Filmus Lenkų kino festivaliui Lietuvoje atrinko ir M. Scorsese

Spalio 13 d. Lietuvoje prasidės Lenkų kino festivalis. Iki šiol buvusi Lenkų kino savaitė penkioliktosios sukakties proga tampa festivaliu. Jis vyks ne tik Vilniuje – spalio antrojoje pusėje pasieks Kauno kino centrą „Romuva“ (spalio 28-31 d.) ir Klaipėdos kino klubą „8 ½“ (spalio 24, 25 d.).

Lenkų kino festivalį pristatė (iš kairės) Lenkijos instituto direktorė M.Kasner, kino kritikės Ž.Pipinytė ir I.Keidošiūtė.
Lenkų kino festivalį pristatė (iš kairės) Lenkijos instituto direktorė M.Kasner, kino kritikės Ž.Pipinytė ir I.Keidošiūtė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2015, 3:46 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 2:03 AM

Penktadienį Lenkų kino festivalis pristatytas žiniasklaidai. Lenkijos instituto direktorė Małgorzata Kasner džiaugėsi, kad jai tenka atidaryti jau vienuoliktą lenkų kino šventę Lietuvoje (per jos kadencijas 2000-2005 ir 2009-2015 m.). Direktorė apibendrino, kad „penkiolika metų leidžia pažiūrėti į tai, kas buvo, ir žengti žingsnį į priekį“, o įvertinusi praėjusius metus mato, kad tai jau festivalio formato įvykis, itin svarbus Lietuvos kultūros gyvenime.

Kino kritikė Živilė Pipinytė, pristatydama retrospektyvinę režisieriaus Tadeuszo Konwickio programą, vadino šį kūrėją žmogumi, kurio likimas atspindėjo visą pokario kartą. Kritikė pabrėžė, kad kaip praėjusio amžiaus lenkų kino meistrai, taip ir šiuolaikiniai nevengia sudėtingų klausimų: „Lenkų kino kūrėjai savo filmuose kalba apie tai, kas aktualu, bando suprasti patys, kas vyksta aplink, ir bando tai priartinti kitiems.“

„Lenkų kino festivalis labai plataus spektro, kiekvienas žiūrovas gali rasti sau patinkantį filmą“, – sakė kino kritikė Izolda Keidošiūtė. Ji atkreipė dėmesį į šiemet „Kino pavasaryje“ jau rodytą  įspūdingą, esminius gyvenimo ir mirties klausimus giliai liečiantį M. Malgorzatos Szumowskos filmą „Body/Kūnas“.

Kino kritikės priminė, kad Lenkijos miestas Lodzė didžiuojasi viena geriausių kino mokyklų pasaulyje. Tokį teiginį patvirtina 2015 m. „The Hollywood reporter“ sudarytas 15 geriausių kino mokyklų pasaulyje sąrašas, kuriame yra Lodzės kino mokykla, laikoma kino kūrėjų lopšiu, dažnai vadinama Lenkijos Holivudu.

Holivudas ir M.Scorsese

Stipri Lenkijos kino mokykla, iš kurios mokosi net Holivudas, gali sudominti net reikliausią žiūrovą. Šiemet retrospektyvinėje programoje  bus galima išvysti ir pasaulinio garso režisieriaus Martino Scorseses lenkų filmus favoritus.

M.Scorsese 2014 m. surengė ir globojo vieną didžiausių kada nors įvykusių lenkų kino pristatymų Niujorko Lincolno centre. Tarp 21 lenkų meistriškumo pavyzdžių yra ir du T.Konwickio filmai, kuriuos išvys Lenkų kino festivalio Lietuvoje žiūrovai. 

Režisierius T.Konwickis

T.Konwickio filmų peržiūra 2000 m. jau vyko Vilniuje – tuomet kino teatre „Lietuva“ buvo galima išvysti 7 jo juostas. Vaikystę ir jaunystę kūrėjas praleido Pavilnyje, Naujoje Vilnioje ir pačiame Vilniuje. Šių metų sausio mėn. T.Konwickis mirė Varšuvoje. Jo atminimui pagerbti rengiama retrospektyva, per festivalio atidarymą bus parodytas filmas „Paskutinė vasaros diena“. Į retrospektyvą atvyks kino kūrėjo duktė Maria Konwicka – režisierė, ilgai dirbusi animatore „Universal“ studijoje. Daugiau kaip 30 metų gyvenusi Los Andžele (JAV) Maria grįžo į Varšuvą  būti su savo tėvu paskutiniais jo gyvenimo metais.

