Startuoja istorinis maršrutas pagal Zeligo Kalmanovičiaus dienoraštį – „Vilniaus geto pranašo pėdomis“

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Holokausto ekspozicija gegužės ir birželio mėnesiais kviečia į pažintinę ekskursiją „Vilniaus geto pranašo pėdomis“.

Ekskursija „Vilniaus geto pranašo pėdomis“.<br>Muziejaus nuotr.
Ekskursija „Vilniaus geto pranašo pėdomis“.<br>Muziejaus nuotr.
Zeligas Kalmanovičius (1885-1944) ir Vilniaus gete rašytas jo dienoraštis.<br>Muziejaus nuotr.
Zeligas Kalmanovičius (1885-1944) ir Vilniaus gete rašytas jo dienoraštis.<br>Muziejaus nuotr.
Ekskursija „Vilniaus geto pranašo pėdomis“.<br>Muziejaus nuotr.
Ekskursija „Vilniaus geto pranašo pėdomis“.<br>Muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus

May 5, 2022, 1:00 PM

Teminę ekskursiją įkvėpė neseniai pirmą kartą lietuvių kalba pasirodęs lingvisto, prieškarinio žydų mokslinio instituto Vilniuje YIVO vieno iš vadovų, Zeligo Kalmanovičiaus (1885-1944) Vilniaus gete rašytas dienoraštis.

Kartu su muziejininke dr. Šarūnė Sederevičiūte žingsniuodami istoriniu maršrutu ekskursijos dalyviai daugiau sužinos ne tik apie Didžiojo Vilniaus geto istoriją, bet ir paties Z. Kalmanovičiaus asmenybę.

1941 m. rugsėjo 6 dieną Vilniuje įkūrus getą, jo teritorija padalinta į dvi dalis, kurias skyrė Vokiečių gatvė. Didžiajame gete buvo įkalinta apie 30 tūkstančių žydų, mažajame – dar apie 10 tūkstančių, daugiausiai vyresnio amžiaus ar specialybės neturėjusių žmonių. Iki metų pabaigos mažasis getas likviduotas galutinai, o didžiajame liko tik apie 20 tūkstančių žydų. Išgyventi galėjo tikėtis tik turintieji specialius, jų darbą, taigi ir naudingumą, įrodančius dokumentus.

Nepaisant nuolatinio gyvenimo mirties šešėlyje, iki pat visiško geto sunaikinimo 1943 m. rugsėjį, žydai visomis išgalėmis stengėsi išlaikyti žmogiškąjį ir bendruomeninį orumą – steigė mokyklas, darželius, valgyklas, ligonines, slaptus maldos namus, organizavo spektaklius, literatūrinius vakarus, koncertus ir kt.

Pasivaikščiojimo metu ekskursijos dalyviai seks Z. Kalmanovičiaus pėdomis ir aplankys būtent jam svarbiausias vietas Vilniaus gete. Muziejininkės pasakojimas padės atskleisti šios įstabios asmenybės požiūrį į čia pat vykstančią tragediją. Pabaigoje dalyviai patys galės įvertinti ar pelnytai Z. Kalmanovičius amžininkų buvo vadintas geto pranašu. Tikimės, kad ekskursija padės pažvelgti į Vilniaus geto istoriją iš šiek tiek kitokios, gilesnės, bet kartu ir šviesesnės perspektyvos.

Kol kas numatytos dvi ekskursijos vyks gegužės 26 bei birželio 2 d. nuo 17:30 ir truks apie 1 val. Pradžia Rūdninkų skvere, šalia vaikų žaidimo aikštelės. Dalyvių skaičius ribotas.

Bilietus galima įsigyti Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus el. parduotuvėje: https://www.jmuseum.lt/lt/el-parduotuve/category/28/bilietai/ .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.