Valkininkuose ir Vilniuje pristatoma knyga „Šventieji kūnai. Valkininkų šv. Bonifacas“

Gruodžio 10 d. Valkininkų Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčioje, o gruodžio 13 d. Bažnytinio paveldo muziejuje įvyks naujos knygos „Šventieji kūnai. Valkininkų šv. Bonifacas“ pristatymas. Knygos tekstų autorės – dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė ir dr. Ruth Sargent-Noyes; leidybos projekto kuratorės: Kamilė Jagėlienė ir Vaiva Vasiliauskaitė.

Bažnytinio paveldo archyvo nuotr.
Bažnytinio paveldo archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Bažnytinio paveldo muziejaus inf.

2023-12-07 18:08, atnaujinta 2023-12-07 18:18

Šioje mokslinėje studijoje, lydinčioje 2022 metų Bažnytinio paveldo muziejaus surengtą ir didelio lankytojų susidomėjimo sulaukusią parodą, dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė ir dr. Ruth Sargent-Noyes pristato corpisanti reiškinį – Romos katakombų šventųjų relikvijas-skulptūras, kurių tūkstančiai XVIII a. vid. – XIX a. vid. paplito daugiau negu dvidešimtyje pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvoje.

Šventųjų relikvijų gerbimas – tikėjimo srities fenomenas, bet kultūros istorijos požiūriu relikvijos yra seniausi antropologinio pobūdžio objektai, senesni už atvaizdus, žodžius, raštus. Krikščionybėje pamaldumas relikvijoms remiasi mirusiųjų prisikėlimu ir tikėjimu, kad Dievas nepalieka tikinčiųjų mirusiųjų buveinėje ir neleidžia „savo šventajam supūti“ (Ps 16, 10; At 2, 27).

Dviejų mokslininkių darbas siekia iš naujo apibrėžti relikvijų-skulptūrų tyrimų lauką per vieno atvejo studiją – šventojo kankinio Bonifaco corposanto, atgabento į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę 1765 metais, neseniai moksliškai ištirto ir konservuoto Bažnytinio paveldo muziejaus aplinkoje. Knygoje aptariami rašytiniai ir ikonografiniai šaltiniai, istorinė aplinka, technikos ir technologijos, šventųjų kankinių palaikų rentgeno tyrimai, pateikiami kiti geografiškai artimi atvejai, bylojantys apie sunaikintas, dingusias arba už šalies ribų išlikusias šio tipo relikvijas, patvirtinančias mūsų kraštus pasiekusį fenomeną.

Knygą Valkininkų Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčioje gruodžio 10 d. 11 val. pristatys Bažnytinio paveldo muziejaus parodos „Corpisanti. Katakombų relikvijos-skulptūros Valkininkų ir Buivydžių bažnyčiose“ kuratorė ir knygos leidybos koordinatorė Vaiva Vasiliauskaitė.

Gruodžio 13 d. 18 val. Vilniuje, Bažnytinio paveldo muziejuje įvyks knygos pristatymas. Knygą pristatys Bažnytinio paveldo muziejaus komanda, pristatyme dalyvaus viena iš tekstų autorių – dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, istorikas Liudas Jovaiša ir kunigas Mozė Mitkevičius.

Renginiai nemokami. Maloniai kviečiame.

Knygą bus galima įsigyti Bažnytinio paveldo muziejuje, Vilniuje (Šv. Mykolo g. 9).

Muziejaus veiklą finansuoja: Vilniaus arkivyskupija, Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.