Ansamblis „Canto Fiorito“ sugrąžins į scenas istorijos pražiūrėtą talentą

Senosios muzikos judėjimas sugrąžino į mūsų scenas daugybę kompozitorių, kurie iki tol mums buvo visiškai nežinomi. Tačiau nemažai vardų vis dar lieka nepelnytoje užmarštyje. Vienas iš tokių yra Asprilio Pacelli, talentingas italų kūrėjas, XVII a. pradžioje net dvidešimt metų tarnavęs Žygimanto Vazos dvare ir formavęs mūsų šalies muzikinę kultūrą.

 Ansamblis „Canto Fiorito“.<br> B.Zaveckaitės nuotr.
 Ansamblis „Canto Fiorito“.<br> B.Zaveckaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2020, 4:18 PM, atnaujinta Mar 10, 2020, 4:21 PM

Šiais metais minint kompozitoriaus 450-ąsias gimimo metines, tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ kviečia į išsamią pažintį su šiuo autoriumi. Pasak ansamblio meno vadovo Rodrigo Calveyros, publika tikrai nustebs, kokį talentą „pražiūrėjo“ muzikos istorija, palikdama jį paraštėse.

Kovo 14 d. 19 val. A. Pacelli muzikai skirtas koncertas skambės LDK Valdovų rūmuose, Šeštajame tarptautiniame Marco Scacchi senosios muzikos festivalyje Vilniuje.

A.Pacelli gimė 1570 m. Vašiano miestelyje, Italijoje, nuo mažens dainavo legendiniame Vatikano berniukų chore „Capella Giulia“, kuriam vadovavo pats Giovanni Pierluigi da Palestrina. Aukštą A.Pacelli kaip kompozitoriaus statusą XVI a. pabaigoje Italijoje aiškiai demonstruoja išskirtinės jo pareigybės Romoje: jis dirbo kapelmeisteriu Popiežiškosios kolegijos „Collegio Germanico“ bazilikoje ir pačioje svarbiausioje Vatikano šventovėje – Šv. Petro Bazilikoje.

1603 m. A.Pacelli ryžosi keliauti į Abiejų Tautų Respubliką, kur pakeitė garsų kompozitorių Lucą Marenzio, perimdamas iš jo Vazų dvaro kapelmeisterio – vyriausiojo dvaro kompozitoriaus ir muzikanto – pareigas.

Karališkasis Vazų dvaras Varšuvoje ir Vilniuje garsėjo savo muzikine kultūra – tuo metu, kai Italija diktavo muzikines madas visai Europai, dvare dirbo visa plejada žymių italų kompozitorių. Šiose pareigose A. Pacelli tarnavo iki pat savo mirties 1623 m. Įvertindamas jo svarų kūrybinį palikimą Žygimantas Vaza užsakė sukurti jam epitafinį monumentą Varšuvos Šv. Jono arkikatedroje.

A.Pacelli kūryboje ryški Romos polifoninės mokyklos įtaka, tačiau joje aiškiai jaučiami ir Venecijos polichoralinio stiliaus atgarsiai, kai muzikinė medžiaga padalijama dviem chorams, dainuojantiems ir pakaitomis, ir kartu, dažnai iš skirtingų bažnyčios balkonų ar pusių, taip papuošiant muziką ir erdviniais efektais.

Savo darbuose A. Pacelli įspūdingai suvienija šias dvi svarbiausias XVI–XVII a. sandūros Italijos polifonines tradicijas.

Naujoje ansamblio „Canto Fiorito“ programoje Pacelli kūriniai gretinami su Palestrinos ir Adriano Willaerto – Romos ir Venecijos polifoninių mokyklų įkūrėjų – kompozicijomis. Tokiu būdu A. Pacelli muzika atsiduria kontekste, kuriame labiausiai išryškėja jos savitumas ir meninė vertė. Koncerte skambės šešiems–aštuoniems balsams parašyti kūriniai, lydimi vargonų, klavesino ir pakilių korneto garsų.

Bilietai į koncertą platinami Valdovų rūmų kasose ir www.bilietai.lt. Renginį organizuoja LDK Valdovų rūmai, remia Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.