Naujojo arsenalo laukia rekonstrukcija

Prieš pusmetį Lietuvos nacionalinis muziejus pradėjo pasiruošimą vieno iš pagrindinių savo padalinių – Naujojo arsenalo – rekonstrukcijos darbams ir atliko tam būtinus taikomuosius architektūros, istorijos, polichromijos, geologijos, konstrukcijų mokslinius tyrimus. Neseniai pasirašyta sutartis su šiluminės trasos iškėlimo darbus atliksiančia įmone, kuri turėtų juos atlikti iki lapkričio mėnesio.

Naujojo arsenalo pastato rekonstrukcija turėtų prasidėti kitų metų pabaigoje. <br> S.Samsono (LNM) nuotr.
Naujojo arsenalo pastato rekonstrukcija turėtų prasidėti kitų metų pabaigoje. <br> S.Samsono (LNM) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos nacionalinis muziejus

Jul 9, 2022, 5:34 PM

Naująjį arsenalą, esantį šalia karaliaus Mindaugo paminklo, ir jo teritoriją pernai ir šiemet tyrinėjo skirtingų sričių specialistai. Atliekant tyrimus kai kur pastato fasade – viduje ir išorėje – buvo nuardytas tinko sluoksnis, – tai turėjo įtakos pastato išvaizdai, tačiau žalos nepadarė.

Kompleksiškai atlikti tyrimai leido išsiaiškinti šio istorinio pastato evoliuciją, pavidalo kitimą, surinkti informaciją apie išlikusias, pakitusias ar prarastas architektūrinio pobūdžio vertingąsias savybes, nustatyti tiriamo objekto istorinę-meninę raidą patvirtinančius faktus, atpažinti jo autentiškas dalis ir pan. Taikomųjų tyrimų rezultatai specialistams pasitarnaus rengiant Naujojo arsenalo rekonstrukcijos projektą.

„Planuojame, kad Naujojo arsenalo pastato rekonstrukcija turėtų prasidėti kitų metų pabaigoje, tačiau iki to laiko turi būti atlikti kiti svarbūs darbai. Vienas iš jų – šiluminės trasos, iki šiol esančios po Naujuoju arsenalu, iškėlimas. Juos atlikti turi UAB „Ukmergės inžinerija“.

Statybos darbų suma siekia daugiau kaip 360 tūkst. eurų. Tačiau net ir vykstant tyrimams bei darbams stengiamės užtikrinti, kad muziejus, kuriame pristatoma Lietuvos istorija, etninė kultūra ir įvairios parodos, būtų atviras lankytojams“, – pasakojo Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė.

Šiluminės trasos iškėlimo darbai vyksta Arsenalo gatvėje, tarp Naujojo arsenalo pastato ir karaliaus Mindaugo paminklo. Kartu su šiluminės trasos iškėlimo darbais bus atliekami ir žvalgomieji archeologiniai tyrimai. Lygiagrečiai šiemet planuojama pradėti rengti pastato rekonstrukcijos projektą, kurį muziejus tikisi pradėti įgyvendinti 2023 metų pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.