Nusilenkta Lietuvą mylėjusiems ir ją gynusiems

Balandžio 22 dieną Linkmenyse vyko tradicinis pirmosios Lietuvos Respublikos pasienio policijos vaikų, vaikaičių ir provaikaičių susitikimas „Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios kelias – vakar, šiandien, rytoj“. Prisimintas pareigūnų, garbingai tarnavusių Lietuvai, atminimas. Buvo paminėta ir Lietuvos pasienio policijos 99-erių metų sukaktis, aukojamos šv. Mišios, prie paminklo žuvusiems pasieniečiams padėtos gėlės, sakomos kalbos, jų atminimas pagerbtas tylos minute. Istoriniame renginyje koncertavo Lietuvos mokslų akademijos choras, Generolo Povilo Plechavičiaus karių sąjungos Vilniaus rinktinės ansamblis, Ignalinos rajono kultūros centro kapela „Ringė“.

Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Akimirka iš renginio.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Apr 24, 2023, 3:22 PM

Vidurdienį Linkmenų Švč. Trejybės bažnyčioje mišias aukojo klebonas Vidas Smagurauskas, prašęs Dievo malonės tarpukario pasieniečių šeimoms ir dabar dirbantiems pareigūnams. Po mišių visi susirinko prie paminklinio akmens pasieniečiams, saugojusiems Lietuvos ir Lenkijos demarkacinę liniją 1923–1939 metais. Paminklas (autorius Vladas Šlektavičius) buvo pastatytas 2018 m. ir iškilmingai atidengtas Vasario 16-ąją, minint Lietuvos valstybės šimtmetį. Ant paminklinio akmens užrašyta „Jūs buvote, jūs esate, jūs būsite garbingi Lietuvos kariai“. Renginyje dalyvavęs savivaldybės meras Laimutis Ragaišis 2018 m. taip pat dalyvavo kaip mero pavaduotojas ir prie paminklo pasodino ąžuoliuką.

Minėjimą muzikiniu valtornos pasveikinimu pradėjo muzikantas Rimantas Česnavičius. Renginio Gražina Mackonienė ir Jonas Alekna priminė istorinius faktus: „Vieta, kurioje stovime, yra ypatinga, nes ji saugo mūsų tautos, mūsų krašto istorinę atmintį“. Linkmenų kraštas, kitaip nei visa Lietuva, patyrė sunkių išgyvenimų. Per Linkmenis ėjusi Lietuvos-Lenkijos demarkacinė linija miestelį padalijo, bažnyčia pasiliko Lenkijos pusėje.

Lenkijos okupuotoje Pietryčių Lietuvoje 1920–1939 m. administracinė valdžia slopino bet kokį lietuvių tautinės saviraiškos blyksnį, bet visgi tautinis judėjimas nebuvo užgesintas, jį palaikė ir aktyviai veikusi „Ryto“ draugija. Linkmenys tuo metu buvo svarbiu lietuviškos spaudos gabenimo punktu. Lietuvai šis kraštas grąžintas 1939 metais. Nuo 1924 m. už valstybės sienos apsaugą buvo atsakinga Pasienio policija, pavaldi Vidaus reikalų ministerijai. Demarkacinei linijai su Lenkija saugoti buvo sukurti pasienio policijos barai, taigi kitais metais bus minimas Pasienio policijos 100-metis.

Apie Lietuvos valstybės kūrimąsi, pirmuosius jos gyvavimo metus ir pasienio policininkų darbą pasakojo kraštietis, paminklo pastatymo iniciatorius Antanas Žilėnas, Pasienio policijos Utenos baro policininko A. Žilėno sūnus, jau kelintą kartą suburiantis pasieniečių palikuonis susirinkti ir prasmingai pabūti kartu. Savo istorinius tyrinėjimus jis yra sudėjęs į knygas „Kelias“, „Parubežys ir parubežiniai“, dar turintis ir daugiau planų. A. Žilėnas kalbėjo apie didelį to laiko šviesuolių patriotizmą ir pasišventimą, jis sakė, kad šiandienos Lietuvai ypač trūksta šauklio, raginančio eiti doros, teisybės keliu, trūksta aktyvesnio patriotinių idėjų ugdymo.

Meras Laimutis Ragaišis kraštiečiui įteikė padėką už aktyvų patriotiškumą, istorinės atminties išsaugojimo darbus, prasmingas iniciatyvas ir nuoširdų bendradarbiavimą organizuojant Lietuvos Respublikos pasienio policijos pagerbimui skirtus renginius Linkmenyse. „Ignalina yra pasienio kraštas ir mūsų kultūra jau yra susiformavusi kaip pasienio kultūra. Daugelis jaunų ignaliniečių tarnauja pasienio tarnyboje. Dėkoju visiems buvusiems pasieniečiams, jų atminimu besirūpinantiems giminaičiams, veteranams, jaunimui, aktyviai bendruomenei už jūsų darbus saugant ir įprasminant istorinę atmintį...“,– sakė meras L. Ragaišis.

Renginio dalyvius pasveikino ir gražiomis iniciatyvomis, puikia tradicija, rodančia pagarbą visai valstybei, džiaugėsi Seimo narys Gintautas Kindurys, Seimo Parlamentarizmo istorinės atminties išsaugojimo skyriaus vedėja Angonita Rupšytė. Renginyje kalbėjo Lietuvos pasieniečių klubo prezidentas Valentinas Novikovas, įteikęs padėkas savivaldybės merui L. Ragaišiui ir pasieniečiui Andrejui Matvėjevui, patriotiškai ugdančiam jaunąją kartą, atsakingai ir kūrybingai vadovaujančiam jaunųjų pasieniečių būreliui.

Savo prisiminimais ir dėkingumo mintimis dalijosi Utenos apskrities pasienio policijos viršininko Antano Juodžiūno anūkė Nijolė Česnavičienė, Ukmergės baro policininko Juozo Kazlausko dukra Aldona Lugauskienė, Zarasų baro policininko Igno Girčio giminaičiai ir kt. Apie tai, kaip tuo metu buvo gerbiami pasieniečiai pasakojo garbi kraštietė, patriotė ir lietuvybės puoselėtoja Birutė Raginytė-Žemaitienė. Renginyje dalyvavo Ignalinos pasienio tarnybos, Lietuvos gynybos, kultūros ir švietimo asociacijos atstovai, pasieniečiai veteranai, jaunieji savanoriai, pasieniečių būrelio nariai.

Po minėjimo skambėjo Lietuvos mokslų akademijos choro ir Generolo Povilo Plechavičiaus karių sąjungos Vilniaus rinktinės ansamblio dainos. Visi renginio dalyviai pakviesti bendrai tradicinei nuotraukai, o vėliau pievelėje prie bažnyčios vaišinosi pasieniečių išvirta koše, klausėsi Ignalinos rajono kultūros centro kapelos „Ringė“ liaudiškos muzikos ir dainų. Smagu buvo matyti tiek daug nuoširdžiai bendraujančių, prisiminimais besidalijančių, dėkingų ir šviesių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.