Lyderiai – „Sangailės vasara“ ir „Meistras ir Tatjana“

Lietuvoje filmų sukuriama vis daugiau. Bet kurie jų verti dėmesio? Atsakyti pabandys apdovanojimų ceremonija „Sidabrinė gervė 2015“, balandžio 22-ąją pristačiusi pretendentus į statulėles.

Filme „Sangailės vasara“ vaidinusios J.Steponaitytė (kairėje) ir A.Diržiūtė varžysis dėl geriausios aktorės titulo.<br>Kadras iš filmo
Filme „Sangailės vasara“ vaidinusios J.Steponaitytė (kairėje) ir A.Diržiūtė varžysis dėl geriausios aktorės titulo.<br>Kadras iš filmo
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Apr 23, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 9:15 PM

Lietuviško kino apdovanojimų ceremonija rengiama jau aštuntą kartą. Šįkart statulėlės bus įteiktos gegužės 30-ąją LRT televizijos studijoje tiesioginės transliacijos metu.

Renginio vedėjai, apdovanojimus teiksiantys svečiai kol kas laikomi paslaptimi, tačiau vakar paaiškėjo pretendentai į apdovanojimus trylikoje kategorijų.

Rinks ir lrytas.lt skaitytojai

Iš 49 Lietuvių kino akademijai (LiKA) pateiktų darbų speciali komisija atrinko labiausiai vertus dėmesio. Iš jų statulėlių laimėtojus išrinks 89 su kino pasauliu susiję žmonės – LiKA nariai.

Gegužės 30-ąją paaiškės ne tik išrinkti statulėlių laimėtojai, bet ir kam bus skirta Auksinė gervė už viso gyvenimo nuopelnus kinui.

Be to, šįmet pirmą sykį ceremonijoje bus apdovanotas ir publikai labiausiai patikęs filmas. Jį išrinks naujienų portalo lrytas.lt skaitytojai – balsavimas bus pradėtas jau šiandien.

Pretendentų sąrašai – skirtingo ilgio. Kai kuriose kategorijose siūlomas pasirinkimas iš dviejų kandidatų. Tačiau, pavyzdžiui, į geriausio ilgametražio dokumentinio filmo statulėlę pretenduoja net keturi darbai.

„Šiemet teko šiek tiek taisyti nuostatus, dabar jie leidžia didinti ir mažinti pretendentų skaičių pagal situaciją. Nereikia priverstinai ilginti pretendentų sąrašo“, – sakė komisijos pirmininkė, humanitarinių mokslų daktarė Gražina Arlickaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad per metus sukurto geriausio ilgametražio kino filmo apdovanojimą gali pelnyti ir animacinis filmas „Auksinis žirgas“.

„Dėl to kilo klausimų, bet mes remiamės pasauline praktika. Dėl apdovanojimų vis dažniau rungiasi įvairių žanrų kūriniai.

Dokumentinės juostos daug kur nurungia vaidybinius filmus, labai rimtai diskutuojama ir apie animacinių filmų galimybes.

Todėl šįmet geriausio ilgametražio filmo kategorija nėra pririšta prie vieno žanro“, – sakė G.Arlickaitė.

Pavojinga užmigti ant laurų

Pretendentų sąrašus sudariusios komisijos narė režisierė Giedrė Beinoriūtė pažymėjo, kad džiaugtis lietuviškų kino filmų skaičiumi dar ankstoka, nors G.Arlickaitė ir pasidžiaugė, kad mūsų šalies kino badmetis baigėsi.

„Taip, filmų nemažai, bet nesame pasiekę tokio srauto, kad kasmet tikrai turėtume gausų pasirinkimą. Pavojinga užmigti ant ankstesnių metų laurų – jie buvo labai aktyvūs kinui“, – sakė režisierė.

Tarp pretendentų keletą sykių minimas Alantės Kavaitės filmas „Sangailės vasara“, jau pelnęs apdovanojimą JAV Sandanso kino festivalyje, taip pat dokumentinis filmas apie menininką Vitą Luckų „Meistras ir Tatjana“.

