„Oskarai“ kaltinami rasizmu: kviečiama boikotuoti ceremoniją

Juodaodžiai aktoriai kviečia boikotuoti „Oskarą“ ir ragina Chrisą Rocką atsisakyti ceremonijos vedėjo pareigų, o Kino akademijos prezidentė artimiausioje ateityje žada permainų – dėl svarbiausios pasaulio kino premijos žiebiasi rasistinis skandalas.

J.Pinkett-Smith Amerikos kino akademiją įtarė nepagarba afroamerikiečiams.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Pinkett-Smith Amerikos kino akademiją įtarė nepagarba afroamerikiečiams.<br>„Scanpix“ nuotr.
Aktorius D.Washingonas – dviejų „Oskarų“ laureatas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Aktorius D.Washingonas – dviejų „Oskarų“ laureatas.<br>„Scanpix“ nuotr.
88-osios „Oskarų“ teikimo ceremonijos vedėjas Ch.Rockas nesuka galvos dėl „rasistinio sąmokslo“. Atvirkščiai, jis jau gavo peno kandiems ir nepolitkorektiškiems pokštams.<br>„Scanpix“ nuotr.
88-osios „Oskarų“ teikimo ceremonijos vedėjas Ch.Rockas nesuka galvos dėl „rasistinio sąmokslo“. Atvirkščiai, jis jau gavo peno kandiems ir nepolitkorektiškiems pokštams.<br>„Scanpix“ nuotr.
Aktorius J.Krasinskis ir Amerikos kino akademijos prezidentė Ch.Boone-Isaacs per 88-ųjų „Oskarų“ nominantų skelbimo ceremoniją Beverli Hilse sausio 14-ąją.<br>„Scanpix“ nuotr.
Aktorius J.Krasinskis ir Amerikos kino akademijos prezidentė Ch.Boone-Isaacs per 88-ųjų „Oskarų“ nominantų skelbimo ceremoniją Beverli Hilse sausio 14-ąją.<br>„Scanpix“ nuotr.
H.McDaniel 1939 m. filme „Vėjo nublokšti“.
H.McDaniel 1939 m. filme „Vėjo nublokšti“.
Pirmasis tamsiaodis aktorius, laimėjęs „Oskarą“ už geriausią vyro vaidmenį, – S.Poitier, apdovanotas 1964 metais už vaidmenį filme „Laukinės lelijos“.
Pirmasis tamsiaodis aktorius, laimėjęs „Oskarą“ už geriausią vyro vaidmenį, – S.Poitier, apdovanotas 1964 metais už vaidmenį filme „Laukinės lelijos“.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 19, 2016, 12:32 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 6:03 PM

88-oji „Oskarų“ teikimo ceremonija turi įvykti vasario 28 dieną. Iki šiol pagrindinė intriga buvo, ar aktorius Leonardo DiCaprio pagaliau laimės „Oskarą“. Tačiau dabar kur kas įdomiau, kaip vyks pati ceremonija ir ar ji nebus boikotuojama.

Aktorę ir prodiuserę nuvylė „baltas“ sąrašas

Kaip perkūnas iš giedro dangaus nuskambėjo 44 metų aktorės ir prodiuserės, Holivudo žvaigždės Willo Smitho žmonos Jados Pinkett-Smith pareiškimas. J.Pinkett-Smith, kuri yra afroamerikietė, labai nuvylė „Oskaro“ nominantų sąrašas. Tarp penkių pagrindinių nominacijų – Geriausias režisieriaus darbas, Geriausias vyro vaidmuo, Geriausias moters vaidmuo, Geriausias vyro antraplanis vaidmuo, Geriausias moters antraplanis vaidmuo – neatsirado nė vieno tamsiaodžio aktoriaus arba režisieriaus. Tokia padėtis kartojasi antrus metus ir tai labai užgavo ponią J.Pinkett-Smith.

„Per „Oskaro“ ceremoniją tamsiaodžiai žmonės dažnai dalija apdovanojimus arba linksmina publiką, bet labai retai apdovanojami už aktorinius nuopelnus. Galbūt visiems tamsiaodžiams reikėtų ignoruoti premijos teikimo ceremoniją? Žmonės elgiasi su mumis taip, kaip mes jiems leidžiame elgtis. Su didžia pagarba ir didžiu nusivylimu,“ – parašė J.Pinkett-Smith savo paskyroje „Facebook“.

Jos žodžiai krito, kaip sakoma, į palankią dirvą. „Twitter“ socialiniame tinkle iškart išpopuliarėjo grotažymė #OscarsSoWhite („Oskaras“ toks baltas) – vartotojai reiškia nepasitenkinimą nominantų į apdovanojimą sąrašu. J.Pinkett-Smith įrašą „Facebook“ palaikė dešimtys tūkstančių žmonių.

Kalbėdama apie publikos linksminimą W.Smitho žmona turėjo galvoje tamsiaodį komiką Ch.Rocką, kuriam šiemet patikėtos ceremonijos vedėjo pareigos. Jas jis eis jau antrą kartą.  

