Tarp Centrinio archyvo fondus papildžiusių unikalių fotografijų – ir M. Mikutavičiaus dovanos

Lietuvos centrinio valstybės archyvo fondus papildė itin reikšminga ir gausi Pirmojo pasaulinio karo fotografijų kolekcija. Ją sudaro istoriko ir kolekcininko Gedimino Kulikausko daug metų kruopščiai rinktos fotografijos, kuriose užfiksuotas 1914–1918 m. karo veiksmų laikotarpis Lietuvoje. 

 Absoliuti dauguma kolekcijos nuotraukų niekur nepublikuotos.
 Absoliuti dauguma kolekcijos nuotraukų niekur nepublikuotos.
 G.Kulikauskas – populiarių knygų autorius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 G.Kulikauskas – populiarių knygų autorius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2020, 11:04 PM, atnaujinta Dec 26, 2020, 11:15 PM

Tai labai reta ir vertinga ikonografinė medžiaga – šio laikotarpio Lietuvos vietovių, miestų ir žmonių atvaizdų muziejuose ir archyvuose nėra gausu. Fotografijų autoriai – vokiečių kaizerinės armijos kareiviai ir karininkai. Ne mažiau vertingi ir istoriko G. Kulikausko sudaryti fotografijų aprašai, kartu su nuotraukomis perduoti archyvui.

Absoliuti dauguma nuotraukų niekur nepublikuotos. Lietuvos centrinis valstybės archyvas dėkoja Lietuvos kultūros tarybai, kurios finansinė parama suteikė galimybę įsigyti šias retas fotografijas.

Kalėdos – staigmenų ir gerų darbų metas. Netikėtos ir ypatingos dovanos – 14 unikalių XX a. pradžios fotografijų – Lietuvos centrinis valstybės archyvas sulaukė iš populiaraus dainininko, žurnalisto ir kolekcininko Marijono Mikutavičiaus.

Archyvui saugoti patikėtose fotografijose įamžinti XX a. pradžios Lietuvos žmonės, jų buitis ir aplinka. Tai dalis fotografijų, kurias šią vasarą surinko M.Mikutavičiaus ir G.Kulikausko suburta Lietuvos paveldui neabejingų žmonių grupė.

Vis daugiau žmonių pasitiki archyvu ir patiki jam saugoti savo sukauptas kolekcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.