XV ir XVI a. Vilnius: kaip atrodė vilniečių kasdienybė, valgiai ir neįtikėtinos puotos

Buvo laikai, kai lietuvių kariai ir kunigaikščiai savo arklius girdė Juodojoje jūroje, o sostinėje Vilniuje virė visai kitoks gyvenimas – miesto centre buvo galima rasti rojų ir pragarą, net visko mačiusius didikus stebino didelės puotos su įmantriais valgiais nukrautais stalais, o vaistinės priminė burtininkų karalystę.

Karolis Račinskis. Bernardinų sodas Vilniuje. XIX a. vid.<br> Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus nuotr.
Karolis Račinskis. Bernardinų sodas Vilniuje. XIX a. vid.<br> Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus nuotr.
Nežinomas Venecijos XVII a. dailininkas Paolo Veronese. Puota fariziejaus Simono namuose. XVII a., Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.<br> Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus nuotr.
Nežinomas Venecijos XVII a. dailininkas Paolo Veronese. Puota fariziejaus Simono namuose. XVII a., Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.<br> Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus nuotr.
Vilniaus katedra 1407 m., sudėgė 1530 m. Johann Baptis Knackfuss. Atvirukas.<br> Organizatorių nuotr.
Vilniaus katedra 1407 m., sudėgė 1530 m. Johann Baptis Knackfuss. Atvirukas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-04-23 08:25

Artėjančio Vilniaus 700 metų jubiliejaus proga rengiamas projektas „7 kelionės kryptimi – Vilnius 700“ kviečia susipažinti su XV ir XVI a. sostinės gyventojų kasdienybe ir pamatyti skirtingus Vilniaus veidus.

Kviečia pažvelgti į miestą naujomis akimis

Vilniaus turizmo ir plėtros agentūros „Go Vilnius“ kuriamas projektas „7 kelionės kryptimi – Vilnius 700“ kiekvieną savaitę apžvelgia vis kitą Lietuvos sostinei svarbų laikotarpį bei kviečia virtualiai pasivaikščioti po skirtingas Vilniaus epochas. Projektu siekiama, kad kiekvienas pajustų skirtingas epochų nuotaikas, pamatytų nepažintą sostinės pusę: virtualiai pažvelgtų į Vilnių kaip į legendų miestą, taip pat kaip į žmonių, gastronomijos, apsipirkinėjimo, modernizacijos centrą, sugebėjusį, nepaisant gaisrų ir pandemijų, suklestėti kultūros pagalba.

„Prie šių septynių virtualių maršrutų sukūrimo apie pusmetį dirbo dešimtys žmonių: gidai, istorikai, skirtingų Lietuvos muziejų ir fondų darbuotojai, kurie ieškojo informacijos, retų iliustracijų, tikslino faktus. Dėkojame visiems jiems už milžinišką darbą, dėl kurio galime atverti istorinius Vilniaus lobynus plačiajai visuomenei. Džiaugiamės, jog pasitikdamas 700-ąjį gimtadienį miestas atsiskleis dar nematytomis spalvomis“, – sako „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė. Anot jos, vilniečiams ir miesto svečiams visi septyni virtualūs maršrutai pateikia negirdėtų faktų net ir apie tas vietas, kurias, atrodo, puikiai pažįstame.

Turuose – atskleistos Vilniaus paslaptys

Pirmiausia supažindinęs su XIV a. Vilniumi, projektas nukelia ir į tolesnius miesto gyvavimo amžius. Turuose istorikė Luka Sinevičienė pasakoja apie tai, kaip Lietuvos sostinė atrodė XV ir XVI a. bei kokias paslaptis slepia iki šiol išlikę miesto objektai. Nors sostinės pastatai keitė savininkus ar išnyko iš žemėlapio, išsaugotos įdomios istorijos ir autentiškos vietos liko. Pavyzdžiui, XV a. Vilniuje gyvenimas virė kaip ir šiandien: iš užsienio keliavo prekės, vyko statybos, miestas augo. Virtualiai pasivaikščioję po senąjį Vilnių galėsite įsivaizduoti kaip atrodė kasdienis gyvenimas sostinėje prieš beveik 600 metų ir sužinoti ne tik tai, kur mieste buvo galima rasti rojų ir pragarą, bet ir „pasimatuoti“ viduramžių darbus ar profesijas.

XVI a. ture L. Sinevičienė papasakos negirdėtus faktus apie gastronominę Vilniaus raidą. Istorikai sutinka, kad ši epocha gerokai pakeitė lietuvių valgymo įpročius. Tiesa, šiendien mums gerai pažįstami produktai puikavosi tik ant didikų stalų.

Šis turas atskleis ir kitas miesto paslaptis – kas į Vilnių atvežė dabar mums įprastas daržoves, kodėl vaistinės priminė burtininkų karalystę ir kokiais patiekalais stebino tuo meto puotos?

Projektas „7 kelionės kryptimi – Vilnius 700“ vilniečius ir visus besidominčius miesto istorija kvies susipažinti ir su kitais reikšmingais Vilniaus įvykiais, žengiant skirtingais epochų maršrutais. Šis projektas – viena iš 2023 metais vyksiančio Vilniaus 700-ojo jubiliejaus šventimo dalių. Vilniečiams maršrutai bus pristatomi kas savaitę, palaipsniui leidžiant susipažinti su Vilniumi nuo seniausių epochų link naujesnio šimtmečio veido. Kiekvienas galės savarankiškai susipažinti su maršrutais www.700vilnius.lt tinklapyje.

Prie pranešimo spaudai dalinamės istorinėmis nuotraukomis iš skirtingų archyvų, kurias labai prašome vadinti tiksliai taip pat, kaip ir nurodyta po nuotraukomis.

Daugiau apie projektą „Vilnius 700“

2023 m. Lietuvos laukia istorinis įvykis – Vilniaus 700 metų jubiliejus. Pirmieji jubiliejui skirti projektai startavo jau 2021 metų pradžioje. Didžiuojamės miestu, kuris gali pasigirti turtinga istorija, didvyriška praeitimi ir atviru žvilgsniu į ateitį, todėl minėdami šį jubiliejų norime, kad visa Lietuva ne tik artimiau pažintų miestą, bet ir su šiuo miestu pajustų emocinį ryšį.

Ilgalaikį projektą „Vilnius 700“ inicijavo Vilniaus miesto savivaldybė, programos kuravimas patikėtas Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūrai „Go Vilnius“. Kelis metus organizuojama šventė kuriama partnerystės principu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.