Beje, „Sangailės vasaros“ aktorės Julija Steponaitytė ir Aistė Diržiūtė taps konkurentėmis. Jos abi varžosi dėl geriausio aktorės vaidmens titulo.

Jei geriausio aktoriaus vaidmens titulas bus skirtas už filmą „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“, jį teks skelti pusiau. Mat į apdovanojimą pretenduoja aktoriai Marius Repšys ir Giedrius Savickas – komisija nusprendė juos nominuoti kartu.

O kompozitorius Giedrius Puskunigis rungsis pats su savimi – gali laimėti statulėlę už muziką dviem skirtingiems filmams.

Į šventę tilps ne visi

„Iš anksto atsiprašome tų, kurių nepavyks pakviesti į šventę“, – prasitarė LiKA vadovė Lina Buzelytė.

Ji neslėpė, kad ceremonija TV studijoje, o ne didelėje renginių salėje bus rengiama dėl sumažėjusio biudžeto.

„Tokios aplinkybės. Teks sumažinti svečių skaičių, nes visi tiesiog netilps.

Bet bus kviečiami svarbiausi kino žmonės, taip pat tiesiogiai prisidėję prie renginio.

Tikimės kitais metais atsigriebti ir ceremoniją surengti didelėje koncertų salėje“, – sakė L.Buzelytė.

Pretendentai į apdovanojimus

Geriausias studento darbas: „Džiunglės“ (rež. R.Nevecka), „Man dvim keli“ (rež. M.Kavtaradzė), „After Rave“ (rež. K.Milašiūtė), „Dembava“ (rež. L.Bareiša).

Geriausias montažo režisieriaus darbas: K.Radlinskas („Arvydas Sabonis. 11“), D.Kokanauskis, D.Kilčiauskas ir G.Žičkytė („Meistras ir Tatjana“), V.Sruoginis („Nematomas frontas“).

Geriausias dailininko darbas: S.Šimkūnaitė („Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“), R.Rastauskas („Sangailės vasara“).

Geriausias kompozitoriaus darbas: J.Šeduikytė, G.Puskunigis („Meistras ir Tatjana“), G.Puskunigis („Avinėlio vartai“), A.Pau („Aukso žirgas“).

Geriausias operatoriaus darbas: A.Kemežys („Meistras ir Tatjana“), D.Colinas („Sangailės vasara“).

Geriausias animacinis filmas: „Miškas“ (rež. I.Meilūnas), „Laimės žiburys“ (rež. U.Oettinger).

Geriausias trumpametražis dokumentinis kino filmas: „Sėkmės metai“ (rež. R.Gruodis), „Avinėlio vartai“ (rež. A.Stonys).

Geriausias trumpametražis vaidybinis kino filmas: „Triukšmadarys“ (rež. K.Kaupinis), „Romantiniai paukščio kliedesiai“ (rež. J.Zabukaitė).

Geriausias ilgametražis dokumentinis kino filmas: „Nematomas frontas“ (rež. J.Ohmanas, V.Sruoginis), „Meistras ir Tatjana“ (rež. G.Žičkytė), „Arvydas Sabonis. 11“ (rež. R.Čekavičius), „Vanda Lida Liusia“ (rež. J.Zubavičienė).

Geriausias režisieriaus darbas: A.Kavaitė („Sangailės vasara“, G.Žičkytė („Meistras ir Tatjana“).

Geriausias aktorės vaidmuo: J.Steponaitytė („Sangailės vasara“ ir „Man dvim keli“), A.Diržiūtė („Sangailės vasara“), A.Kaktaitė („Kelių eismo taisyklės“).

Geriausias aktoriaus vaidmuo: V.Masalskis („Triukšmadarys“), M.Repšys ir G.Savickas („Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“), M.Nedzinskas („Kelių eismo taisyklės“).

Geriausias ilgametražis kino filmas: „Sangailės vasara“ (rež. A.Kavaitė), „Aukso žirgas“ (rež. V.Aškinis, R.Kalnaellis), „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“ (rež. S.Aškelavičius ir R.Marcinkus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.