Su lankytojais kalba ir muziejus, ir mažieji mecenatai, ir jų dovanoti daiktai

Penkioliktąjį gimtadienį švenčianti Istorinė Prezidentūra kviečia į išskirtinę parodą „Patikėta atmintis: žmonės, daiktai ir jų istorijos“, kurioje eksponuojamos vien tik dovanotos vertybės.

Eksponatai į Istorinę Prezidentūrą atkeliavo iš įvairių asmenų, organizacijų bei vietų. Jie eksponuojami parodoje.
Eksponatai į Istorinę Prezidentūrą atkeliavo iš įvairių asmenų, organizacijų bei vietų. Jie eksponuojami parodoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2020, 6:07 PM

110 žmonių ir organizacijų patikėjo muziejui daugiau kaip 2000 vertingų nuotraukų, istorinių artefaktų bei šeimos relikvijų.

Paroda skatina dialogą: su lankytojais kalba ir muziejus, ir mažieji mecenatai, ir jų dovanoti daiktai. Kas sudaro eksponato vertę? Ar mums dar reikia autentiškų daiktų eksponatų? Iš kur grįžta mums patys vertingiausi eksponatai? Kodėl dovanojame muziejui? Kodėl mums svarbi kasdienybės istorija? Kas dažniausiai laikoma šeimos relikvija?

Mažųjų mecenatų papasakotos jiems brangių daiktų istorijos kvies parodos lankytojus pažvelgti į savo šeimą ir pasvarstyti, kokie materialūs ar emociniai saitai sieja juos su išėjusiais šeimos nariais ir protėviais.

Eksponatai į Istorinę Prezidentūrą atkeliavo iš įvairių asmenų, organizacijų bei vietų: Kauno, Vilniaus bei kitų Lietuvos miestų, Europos ir net tolimųjų JAV ir Australijos. Eksponatų muziejus sulaukė ir iš Lietuvos politinio bei visuomenės elito palikuonių.

Istorinė Prezidentūra, pasakojanti lankytojams apie Pirmosios Lietuvos Respublikos prezidentus ir prezidento instituciją, vertingiausia savo rinkinio dalimi laiko eksponatus, tiesiogiai susijusius su prezidentų Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio ir Kazio Griniaus politine, visuomenine veikla bei asmeniniu gyvenimu.

Pastaruosius kelerius metus vertingos istorinės relikvijos pradėjo grįžti ir iš po pasaulį išblaškytų lietuvių bendruomenių: Klivlando lietuvių bendruomenė perdavė lininį dekoratyvinį rankšluostį su išausta „Tautiška giesme“, priklausiusį prezidentui A.Smetonai; Australijos Adelaidės lietuvių bendruomenė perdavė prezidentų A.Smetonos ir A.Stulginskio naudotus asmeninius daiktus – lazdą, samtį, barometrą.

O 2019 metais muziejų pasiekė dar viena neįkainojama dovana – Amerikos lietuvių kultūros archyvas perdavė unikalią vienetinę aukso monetą-suvenyrą, dovanotą prezidentui A.Smetonai.

Dovanoti daiktai muziejuje praranda praktinę funkciją, tačiau atgimsta kaip estetinio pasigėrėjimo objektai, iliustruodami nutolusių epochų gyvenimo būdą, pasakodami buvusių savininkų istorijas ir likimus. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.