Valdovų rūmai tyrinėtojams pateikė staigmenų

Valdovų rūmų lankytojai turi išskirtinę progą pamatyti, kaip vyksta archeologiniai tyrimai. Čia jau daugiau nei mėnesį darbuojasi archeologai. Jie aptiko ir nuostabą keliančių radinių.

 Manoma, kad šioje rūmų zonoje XVI a. turėjo būti ypatinga rezidencijos vieta – privatūs valdovo apartamentai. Ši vieta buvo atidengta ir eksponuojama.<br> M.Kaminsko nuotr.
 Manoma, kad šioje rūmų zonoje XVI a. turėjo būti ypatinga rezidencijos vieta – privatūs valdovo apartamentai. Ši vieta buvo atidengta ir eksponuojama.<br> M.Kaminsko nuotr.
Manoma, kad šioje rūmų zonoje XVI a. turėjo būti ypatinga rezidencijos vieta – privatūs valdovo apartamentai. Ši vieta buvo atidengta ir eksponuojama.<br>M.Kaminsko nuotr.
Manoma, kad šioje rūmų zonoje XVI a. turėjo būti ypatinga rezidencijos vieta – privatūs valdovo apartamentai. Ši vieta buvo atidengta ir eksponuojama.<br>M.Kaminsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2019, 9:58 AM, atnaujinta Nov 23, 2019, 11:48 AM

Valdovų rūmų muziejaus Archeologijos grupės vadovo Povilo Blaževičiaus vadovaujama archeologų grupė istoriją, archeologiją ir architektūrą pristatančiame pirmajame ekspozicijos maršrute atlieka tyrinėjimus.

Jie jau pateikė naujos ir įdomios medžiagos.

Grindinys pradėjo drėkti

„Tai vėlyvosios gotikos rūmų, išsiskyrusių ir ryškiais renesansiniais elementais, pietinio korpuso vakarinis rūsys. Jis turėjo cilindrinį skliautą ir lauko akmenimis grįstą grindinį.

Greta sienoje išlikę paslaptingų sraigtinių laiptų fragmentai, pietų pusėje buvo pristatyta latrina. Šioje rūmų zonoje XVI a. turėjo būti ypatinga rezidencijos vieta – privatūs valdovo apartamentai“, – sakė Mokslinių tyrimų centro vedėjas Gintautas Striška.

Įrengiant Valdovų rūmų muziejaus ekspoziciją, buvo numatyta, kad rūsyje esantis autentiško skliauto fragmentas ir grindinio liekanos bus šios erdvės ekspozicijos centras.

Todėl atidengtas autentiškas grindinys buvo užkonservuotas ir paliktas toks, koks rastas, po juo giliau nebevykdyti tyrimai, tad jis nebuvo izoliuotas nuo gruntinio vandens.

Tačiau po kelerių muziejaus veiklos metų restauratoriai pastebėjo, kad šio grindinio akmenys drėksta, ant jų kaupiasi druskingos apnašos.

„Ekspozicijose privalome užtikrinti stabilų mikroklimatą, todėl dėl aukšto gruntinio vandens lygio ant grindinio akmenų pasirodžiusi drėgmė paskatino suplanuoti archeologinius tyrimus, taip pat numatyta įrengti papildomą hidroizoliacinį sluoksnį“, – sakė G.Striška.

Smalsuolius kviečia nesnausti

Šiuo metu archeologų komanda tyrinėja maždaug 20 kvadratinių metrų plotą, kuriame iki šiol buvo atkasti tik XVI a. siekiantys kultūriniai sluoksniai.

Jau anksčiau buvo žinoma, kad šioje vietoje esančio rūsio sienos remiasi į ankstyvosios mūrinės pilies XIII a. pabaigoje–XIV a. pradžioje trijų statybos etapų metu sumūrytų gynybinių sienų arba pastato pamatus.

Per mėnesį trukusius tyrinėjimus archeologai pasiekė šį ankstyvąjį kultūrinį sluoksnį ir labai nustebo aptikę daugybę vertingų radinių: arabiško stiklo auksuotų ir indų su tapytais kraštais fragmentų, juvelyrikos dirbinių, tarp kurių – auksuotas žvangutis, keturlapio dobilo formos kaulinis apkalas ir kt., gausybė maisto liekanų, tokių kaip žuvų žvynai, paukščių, naminių ir laukinių gyvūnų kaulai ir t.t.

„Šie archeologiniai tyrinėjimai pateikė nemažai naujos ir įdomios medžiagos, kuri, beje, nustebino ir sužavėjo pačius archeologus.

Žinoma, dar anksti detaliau vertinti radinius, tačiau jau dabar matyti, kad dauguma jų – išskirtiniai ir iškalbingi, jie papildys Valdovų rūmų muziejaus nuolatines ekspozicijas bei rinkinius.

Kviečiame visus smalsuolius naudotis išskirtine proga ir atvykti į Valdovų rūmus pažiūrėti, kaip vyksta archeologiniai tyrimai.

Artimiausiu metu, apibendrinę turimą informaciją, visą naujausių radinių rinkinį išsamiai pristatysime ir visuomenei“, – sakė P.Blaževičius.

Archeologinių tyrimų vietoje imami įvairūs grunto mėginiai paleobotaniniams, parazitologiniams, zooarcheologiniams ir kitokiems tyrimams atlikti, rengiami detalūs atrastų statybinių struktūrų ir kultūrinių sluoksnių brėžiniai ir fotografijos, filmuota medžiaga.

Radinius pristatys visuomenei

Jeigu viskas vyks sklandžiai, manoma, kad archeologiniai tyrimai truks iki lapkričio pabaigos – tuo metu planuojama visus radinius išsamiai pristatyti visuomenei.

Vėliau jie kartu su laboratorijose atliktų tyrimų rezultatais iškeliaus į Mokslinių tyrimų centrą, kur radiniai bus toliau atidžiai tyrinėjami ir analizuojami moksliniuose darbuose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?