Juostoje „Nėra laiko gerumui“ – Žebriūnų šeimos išpažintis

Iškilių menininkų kino portretus kuriantis Aloyzas Jančoras kviečia į savo naujausią filmą „Nėra laiko gerumui“, šįsyk – apie keturių talentingų ir nepriklausomų menininkų Žebriūnų likimą. Tai jautrus pasakojimas, sudėtas iš Žebriūnų prisiminimų, pasvarstymų apie kūrybą, pašaukimą, šeimos vertybes, archyvinių kadrų. Filmas bus rodomas „Skalvijos“ kino centre sausio 14 ir 17 d.

Filme užfiksuotas paskutinis režisieriaus A.Žebriūno gyvenimo laikotarpis.
Filme užfiksuotas paskutinis režisieriaus A.Žebriūno gyvenimo laikotarpis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2015, 4:21 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:58 AM

A.Jančoro filmas primena šeimos išpažintį, bandymą įtvirtinti šeimos ryšį ir santarvę. Filme užfiksuotas paskutinis režisieriaus Arūno Žebriūno gyvenimo laikotarpis, kalbinama jo žmona, dainininkė Giedrė Kaukaitė ir dvi dukros – dailininkė Monika Žebriūnaitė-Edgar bei altininkė Ūla Ulijona Žebriūnaitė. Monika vaikystėje vaidino 1976-aisiais pasirodžiusiame savo tėvo filme „Seklio Kalio nuotykiai“.

Šiuo metu Italijoje gyvenanti Ūla sako visada didžiavusis savo kilme. Tėvą ji mėgdavo vadinti lietuviškuoju Fellini, žavėjosi ypatingu motinos talentu: „Tai dainininkė, kuri kiekvienoje dainoje, kiekviename žodyje ieškojo ypatingos prasmės, išraiškos, ekspresijos“.

Režisieriui pavyko užfiksuoti savo herojų atvirumo akimirkas. Šeimos nariai pripažįsta, kad būta klystkelių, kad nukentėjo jų šeimos, „keturių stulpų“, ryšys. Tačiau, ar galėjo būti kitaip?

Per Žebriūnų šeimos liniją filme atskleidžiamos ir politinės permainos, nelinksmas lietuviško kino likimas. Garsiuosius filmus „Velnio nuotaka“, „Gražuolė“, „Paskutinė atostogų diena“, „Riešutų duona“ sukūrusiam A. Žebriūnui buvo ypač skaudu, kai jį pakvietė dalyvauti Lietuvos kino studijos griovimo renginyje. Juk būtent A.Žebriūnas su režisieriumi Vytautu Žalakevičiumi išprašė pinigų jos statybai. Čia filmavimo aikštelėje buvo praleista trūkstančiai valandų, numojant ranką į poilsį, aukojant savaitgalius ir kiekvieną laisvą minutę.

„Dirbdami sąjūdyje, keldami žmones iš miego, negalvojome, kad dalis mūsų liks be darbo. Nė pagalvoti negalėjau, kad laisvoje Lietuvoje negalėsime kurti kino, neturėsime tam pinigų. Net mintis neatėjo. Kokie naivūs romantikai buvome“, – su skauduliu kalbėjo A. Žebriūnas.

A.Jančorą su A. Žebriūnu daug metų siejo darbas Lietuvos kino studijoje. Jie kartu kūrė dokumentinį filmą „Lietuvos prisikėlimas“ (2000). A. Jančoro filmografijoje – apie 20 teminių kino žurnalų, keturios dešimtys dokumentinių, vaidybinių kino ir televizijos filmų.

Pastaraisiais metais režisierius kuria dokumentinius pasakojimus apie Lietuvos kultūrinio gyvenimo įvykius ir asmenybes. Ankstesnių jo filmų herojai buvo aktorius Laimonas Noreika („Ištraukos iš dienoraščio“, 2005), dirigentas Saulius Sondeckis („Mocarto obuoliai“, 2011).

Kovo mėn. „Skalvijos“ kino centre vyks ką tik Lietuvos kino centro iniciatyva restauruoto ir suskaitmeninto A. Žebriūno filmo „Gražuolė“ pristatymas.

Naują dokumentinį filmą „Nėra laiko gerumui“ autorius režisierius A.Jančoras „Skalvijos“ kino centre pristatys sausio 14 d. 17.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.