10 netikėtų faktų apie „Oskarams“ nominuotą filmą „Sensacija“

Vasario 19-ąją Lietuvos kino ekranus pasieksianti režisieriaus Tomo McCarthy juosta „Sensacija“ (orig. Spotlight) jau pelnė gausybę kino kritikų gildijų ir asociacijų apdovanojimų, buvo įtraukta į daugelį geriausių 2015 m. filmų dešimtukų.

Kadras iš filmo „Sensacija“.
Kadras iš filmo „Sensacija“.
Aktorė R.McAdams filme „Sensacija“.
Aktorė R.McAdams filme „Sensacija“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 12:17 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 1:20 AM

Darbas nominuotas net šešiems „Oskarams“ kaip geriausias filmas, už geriausią režisūrą, geriausią scenarijų ir montažą, taip pat už geriausius antraplanius moters ir vyro vaidmenis.

Šis tikrais faktais paremtas kino pasakojimas panardina į „The Boston Globe“ žurnalistų tyrimą, kurio metu buvo išaiškinta plataus masto Bostono kunigų seksualinė prievarta prieš vaikus.

Susipažinkite su 10 įdomių faktų apie „Sensaciją“.

1. Žurnalistinį tyrimą atlikusi „The Boston Globe“ komanda „Spotlight“ yra ilgiausiai kartu dirbanti tokių tyrimų komanda JAV. Visa jos tyrimo medžiaga yra laisvai prieinama čia https://goo.gl/jZA0N3.

2. Kunigų seksualinės prievartos aukomis, apie kurias pasakoja filmas, tapo daugiau nei 1000 Bostone gyvenančių vaikų. Apie prievartos atvejus „Spotlight“ žurnalistai paskelbė per 800 straipsnių.

3. Ruošdamiesi savo vaidmenims „Sensacijos“ aktoriai daug laiko skyrė susitikimams su istorijos liudininkais, teisininkais, nukentėjusiaisiais, jų šeimos nariais, žurnalistais ir redaktoriais.

4. Sutikęs filmuotis „Sensacijoje“, aktorius Michaelas Keatonas (prieš metus matytas filme „Birdman“) pradėjo sekti savo personažo prototipą – „Spotlight“ redaktorių Walterį Robinsą. Jis netgi apsigyveno netoliese ir slapta įrašė kelis vaizdo ir garso siužetus. Kai vyrai susitiko, žurnalistas nustebęs paklausė aktoriaus, iš kur šis tiek daug žino apie jį.

5. Į susitikimą su žurnalistu Michaelu Rezendesu aktorius Markas Ruffalo atvyko iš anksto apsirūpinęs užrašų knygele ir iPhonu, kad galėtų įrašyti M.Rezendeso balsą ir tiksliai užfiksuoti jo kalbėjimo manierą. Tačiau to neužteko: aktorius paprašė žurnalisto pašūkauti ant kolegų, kad galėtų geriau perteikti jo susierzinimą.

6. Nuo kolegų neatsiliko ir aktorė Reachelė McAdams. Ji taip gilinosi į žurnalistės Sachos Pfeiffer gyvenimą, kad ši kartais suglumdavo: „Rachel klausinėjo manęs apie viską – darbą, šeimą, vaikystę, mano religinius įsitikinimus. Ji norėjo žinoti, ką aš vilkėjau 2001-aisiais, ką tada nešiojausi piniginėje ir netgi tai, kaip atrodė mano nagai“.

7. „The Boston Globe“ redakcija daug prisidėjo ruošiantis filmavimams. Ji konsultavo parenkant aktorių garderobą, įrengiant filmavimo aikšteles ir koreguojant filmo scenarijų.

8. Pasak aktoriaus M. Ruffalo, dauguma „The Boston Globe“ žurnalistų, atskleidusių kunigų pedofilijos skandalą, yra Romos katalikai.

9. Filmo kūrėjai sulaukė pagyrų iš oficialaus Vatikano radijo, kuris pripažino, kad filmas skatina diskusiją, yra atviras ir įtikinamas. Pasak radijo komentatoriaus, „filmas padeda pripažinti nuodėmę, priimti ją viešai ir atsakyti už visas pasekmes“.

10. Daugeliui netikėta, kad kunigų prievartos skandalo epicentru tapo Bostonas. Tai vienas tankiausiai Romos katalikų apgyvendintų JAV miestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo