Naujo lietuviško filmo herojų kelionė - tarsi gyvenimas

Populiarų 34 metų dainininką Mantą Jankavičių, kurį klausytojai pratę matyti klubų scenoje arba televizijos studijoje, nuo lapkričio 21-osios bus galima išvysti ekrane – lietuviškame filme „Pakeliui“.

Kadras iš filmo „Pakeliui“.<br>Nuotr. iš „ACME Films“ archyvo
Kadras iš filmo „Pakeliui“.<br>Nuotr. iš „ACME Films“ archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Nov 18, 2014, 6:15 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:11 AM

Kelio filmas, muzikinis filmas, filmas visai šeimai – taip filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas ir režisierius Ričardas Marcinkus bandė sprausti į lentynėles filmą „Pakeliui“, kurio išankstinis seansas žiniasklaidai parodytas antradienį.

Tačiau žiūrovams žanras menkai rūpi – juk visi žino, kad nėra gerų ar prastų žanrų, yra tik įdomūs arba nuobodūs filmai.

Susitiko sutrikusios sielos

Filmas „Pakeliui“ siūlo staigmenų, nuotykių, ieškojimų ir atradimų nuspalvintą kelionę per Lietuvą. Istorija paprasta, papasakota nuosekliai, tiesmukai, jokių galvosūkių žiūrovams spręsti nereikia. Filmo anonsas jau ne kartą skelbtas, tad jį priminę paslapčių būsimiesiems žiūrovams neišduosime.

Kadaise populiarumo viršūnėse buvęs bei pilnas klausytojų sales rinkęs dainininkas Pankas (M.Jankavičius) šiandien jau niekam neįdomus. Po užklupusios šlovės, besaikio alkoholio ir narkotikų vartojimo jis per kelerius metus pasiekė dugną ir dabar koncertuoja tik nedidelių Lietuvos miestelių ir kaimelių kultūros namuose, kur bet kokio atlikėjo apsilankymas vietos gyventojams yra šventė.

Per koncertą mažo miestelio kultūros namuose Pankas apsvaigęs lipa į sceną, po to praleidžia naktį jos užkulisiuose. Paryčiais pramerkęs akis jis pamato šalia sėdinčią ir į jį spoksančią aštuonmetę mergaitę Gerdą (Džesika Vienažindytė). Panko nuostabai, mergaitė prisistato esanti jo duktė.

Nors Pankas tai priima kaip nevykusį pokštą, aplinkybių priversti jiedu leisis į kelionę, kuri ne tik visiems laikams pakeis šių sutrikusių sielų likimą, bet ir leis iš naujo įvertinti gyvenimą, atrasti džiaugsmą bei artimus žmones.

Nuo komedijų prie melodramos

Filmo istorijos autorius – Ž.Naujokas, labiau žinomas kaip pastaraisiais metais populiarumo sulaukusių lietuviškų kino komedijų prodiuseris. Bet komedijos, jo paties žodžiais tariant, jam jau truputį pakyrėjo, todėl sumanė kitokią istoriją – jaukią, jautrią, šiek tiek melodramatišką, raginančią pamąstyti apie šeimos vertybes.

Ž.Naujokas puikiai supranta, kad panašios fabulos pasakojimai pasaulio kine jokia naujiena. Tačiau jis dėl to nesikremta – visos istorijos jau seniai papasakotos, originalumą lemia jų interpretacija.

„Pats retai būnu namuose, nematau vaikų, tad sumaniau filmą apie mergaitę, kuri nori turėti tėtį. Kita siužetinė linija – rokerio Panko nuopuolis, jo bandymas atsispirti nuo dugno. Tokie filmai turi baigtis laimingai“, – kalbėjo prodiuseris apie savo naują kūrinį ir linkėjo žiūrovams gerų emocijų.

Kas slypi po kauke

Filme „Pakeliui“ žiūrovai išvys iki pusės nuogą, nuo prakaito blizgantį M.Jankavičiaus herojų, kuris per koncertą ne tik plyšauja ne į toną, bet ir kreipdamasis į žiūrovus pavadina juos kaimiečiais, krečia kitokius triukus. Bičiulis ir prodiuseris, kurio vaidmuo teko aktoriui Leonardui Pobedonoscevui, neapsikentęs nebegali žiūrėti į gailestį keliančią buvusią žvaigždę. Bet Panko gyvenimas apsiverčia aukštyn kojom, kai vieną rytą prie jo lovos išdygsta maža mergaitė.

Kine ir teatro scenoje jau ne naujokui M.Jankavičiui filme „Pakeliui“ teko atskleisti dvi savo herojaus puses – panko ir šeimos žmogaus. Kaip pats prisipažino, jam lengviau buvo vaidinti „tamsiąją“ pusę.

„Pankiška, išsidraskymo scena buvo artimesnė. Drama man patinka labiau nei komedija ar švelnūs dalykai. Neįdomu, kai viskas gerai, reikia trupučio konflikto.

Visi mes turime kaukes, vaidiname stiprius, nepalaužiamus, stovinčius scenos aukštumose, tačiau slapta ir verkiame, ir juokiamės. Lupame kaukes kaip svogūno lukštus, kol liekame atviri ir prisipažįstame, kad esame silpni. Mano herojus geria ne todėl, kad jam tai patinka, bet dėl to, kad turi problemų. Mergaitė jam atveria akis, parodo, kas yra kas“, – apie savo herojaus virsmą pasakojo M.Jankavičius.

Išleidžia dvi filmo versijas

Visa filmo komanda vienu balsu tvirtino, kad svarbiausia šiame filme jiems buvo pabrėžti šeimos vertybes. „Pats sau iškėliau klausimą, kas man yra šeima“, – prisipažino pagrindinio vaidmens atlikėjas M.Jankavičius.

Todėl kūrėjai norėtų, kad žiūrėti filmo eitų šeimos, tėvai ir vaikai. Kadangi filme rodomi narkotikai, alkoholis, skamba keiksmažodžiai, išleidžiamos dvi filmo versijos: pagrindinė – su indeksu N-16, ir keliomis minutėmis trumpesnė cenzūruota.

Keletas įdomybių

Filmo „Pakeliui“ herojų kelionė driekiasi per Lietuvą. Nors jiedu automobiliu keliauja nuo Ukmergės iki Šilutės rajono, iš tiesų visi juostos filmavimo darbai vyko maždaug 70-ies kilometrų spinduliu aplink Vilnių. Tolimiausiu filmavimų tašku tapo Žiežmariai. Būtent greta jų esantys vėjo malūnai filme tapo „šilutiškiais“.

Gargždų barą ir policijos komisariatą atstojo Vilniaus baras „PoGo“ bei sostinės 2-asis policijos komisariatas.

Tai – ne vienintelės „Pakeliui“ filmavimų įdomybės. Didelė filmo dalis vyksta automobilyje. Tam, kad šios akimirkos būtų deramai perkeltos į ekraną, ant sidabrinio BMW markės Panko automobilio gaubto specialia konstrukcija buvo pritvirtinta kamera.

Ko gero, vienas nepatogiausių „vaidmenų“ teko filmo režisieriui R.Marcinkui, kuris herojus lydėjo pasislėpęs automobilio bagažinėje, prisidengęs tamsia medžiaga ir stebintis kiekvieną aktorių judesį per specialų ekraną. Per visą kelionę herojų automobilį iš paskos lydėjo ir viskam pasiruošęs garso, grimo ir asistentų komandos ekipažas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.