Kino kritikė Ž.Pipinytė retrospektyvai atrinko filmus, rodančius režisieriaus ryšį su gimtuoju Vilniumi: „Salto“, „Lava“, „Meilės įvykių kronika“, „Isos slėnis“, „Paskutinė vasaros diena“.

Atveža naujausius filmus

Trys įtempto siužeto trileriai: „Jeziorak“, „Slaptoji tarnyba“, kuriame puikius moterų vaidmenis sukūrė Jowita Budnik ir Olga Bołądź, ir „Tiesos grūdas“, itin populiarios Zygmunto Miłoszewskio  knygos ekranizacija, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Robertas Więckiewiczius. Žiūrovai  su juo susitiks po  spalio 17 d. 19 val.  “Tiesos grūdo“ seanso kino centre „Multikino“.

Du puikūs filmai jaunimui: „Miestas 44“ ir „Mano ašigalis“. „Miestas 44“ – filmas, prilygstantis Holivudo kūriniams. Jame panaudotas įspūdingas šiuolaikinės muzikos garso takelis, kvapą gniaužiantys specialieji efektai. Nebanalus pasakojimas apie 1944 m. Varšuvos sukilimo tragediją, su kuria susiduria jauni įsimylėję jaunuoliai, dar tik žengiantys į suaugusiųjų pasaulį.

„Mano ašigalis“ – filmas apie jauną keliautoją Janą Mela, kuris nugalėjo sunkumus ir įrodė sau bei pasauliui, kad nelaimės neužkerta kelio į pergalę. Remiantis biografiniais keliautojo gyvenimo faktais filme pasakojama istorija apie paauglį, kuris per nelaimingą atsitikimą tapo neįgalus, bet sugebėjo tapti pirmuoju ir  jauniausiu abu ašigalius pasiekusiu žmogumi, taip pat pirmuoju tą padariusiu neįgaliuoju.

Susitikimas su  J.Mela, kurio istorija įkvėpė kino kūrėjus, vyks „Multikino“ po spalio 15 d. 14 val. „Mano ašigalis“ seanso. Spalio 14 d. 18 val. J.Mela susitiks su keliautojais Lenkijos institute (Didžioji g. 23, Vilnius).

Tarptautinių kino festivalių Lenkijoje ir pasaulyje prizais apdovanoti filmai: “Dievai“, laimėjęs 2014 m. Gdynės kino festivalio Pagrindinį  prizą, šių metų nugalėtojas M.Szumowskos filmas „Body/Kūnas“.

Garsaus teatro režisieriaus Grzegorzo Jarzynos debiutas kine “Mes sutariam gerai“ bus parodytas Lenkijoje vykstančių Teatro metų proga. Jis sukurtas pagal Dorotos Masłowskos, vienos perspektyviausių Lenkijos jaunųjų rašytojų, kūrinį tuo pačiu pavadinimu. Filme, kuriame teatras susipynęs su kinu, vaidina žinomos aktorės Danuta Szaflarska, Roma Gąsiorowska, Magdalena Kuta.

Patyrusio režisieriaus Jano Jakubo Kolskio šiltas filmas „Širdis. Širdelė“ – pasakojimas apie mergaitę Mašenka, kuri svajoja apie balerinos karjerą. Pabėgusi iš vaikų namų ji su ekscentriška globėja keliauja per visą Lenkiją į baleto mokyklą. Pakeliui sutinka keistokų, bet geros širdies žmonių. Galiausiai jas pasiveja mergaitės tėtis, norintis vėl būti kartu su dukra.

Programa vaikams: du animaciniai filmukai iš ciklo „Lenkų pasakos ir legendos“ bei vaidybinis filmas apie mažus piratus „Lobis už Piašnicos upės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.