litvakų kultūros ir tapatybės muziejaus pastatas.<br>Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.
Būsimojo Litvakų kultūros ir tapatybės muziejaus pastatas.<br>Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.
 Avromo Suckeverio eilėraščių ciklo „Veidai pelkėse“ fragmentas.<br>Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.
 Avromo Suckeverio eilėraščių ciklo „Veidai pelkėse“ fragmentas.<br>Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 27, 2018, 7:04 PM

Trys aukštai istorijos ir vardai, garsinantys Lietuvą

Pylimo gatvėje nr. 4 įsikursiantis Litvakų kultūros ir tapatybės muziejus užims tris istorinio pastato aukštus. Čia iki 1940 m. vasaros veikė hebrajų gimnazija „Tarbut“, ketvirtajame dešimtmetyje turėjusi maždaug 500 mokinių ir 25 mokytojus. Šiandien pusėje pastato įsikūrusi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė. 

Buvusi mokykla atgims kaip naujas kultūros ir švietimo centras, kuriame lankytojai galės susipažinti su iškilių litvakų kūryba, indėliu į Lietuvos ir pasaulio meną ir mokslą. Smuikininkas Jaša Heifetzas, dailininkas Rafaelis Chvolesas, skulptorius Markas Antokolskis, rašytojas Avromas Suckeveris, defibriliatoriaus išradėjas ir Nobelio premijos laureatas Bernardas Lownas – tai tik keletas pasaulinio garso vardų, kurie bus pristatomi naujajame muziejuje.

Čia bus galima sužinoti ir apie istorinį, religinį ir politinį laikmečio kontekstą bei veiksnius, formavusius unikalią litvakišką tapatybę. Nemažai dėmesio bus skiriama emigracijos, tokios aktualios šiandienos pasaulyje, temai. 

Kuriamo muziejaus ekspozicijas papildys interaktyvūs žemėlapiai, filmai ir edukaciniai žaidimai jauniausiems lankytojams, o besidominčių kulinarija lauks edukacinė kavinė. Joje bus galima pasigilinti į litvakų virtuvės paslaptis, susipažinti su kašrutu – žydų religinės teisės diktuojamomis mitybos ir maisto gaminimo taisyklėmis, sužinoti tradicinių žydiškų patiekalų receptų.

Muziejus, kokio pageidavo lankytojai 

Pasak būsimojo muziejaus ekspozicijos vadovės Saulės Valiūnaitės, litvakams skirto muziejaus atsiradimas – natūrali reakcija į vilniečių ir miesto svečių poreikius.

 „Litvakų kultūros ir tapatybės muziejus turėtų užpildyti iki šiol Lietuvoje buvusią nišą ir vietiniams bei užsienio lankytojams pristatyti Lietuvos žydų istoriją, jų pasiekimus ir įnašą į mūsų šalies ir viso pasaulio kultūrą, mokslą, politiką bei kitas sritis. Labai dažnai tenka susidurti su užsienio lankytojais, kurie noriai lanko Valstybinio Vilniaus Gaono  žydų muziejaus parodas, tačiau pasigenda išsamesnės ekspozicijos apie Lietuvos žydų istoriją.

Susidomėjimas Lietuvos žydų istorija, kultūra ir tradicijomis vis labiau jaučiamas ir iš Lietuvos lankytojų. Taigi akivaizdu, kad tokios ekspozicijos Vilniuje tikrai trūksta“, – teigia muziejininkė.

Muziejaus komanda pabrėžia, kad vienas svarbiausių tikslų steigiant naująjį muziejų bus užtikrinti, kad jis būtų įdomus ir draugiškas įvairioms lankytojų grupėms.

„Kurdami muziejų nuolatos galvojame apie tai, kas galėtų būti mūsų lankytojai ir labai norime, kad tai būtų erdvė, kurioje suaugę lankytojai iš Lietuvos ir užsienio šalių ne tik pasisemtų žinių, bet ir būtų įkvėpti apmąstyti savo tapatybę, kur galėtų lankytis šeimos su vaikais ir šie rastų sau užsiėmimų, netrukdydami tėvams apžiūrėti ekspozicijas ir patys gerai praleisdami laiką.

Taip pat sieksime, kad muziejus būtų patogus ir draugiškas žmonėms su negalia bei senjorams. Skirtingoms lankytojų grupėms siūlysime joms pritaikytas edukacines programas ir renginius“, – muziejaus viziją pristatė litvakų istoriją tyrinėjanti S. Valiūnaitė.

Tarp muziejaus rėmėjų – ir Europos Sąjunga 

Šiuo metu vyksta būsimojo muziejaus pastato renovacijos darbai. Planuojama, kad naujasis muziejus duris lankytojams atvers 2020 metais, kuriuos LR Seimas paskelbė Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais.

Litvakų kultūros ir tapatybės muziejaus komanda džiaugiasi sulaukusi dalinės paramos muziejaus kūrimui iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Privatūs asmenys ir įmonės taip pat kviečiami prisidėti prie šio ambicingo projekto, praplėsiančio Lietuvos kultūrinius ir istorinius akiračius. Tai galima padaryti aukojant lėšas, skolinant ar dovanojant eksponatus, savanoriaujant. Didieji muziejaus rėmėjai bus įamžinti Rėmėjų sienoje – integralioje muziejaus ekspozicijos dalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.