Propagandinės skrajutės mena Antrojo pasaulinio karo pabaigą

Klaipėdos universiteto (KU) biblioteką papildė propagandinių skrajučių rinkinys. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje jas platino Vokietiją bombardavusi sąjungininkų kariuomenė.

V.Wittpahlas išsaugojo senelio surinktas propagandines skrajutes – karo pabaigoje sąjungininkų pajėgos vokiečius ragino kuo greičiau sudėti ginklus.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Wittpahlas išsaugojo senelio surinktas propagandines skrajutes – karo pabaigoje sąjungininkų pajėgos vokiečius ragino kuo greičiau sudėti ginklus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 7, 2019, 9:44 AM

Išskirtinį rinkinį KU rankraštynui dovanojo su universitetu draugaujantis vokietis, technikos mokslų daktaras profesorius Volkeris Wittpahlas.

Karo pabaigoje jo senelis darbavosi Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės tarnyboje, kuri neutralizuodavo nesprogusias aviacines bombas. Ten būdavo skrajučių vokiečių ir anglų kalba.

„Tai reti egzemplioriai – po karo tokios skrajutės keliaudavo į makulatūros sandėlius. Įdomesnius radinius mano senelis pasiliko, taip juos ir išsaugojo“, – pasakojo V.Wittpahlas.

Propagandinės skrajutės nuklodavo vokiečių miestus po JAV ir Didžiosios Britanijos aviacijos antskrydžių. Jos būdavo įtaisomos bombų angose ir išbyrėdavo anksčiau, nei jos sprogdavo.

Diuseldorfo, Dresdeno, Hamburgo, Kėnigsbergo kvartalus valantys išminuotojai nesprogusiose bombose aptikdavo pluoštus skrajučių. Kai kurios jų būdavo apdegusios.

Bombarduodami Vokietiją britų lakūnai mėtė ir bombas primenančias kasetes su skrajutėmis. Propagandiniai lapeliai virš miestų pasklisdavo, kai jos nedideliame aukštyje atsidarydavo.

Tą patį anksčiau darydavo į Sovietų Sąjungos teritoriją įžengusi vokiečių kariuomenė – virš fronto linijos ir apgultų didelių miestų priešininkams ant galvų barstė savąją propagandą.

Britų ir amerikiečių didžiuliais tiražais spausdinamos skrajutės buvo skiriamos vermachto kariams. Jose buvo vaizduojami pokyčiai fronto linijoje, belaisviai, sudaužyti tankai ir pabūklai.

Iš kasečių byrėdavo karių pasai savanoriškai pasidavusiems vokiečiams. Pateikusiems tokius pasus buvo žadamos apsaugos garantijos.

Buvo platinamos ir melagingos naujienos, suklastoti karių laiškai.

Sovietų armijai artėjant prie Rytprūsių, vokiečiai net nenutuokė, kas vyksta jų pašonėje, – gurkšnodami kavą tikėjo nacių kalbomis per radiją apie laikinas nesėkmes Rytų fronte.

Civiliams skirtose skrajutėse platintos žinios apie tikrąją padėtį, skelbiama, kokie vokiečių miestai ir kvartalai bus bombarduojami, kaip žmonėms apsisaugoti nuo grėsmingų aviacijos antskrydžių.

V.Wittpahlas nežino, koks buvo tokios propagandos poveikis: „Mano šeima gyveno vietovėje, kuri išvengė bombų. Išlikusios skrajutės – įdomi relikvija, mus pasiekęs rūstus praeities aidas.“

Mokslininkas sakė, kad jį labiausiai sukrėtė britų skrajutė, kurioje pavaizduotas demobilizuotas karys su ramentais. Užrašas skelbia: „Blondinės laukia ne luošių, o tvirtų ir sveikų vyrų.“

Savo dovaną mecenatas vertina kaip militarizmo artefaktą: „Dabar propagandai ir reklamai jokių skrajučių nereikia – informacija žaibiškai sklinda internetu, televizijos kanalais.“

Agitaciją skraidina oro balionais

Propagandinės skrajutės nėra istorijos atgyvena – jomis vis dar naudojasi į dvi valstybes suskaldytos Šiaurės ir Pietų Korėjos aktyvistai. Agitacinė medžiaga skraidinama balionais.

Šiaurės Korėjos skrajučių aptikta oficialios Pietų Korėjos prezidento Moo Jae-in rezidencijos kieme ir gretimose gatvėse. Jose Pchenjanas smerkia Seulą dėl vykdomos „kenkėjiškos politikos“.

Pchenjanas netgi pagrasino pabūklais, jeigu Pietų Korėjoje prisiglaudę disidentai balionais laidys savo skrajutes iš pasienio miestų. Seulas sureagavo – uždraudė akciją saugumo sumetimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.