Režisieriaus S. Eizenšteino homoseksualumas rusams – tabu

Britų režisierius ir scenaristas Peteris Greenaway planuoja šiemet sukurti biografinį filmą „Pasisveikinimas su Eizenšteinu“, kurį turėtų finansuoti Šveicarija, Prancūzija ir Rusija. Tačiau Rusija prie projekto prisidės tik tuo atveju, jei bus pakeistas scenarijus. „Scenarijuje per daug dėmesio skirta sovietinio režisieriaus lytinei orientacijai“, – pareiškė Rusijos valstybinio kino fondo generalinis direktorius Nikolajus Borodačevas.

S.Eizenšteinas išgarsėjo nebyliaisiais ir istoriniais epiniais filmais, jo kūryba, ypač naujoviška kino montažo praktika ir teorija, turėjo didelės įtakos ankstyviesiems kino kūrėjams.
S.Eizenšteinas išgarsėjo nebyliaisiais ir istoriniais epiniais filmais, jo kūryba, ypač naujoviška kino montažo praktika ir teorija, turėjo didelės įtakos ankstyviesiems kino kūrėjams.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2015, 11:45 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:29 PM

Filmas pasakos apie garsiojo režisieriaus Sergejaus Eizenšteino, „Šarvuočio „Potiomkino“ ir kitų į kino istoriją įėjusių filmų autoriaus, gyvenimą, kūrybą, klajones. Tačiau Rusijos atstovai paprašė P.Greenaway pakeisti scenarijų. Pasak N.Borodačevo, autorius įtraukė į filmo scenarijų S.Eizenšteino asmeninio gyvenimo detalių, bylojančių apie jo netradicinę lytinę orientaciją. Jeigu P.Greenaway nesutiks keisti scenarijaus, Rusija projekte nedalyvaus.

„Nenoriu kalbėti apie tai (homoseksualumą. – Red.), bet kaip tik ši tema scenarijuje mūsų netenkina, – sakė N.Borodačevas laikraščiui „Izvestija“. – Režisierius savo ruožtu tvirtina, kad šis S.Eizenšteino gyvenimo aspektas svarbus filmui. Žinoma, reikia atsižvelgti, kad scenarijus parašytas P.Greenaway stiliumi, bet mes norime kiek kitokio filmo. Scenarijus pirmiausia turėtų tikti mūsų žiūrovams.“

Kinotyrininkas, S.Eizenšteino kūrybos specialistas Naumas Kleimanas, paklaustas, ar yra dokumentinių S.Eizenšteino homoseksualumo įrodymų, atsakė, kad tokio pobūdžio klausimais nesidomėjęs. Duomenys apie S.Eizenšteino lytinę orientaciją daugiausia pagrįsti jo artimos draugės Mari Seton memuarais. Savo prisiminimuose ji detaliai aprašė režisieriaus asmeninį gyvenimą praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje.

Šiuo metu Rusijoje galioja įstatymas, draudžiantis propaguoti netradicinę lytinę orientaciją nepilnamečiams. Už įstatymo pažeidimą numatyta bauda iki 5 tūkst. rublių piliečiams ir iki 1 mln. rublių juridiniams asmenims.

P.Grenaway – kultinis Europos režisierius. Jo karjeroje – daugybė trumpametražių bei ilgametražių kino juostų, taip pat paveikslų bei knygų. Išgarsėjo filmais „Prospero knygos“, „Dailininko kontraktas“, „Architekto pilvas“, „Skenduolių skaičiuoklė“, „Virėjas, vagis, jo žmona ir jos meilužis“, „Intymus dienoraštis“, „8 ½ moters“ , „Kolekcionieriaus Tulso Luperio lagaminai“ , „Naktinis budėjimas“.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.