Dokumentika kviečia į nežinomas baltų genčių žemes

Lietuvos kino teatruose pradėtas rodyti žiūrimiausias Latvijoje atkuriamosios dokumentikos filmas „Baltų gentys. Paskutinieji Europos pagonys“.

Latvijoje sukurtas atkuriamosios dokumentikos filmas „Baltų gentys“ suvertas iš istorinių rekonstrukcijų, gyvų veiksmo scenų ir kompiuterinės animacijos.
Latvijoje sukurtas atkuriamosios dokumentikos filmas „Baltų gentys“ suvertas iš istorinių rekonstrukcijų, gyvų veiksmo scenų ir kompiuterinės animacijos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 8:47 AM

Manoma, kad latviai paprastai nesidomi lietuviškais filmais, o mes, lietuviai, nekreipiame dėmesio į latvių filmus. Tačiau trijų brolių latvių (Raitis, Lauris ir Marcis Abelės) sukurtai dokumentinei dramai „Baltų gentys“ pranašaujamas populiarumas ir Lietuvoje.

„Tiesiog privalu šiuo filmu pasidalyti su Lietuvos žiūrovais. Tai edukacinis, vizualiai intriguojantis dokumentinis šedevras. Žinau, kiek meilės, triūso, laiko ir energijos įdėta į šią nepaprastai aukštos kokybės kūrybą“, – tvirtino kompanijos „Film Jam“ įkūrėjas, prodiuseris Stasys Baltakis, organizavęs filmo „Baltų gentys“ sklaidą Lietuvoje.

Ši juosta nukelia į XIII amžių. Jos veikėjas danų pirklys krikščionis Larsas patenka į baltų tautų žemes (Prūsiją, Lietuvą, Latviją), kur dalyvauja religinėse apeigose, žiauriose kautynėse, o vasaros saulėgrįžos metu tampa kuršių vergu ir netgi kovoja su kryžiuočiais.

Ši dramatiška kelionė į nežinomas baltų genčių žemes žavi įspūdingais vaizdais, paslaptingais ritualais, ugningomis kovomis ir legendomis apipintu gyvenimo būdu! Daugeliui mūsų knieti sužinoti, kas gi iš tikrųjų buvo paskutiniai Europos pagonys, kuo jie tikėjo? Filmas padeda tai išsiaiškinti.

Jis suvertas iš istorinių rekonstrukcijų, gyvų veiksmo scenų ir kompiuterinės animacijos. Jo istorija pasakojama su aktoriais, bet be dialogo.

Vienas iš pasakotojų yra Larsas, kuris atstovauja XIII amžiaus krikščionio požiūriui į pagonišką gyvenseną. Kitas pasakotojas perteikia kontekstą kaip mokslo ekspertų informaciją.

Dokumentinė drama „Baltų gentys“ buvo filmuojama dvejus metus. Tai truko taip ilgai todėl, kad filmui reikėjo ir šiltos vasaros, ir auksinio rudens, lietaus, purvo, sniego, rūko, ledo, saulėlydžio, debesų.

Kūrinį režisavo broliai Raitis Abelė ir Lauris Abelė. Jame nusifilmavo 500 aktorių iš visų Baltijos šalių, taip pat istorikai, archeologai, mitologai. Pagrindinius personažus įkūnijo aktoriai Kasparas Aninis, Kristapas Bedritis, Lauma Baluodė, Tomas Skabardis, Francis Hagendrofas ir kiti.

Filmas sukurtas 2018-aisiais minint Latvijos 100-metį. Jis tapo žiūrimiausia dokumentine juosta Latvijos kino teatruose – subūrė daugiau kaip 22 tūkst. žiūrovų auditoriją. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.