Kauno fortų tvarkytojai per karantiną nusikasė iki XIX amžiaus ir aptiko netikėtų vertybių

Fortų tvarkytojai vis aptinka įdomybių. Neseniai III forte atkastas caro laikais įrengtas drenažo griovys. Nors apie jį buvo žinoma, bet nustebino tai, kad jis visas buvo grįstas akmenimis ir puikiai išsilaikė.

O.Jurkša pasakojo, kad tvarkant forto teritoriją aptikta įvairių laikų palikimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
O.Jurkša pasakojo, kad tvarkant forto teritoriją aptikta įvairių laikų palikimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
III forto įgula atkasė XIX amžių menančius akmenimis grįstus drenažo griovius.
III forto įgula atkasė XIX amžių menančius akmenimis grįstus drenažo griovius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2020, 8:54 PM, atnaujinta May 19, 2020, 10:09 AM

Kauno tvirtovės III forte karantino metu lankytis nebuvo galima, bet vietinės įgulos nariai neatostogavo. Per kelis mėnesius jie atkasė drenažo griovius, kurie buvo įrengti dar statant šį fortą 1887–1888 metais.

III forto įgulos vadovas Ovidijus Jurkša sakė, kad drenažas buvo įrengtas aplink visą fortą. Vieną drenažo atkarpą forto prižiūrėtojai aptiko dar 2017 metais ir griovį išvalė. Dabar atliktas kur kas didesnis darbas.

„Išvalėme drenažo griovius, kurie eina palei visą pagrindinio kareivinių pastato fasadą. Sovietmečiu grioviai buvo užversti žemėmis, šiukšlėmis, todėl forto teritorijoje buvo drėgna, pastatai pelijo. Pasitelkę techniką ir darbuodamiesi tiesiog rankomis iškasėme žemes, šiukšles ir atsivėrė neįtikėtinas vaizdas“, – pasakojo O.Jurkša.

Įdomu tai, jog akmenys buvo sudėti taip kokybiškai, kad iki šiol neišsiklaipė, drenažas pradėjo funkcionuoti, teritorijoje ir pastatuose iš karto tapo sausiau.

Atkasus griovius buvo aptikta ir medinio tilto, kuris per griovį vedė į pagrindinį kareivinių kiemą, liekanų.

„Turime ikonografinės medžiagos, kurioje matyti, kaip tiltas atrodė. Jį atkursime, tada forto kiemas įgaus tokį vaizdą, koks buvo 1915 metais, prieš jį užimant vokiečiams. Tokį autentišką vaizdą lankytojai galės pamatyti tik šiame forte“ – kalbėjo O.Jurkša.

Tvarkydami drenažo griovius kauniečiai rado įvairių laikų palikimo – 1927 metais Sovietų Sąjungos konstruktoriaus Vasilijaus Degtiariovo sukurto kulkosvaidžio diską. Šis kulkosvaidis buvo garsus, naudotas II pasauliniame kare.

Taip pat iškasta ir tuščių sviedinių antgalių, žiedų, arklių pasagų, tarpukario ir sovietmečio šovinių gilzių. Atrasta ir nemažai plonų metalinių ratlankių. Kokia buvo jų paskirtis, kol kas nenustatyta. Visi radiniai dar bus surūšiuoti, nuvalytos rūdys ir lankytojai juos galės apžiūrėti.

Gegužės 23 dieną III ir IV fortuose vyks atvirų durų dienos, bus rengiamos nemokamos ekskursijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.