Prašymas neardyti Paulavos respublikos griuvėsių – neveiksmingas

Nors Paulavos respublikoje (Šalčininkų r.) prie buvusių dvaro, oficinos ir arklidžių pastatų kabo įspėjimai po juos nevaikščioti, smalsuoliai kabarojasi, fotografuojasi ir nesuka galvos dėl niokojamo paveldo.

Šis vyras prieš užlipdamas ant griuvėsių iš pradžių perskaitė lentelę, kurioje prašoma to nedaryti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šis vyras prieš užlipdamas ant griuvėsių iš pradžių perskaitė lentelę, kurioje prašoma to nedaryti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Draudimai lipti į pastatų liekanas – lietuvių kalba. Gal atvykėliai nesupranta?
Draudimai lipti į pastatų liekanas – lietuvių kalba. Gal atvykėliai nesupranta?
Po Paulavos respublikos griuvėsius šmirinėjantys lankytojai jau yra išmynę daugybę takų.
Po Paulavos respublikos griuvėsius šmirinėjantys lankytojai jau yra išmynę daugybę takų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 20, 2021, 11:21 AM

„Stop. Lipti į pastatų liekanas yra griežtai draudžiama!“ Tokie užrašai prie saugomų objektų Paulavos respublikoje kabo jau kelis mėnesius, bet atvykėlių visiškai nestabdo.

Praėjusį savaitgalį turistų ir gražių vaizdų ieškančių atvykėlių pamėgtame objekte apsilankęs vilnietis Kęstutis pasibaisėjo: „Jeigu norime griuvėsius išsaugoti ateities kartoms, juos reikia kuo greičiau aptverti. Kitaip nekultūringų svečių nesustabdysime.“

Atvykėlių toliau neardyti griuvėsių ne kartą yra prašiusi ir Šalčininkų rajono savivaldybė.

Gidas blogybės neįžvelgė

Oras buvo prastas, bet per pusvalandį Kęstutis Paulavos respublikoje suskaičiavo 30 lankytojų.

Vilnietis pasakojo, kad su dviem mažamečiais vaikais atvykusi šeima nė nemėgino sustabdyti mažylių: „Nesuprantu tėvų. Vaikai laipiodami po griuvėsius gali nukristi, susižaloti. Gali ir akmuo ar plyta užkristi. Bet nuo vaikų neatsiliko ir tėveliai. Jie irgi lipo nepaisydami užrašų.“

Paskui pasirodė vienatūris, kuris atvežė fotosesijos dalyvius. Pastatų languose jie fotografavo drabužių kolekciją.

Kai dar vienu mikroautobusu atvažiavo ekskursija ir gidas pasakodamas Paulavos respublikos istoriją pats užsiropštė ant griuvėsių, Kęstučio kantrybė trūko.

„Priėjau prie gido ir paaiškinau, kad taip nedera daryti, bet išgirdau atsakymą: „O kas čia tokio, juk keli žmonės žalos tikrai nepridarys“, – pasakojo vilnietis.

Kviečia drausminti kitus

Siekdama išsaugoti Paulavos respublikos pastatus Šalčininkų rajono savivaldybė pasidžiaugė, kad turi tai, ko niekur kitur Lietuvoje nėra.

„Žinoma, norisi padaryti gražių nuotraukų, bet fotografuotis galima ir pievelėje, grožėtis galima nebūtinai lipant ant griuvėsių.

Saugokite ir puoselėkite tai, ką turime, ir sudrausminkite tuos, kurie nepaiso informacinių ženklų ir elgiasi neatsakingai“, – kvietė Šalčininkų savivaldybės atstovai.

Ši miniatiūrinė valstybė valstybėje gyvavo kiek daugiau nei ketvirtį amžiaus.

„Daugiau negu po 250 metų turime be galo įdomų ir gyvą istorijos vadovėlį. Kiek ilgai išliks šis kultūros paminklas? Tai priklauso nuo mūsų, nes kiekvienas smalsus ir neatsakingas žingsnis priartina Paulavos respubliką prie nykimo“, – įspėjo savivaldybė.

Renkasi ir jaunavedžiai

Kai atsirado galimybė susituokti ne civilinės metrikacijos skyriuje, tarp netradicinių objektų iškilmėms Šalčininkų rajone netruko atsirasti ir Paulavos respublika.

Ji konkuruoja su Norviliškių pilimi, Jašiūnų dvaru, o Šalčininkų rajono civilinės metrikacijos skyriaus specialistai pastebėjo, kad šia paslauga dažniausiai naudojasi ne vietos gyventojai, o atvykėliai.

Šalčininkų rajono savivaldybė šį kultūros paveldo objektą prieš 9 metus perėmė iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir pritaikė lankymui.

Geriausiai išsilaikė ledainė

Į Paulavos respubliką buvo nutiestas patogus kelias, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, takai.

Geriausiai iš visų pastatų išlikusi ledainė, kurioje saugotos ne tik maisto atsargos, bet ir dvaro dokumentai. Prieš 4 metus pradėti ledainės tvarkybos darbai.

Neseniai statybininkai atidengė pastatą ir nuo kelio į akis krinta visiškas kontrastas – atkurtų autentiškų architektūrinių formų pastato vaizdas. Darbų metu atkurtas tinkas, iliuziniai langai, lentynos nišose, perdangos, sutvirtintos sienos, atstatytas karnizas, stogo konstrukcijos ir danga, rūsio nišos sumūrytos iš naujo.

Atliekant archeologinius žvalgomuosius tyrimus atkasta akmenų mūro ledo duobė, kurios gylis siekia 3,2 metro.

Valstybė valstybėje gyvavo tris dešimtmečius

Paulavos respublika – buvusi miniatiūrinė valstybė valstybėje Europoje. Jos konstituciją patvirtino Lietuvos ir Lenkijos Seimas.

Savarankiška, diegianti naujoves ir nebijanti reformų Paulavos respublika gyvavo 28 metus (nuo 1769 iki 1797 m.). Paulavos gyventojai narsiai kovėsi su caro kariuomene 1794 metų sukilimo metu.

Konstitucija, pinigai, kariuomenė, vėliava, herbas, antspaudas, valdymo organai, švietimas, prekyba – Paulavos respublika atkartojo įprastą valstybės struktūrą, tik jos dydis buvo 3040 hektarų, čia gyveno apie 800 gyventojų.

Povilas Ksaveras Bžostovskis, pasiskelbęs respublikos prezidentu, panaikino joje baudžiavą, įsteigė savišalpos kasą, švietė gyventojus ir skatino juos verstis prekyba.

Manoma, kad į jos teritoriją pateko Valakininkai, Balandiškės, Malakonys, Ustiškės, Žemaitiškės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.