M. Daraškevičiaus knyga „Magiškiausias kambarys, arba Dvaro vaistinėlė“ siūlo pažinti dvarų kasdienybę

Kada vaistinėlė atsirado ir kaip keitėsi? Ką naujo apie dvaro kasdienybę mums atskleidžia vaistinėlės patalpa ir čia saugoti turtai? Galiausiai, ar gali būti, kad naujas formas įgijusios vaistinėlės egzistuoja ir šiandien? 

Nežinomas autorius, Rokiškio dvaro grafaitės.<br>Rokiškio krašto muziejaus nuotr. 
Nežinomas autorius, Rokiškio dvaro grafaitės.<br>Rokiškio krašto muziejaus nuotr. 
M.Daraškevičius. <br>L.Fisheye nuotr. 
M.Daraškevičius. <br>L.Fisheye nuotr. 
Knygos viršelis. 
Knygos viršelis. 
Jan Bulhak, Nesvyžiaus pilis, 1331 m.<br>Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus nuotr.
Jan Bulhak, Nesvyžiaus pilis, 1331 m.<br>Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 25, 2021, 11:05 AM

Į šiuos bei daugelį kitų klausimų atsakoma Panemunės pilies direktoriaus, architektūros istoriko Mariaus Daraškevičiaus knygoje „Magiškiausias kambarys, arba Dvaro vaistinėlė“, kurią išleido leidykla „Lapas“. 

Knyga apie dvarų vaistinėles – tai istorinė architektūros bei antropologijos studija apie įvairiausiais skoniais ir kvapais persismelkusią dvarininkų buitį. Leidinyje aptinkami ne tik detalūs vaistinėlės, kaip namų erdvės, aprašymai, bet ir pristatoma gausybė nuo pašalinių akių slėptų gėrybių: nuo vaistų ir tinktūrų iki dvarininkių „laboratorijose“ pagamintų gražinimosi priemonių, nuo trauktinių iki nekasdienių gardėsių.

Tyrinėdamas vaistinėles, knygos autorius Marius Daraškevičius atskleidžia ir platesnį to meto kontekstą. Mokslinėje studijoje aprašoma skirtingo turtingumo bajorų padėtis, svetingumo tradicijų raida. Knygos pavadinimas įkvėptas Czesławo Miłoszo prisiminimuose ir kūryboje ne kartą pasirodančių vaistinėlės, kaip magiškiausio Šetenių dvaro kambario, aprašymų. Knygoje skaitytojai ras ir daugiau literatūrinių nuorodų. 

Susidomėti dvarų kultūra Marių Daraškevičių paskatino smalsumas ir siekis suprasti šiandieną: „Tuo metu, kai atradau vaistinėles, tyrinėjau visai ką kita – dvaro valgomąjį. Kadangi vaistinėlės XIX amžiuje dvaruose būdavo įrengiamos ir prie valgomojo, buvau priverstas gilintis ir į jas. Bet leiskite pasitaisyti – tai buvo ne prievarta, o labiau meilė iš pirmo žvilgsnio. Vaistinėlė – tokia maža patalpa, o tiek daug įvairiausio turinio talpina! Kaip galima tuo nesižavėti?“

Pasak Mariaus Daraškevičiaus, ši mokslinė studija – savotiškas detektyvas. „Kadangi apie dvarų vaistinėles žinoma tiek nedaug, net ir menkiausias atradimas visuomet suteikdavo didžiausio džiugesio – ar tai būtų patalpos aprašas dvaro inventoriuje, ar kelios eilutės bajorų prisiminimuose, ar bent dalinai išlikusi buvusi vaistinėlės patalpa pačiuose dvaro rūmuose“, – sako architektūros istorikas. 

Kaip pastebi autorius, išaiškintos toli gražu ne visos vaistinėlių paslaptys, todėl šia knyga siekiama  skaitytojus „užkrėsti“ mažai pažintu dvarų paveldu. „Magiškiausias kambarys, arba Dvaro vaistinėlė“ – tai kelionė laiku, kviečianti drauge pažinti magišką dvarų kasdienybę ir atrasti jos apraiškas šiuolaikiniame gyvenime. 

„Magiškiausias kambarys, arba Dvaro vaistinėlė“ Vilniuje bus pristatoma rugpjūčio 26 d. 19 val., Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“ (Dominikonų g. 15). Knygą galima įsigyti leidyklos LAPAS el. knygyne www.leidyklalapas.lt, leidinys netrukus pasieks šalies knygynus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.