„Avietę“ užleido P.Hilton, vyras dukart pralaimėjo afroamerikiečiams

Pati J.Pinkett-Smith yra sukūrusi daugiau kaip 20 vaidmenų, be to, įgarsino begemotę Gloriją visose trijose populiaraus animacinio filmo „Madagaskaras“ serijose.  Ji niekada nebuvo nominuota „Oskarui“, užtat buvo nominuota  antioskarui – „Auksinei avietei“. 2008 metais jos vaidmuo filme „Moterys“ buvo tarp tų, kurie įvertinti kaip blogiausi per metus. Abejotino apdovanojimo J.Pinkett-Smith tuo metu negavo – „Avietė“ skirta Paris Hilton.

O štai Jados vyras W.Smithas „Oskarui“ buvo nominuotas du kartus – už vaidmenis filmuose „Ali“ ir „Ieškantys laimės“. Tačiau dėl to, kad apdovanojimo W.Smithas taip ir negavo, rasizmo neprimesi – abu kartus jį aplenkė tamsiaodžiai kolegos Denzelis Washingtonas ir Forestas Whitakeris.

Rasizmo, tamsiaodžių gyventojų persekiojimo tema Jungtinėse Amerikos Valstijose vis dar skausminga – kaip matyti, tai liečia ne tik policijos ir gyventojų konfliktus problemiškuose rajonuose, bet ir Holivudą.

Juodaodės „Oskaro“ laureatės neįleido į filmo premjerą

  Pirmoji afroamerikietė, gavusi „Oskarą“, buvo Hattie McDaniel. 1940 metais ji laimėjo Geriausio moters antraplanio vaidmens statulėlę už vaidmenį filme „Vėjo nublokšti“. Įdomu, kad dėl Džordžijos valstijos rasinių įstatymų H.McDaniel 1939 metų gruodį negalėjo dalyvauti filmo „Vėjo nublokšti“ premjeroje Atlantoje.

Jau po aktorės mirties jos „Oskaras“, saugotas Howardo universitete Vašingtone, dingo be pėdsakų per šeštojo dešimtmečio pabaigos neramumus mieste.

Pirmasis tamsiaodis aktorius, laimėjęs „Oskarą“ už geriausią vyro vaidmenį, buvo Sidney Poitier, apdovanotas 1964 metais už vaidmenį filme „Laukinės lelijos“.

Geriausio moters vaidmens statulėlę pirmoji tamsiaodė aktorė gavo 2002 metais – tai buvo Halle Berry, apdovanota už darbo netekusios padavėjos vaidmenį filme „Monstrų puota“. Kol kas H.Berry yra vienintelė afroamerikietė, laimėjusi šioje nominacijoje.

Vyrų padėtis kiek geresnė. Antru po S.Poitier tamsiaodžiu „Oskaro“ laureatu 2002 metais tapo D.Washingtonas, 2005 metais – Jamie Foxxas, 2007 metais – F.Whitakeris.

Už antro plano vaidmenis apdovanoti devyni tamsiaodžiai aktoriai ir aktorės. Dėl geriausio režisieriaus vardo kol kas neturėjo progos pasivaržyti nė vienas afroamerikietis.

Taigi per 88 apdovanojimų ceremonijas (kadangi afroamerikiečių nėra nominatų sąraše, tad ir šią ceremoniją galima įtraukti) penkiose pagrindinėse nominacijose afroamerikiečiai gavo 15 „Oskarų“.

Rasizmas ar susiklosčiusios aplinkybės?

Ankstyvaisiais „Oskarų“ teikimo metais, iki pat šeštojo dešimtmečio pabaigos, rasinės potekstės būta. Bet po to padėtis Jungtinėse Amerikos Valstijose ėmė kisti. Tą patvirtina ir tas faktas, kad tarp „Oskaro“ laureatų atsiranda afroamerikiečių.

Tačiau tamsiaodžiai kino veikėjai turi savo požiūrį. Tai, kad nėra afroamerikiečių tarp „Oskaras 2015“ nominantų, sukėlė publikos nepasitenkinimą. Socialiniuose tinkluose ceremonija pavadinta „balčiausia“ per pastaruosius 17 metų, o Kino akademijos nariams priekaištauta dėl šališkumo ir rasizmo.

„Rasistų sąmokslo“ versijos šalininkams yra už ko užsikabinti: iš daugiau kaip 6 tūkstančių akademijos narių, turinčių balso teisę, 94 proc. yra baltieji. Bet piktintis turi pagrindo ir feministės: trys ketvirtadaliai akademijos narių – vyrai. Tačiau tai jau kita tema.  

Kino akademijos prezidentė yra afroamerikietė – prodiuserė Cheryl Boone-Isaacs. 2015 metais jai teko atremti ne vieną kaltinimą rasizmu ir įrodinėti, kad Kino akademijoje nėra jokių rasinių problemų ir geriausias įrodymas – ji pati. Tuomet  temą pavyko užgniaužti, bet 2016 metais jos gvildenimas gali būti kur kas karštesnis.

Kaip suksis Kino akademijos atstovai, sunku pasakyti. Teikti premijas ne už nuopelnus, o už odos spalvą mažų mažiausiai kvaila. Tačiau ir ignoruoti ne tiesiog žiūrovų, o ir Holivude įtakingų asmenų nuomonę taip pat negalima. 

O štai ceremonijos vedėjas Ch.Rockas dėl to nesuka galvos. Atvirkščiai, jis jau gavo naują temą kandiems ir nepolitkorektiškiems pokštams.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.