Los Andželas pasirengęs „Oskarų“ teikimo ceremonijai

Los Andžele (Kalifornijos valstija) sekmadienį 88 kartą bus įteikti prestižiškiausi kino apdovanojimai „Oskarai“. „Hollywood and Highland Center“ kompleksas, kuriame vyks ceremonija, trims su puse valandos taps pasaulio auditorijos dėmesio centru. Ten, „Dolby“ teatre, bus paskelbti nauji aukso statulėlių laimėtojai. Šiemet pagaminta lygiai 50 „Oskarų“.

„Oskarų“ teikimo ceremonija vyks „Hollywood and Highland Center“ komplekso „Dolby“ teatre Los Andžele.<br>AP nuotr.
„Oskarų“ teikimo ceremonija vyks „Hollywood and Highland Center“ komplekso „Dolby“ teatre Los Andžele.<br>AP nuotr.
Šiemet pagaminta lygiai 50 „Oskarų“.<br>AP nuotr.
Šiemet pagaminta lygiai 50 „Oskarų“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Augulytė

Feb 28, 2016, 4:10 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 5:14 AM

„Oskaras“ – ne tik auksu padengta riterio su kalaviju rankose statulėlė. Tai – superžvaigždės statuso simbolis, garbės ir šlovės garantas. Jos laimėtojai gauna kvietimą tapti Amerikos kino meno akademijos nariais. 

Rasinis skandalas ir Ch.Rocko misija

Ceremoniją „Dolby“ teatre, kuriame yra 3,3 tūkstančio sėdimų vietų, ves populiarus tamsiaodis komedijų aktorius Chrisas Rockas. Po ilgos pauzės, trukusios 11 metų (nuo 2005-ųjų), jam antrą kartą patikėtos ceremonijos vedėjo pareigos. 51 metų Ch.Rockui iškelta sudėtinga ir delikati užduotis.

Viena vertus, jis, kaip vakaro šeimininkas, turės atiduoti duoklę menui ir surengti tikrą didžiojo kino šventę. Antra vertus, jis negali nutylėti skandalo, kuris įsiplieskė sausį ir grasina aptemdyti ceremoniją. Paskelbus pretendentus į premiją paaiškėjo, kad tarp nominantų nėra nė vieno tamsiaodžio aktoriaus ar režisieriaus.

Po ištisos kampanijos, palaikančios 88-osios ceremonijos boikotą, akademijos vadovybė paskelbė sprendimą reformuoti akademijos veiklą, per artimiausius ketverius metus padvigubinti moterų ir nacionalinių mažumų atstovų skaičių savo gretose. Tačiau nemalonių nuosėdų liko ir jos per ceremoniją gali iškilti į paviršių netikėčiausiu momentu. Vedėjas įpareigotas užkirsti kelią tokiam scenarijui.

Dalis garbingų Ch.Rocko pareigų perduota visam Holivudo žvaigždynui. Vokus su laimėtojų pavardėmis atplėš kinematografo veteranai Morganas Freemanas ir Whoopi Goldberg, naujausios „Žvaigždžių karų“ serijos režisierius J.J.Abramsas, aktoriai Rusellas Crowe, Benicio del Toro, Steve'as Carellas, Ryanas Goslingas ir daugelis kitų. Vakarą papuoš Charlize Theron, Julianne Moore, Patricia Arquette, Tina Fey, Reese Witeherspoon. Muzikinį prieskonį šou suteiks ekscentriškoji Lady Gaga, kanadiečių atlikėjas The Weekend, britų dainininkas Samas Smithas.

Visi žvilgsniai – į favoritus

Šiemet garbingiausioje – geriausio metų filmo – kategorijoje varžosi aštuoni kūriniai: “Šnipų tiltas“ (rež. Stevenas Spielbergas), „Bruklinas“ (rež. Jonnas Crowley), „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ (rež. George'as Milleris) , „Kambarys“ (rež. Lenny Abrahamsonas), „Sensacija“ (rež.Tomas McCarthy), “Didžioji skola“ (rež. Adamas McKay), „Marsietis“ (rež. Ridley Scottas) ir „Hju Glaso legenda“ (rež. Alejandro Gonzalezas Innarritu).  Iš jų favoritai – trys: meksikiečių režisieriaus A.G.Innarritu „Hju Glaso legenda“, australų režisieriaus G.Millerio “Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ ir brito R.Scotto „Marsietis“.

Pernai A.G.Inarritu „Žmogus-paukštis“ laimėjo tris „Oskarus“. G.Milleris 2007 m. gavo šį trofėjų už animacinį filmą „Linksmosios pėdutės“, o štai R.Scottas, nors jo kino karjera jau ilgai trunka ir nuopelnų sąrašas solidus, gali pasigirti tik 1977 metų Kanų kino festivalio apdovanojimu už filmą „Dvikovininkai“ ir šių metų Auksiniu gaubliu už „Marsietį“.

Dabar režisierių ir jų kūrybinių komandų laukia kova dėl „Oskaro“. „Hju Glaso legenda“ pretenduoja į dvylika statulėlių, tarp jų – geriausio filmo, geriausio vyriško vaidmens, geriausio režisieriaus, operatoriaus, grimo, montažo, specialiųjų efektų. Šiais metais filmas, pasakojantis apie kolonisto Hju Glaso (akt. Leonardas DiCaprio) gyvenimo negandas, laimėjo tris Auksinius gaublius, kurie pagal prestižą JAV nusileidžia tik „Oskarui“.

Fantastiškų lenktynių ir kruvinų susirėmimų prisodrintas G.Millerio “Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ nusileido meksikiečio juostai dviem nominacijomis ir pretenduoja į 10 „Oskarų“. Iš jų prestižiškiausios geriausio filmo ir geriausio režisieriaus, o kitos greičiau susijusios su vizualumu: kostiumai, grimas, montažas, garso montažas ir, žinoma, specialieji efektai. 

„Marsietis“ pagal siužeto liniją panašus į „Hju Glaso legendą“, nes abiejuose filmuose pasakojama apie žmogaus dvasios stiprybę ir jo gebėjimą įveikti mirtinai pavojingus likimo posūkius. R.Scotto juosta, nufilmuota pagal populiarų amerikiečių rašytojo Andy Weiro romaną, pasakoja apie NASA astronautą, per klaidą kolegų paliktą Marse ir priverstą išgyventi planetoje. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Mattas Damonas. „Marsietis“ pretenduoja į septynis „Oskarus“ – be geriausio vyriško vaidmens, daugiausia į techninius.

Penki užsienio filmai

Geriausio užsienio filmo kategorijoje dėl „Oskaro“ varžysis penkių šalių kinematografininkų darbai. Tai – vengrų režisieriaus Laszlo Nemeso „Sauliaus sūnus“, jau laimėjęs Auksinį gaublį, Prancūzijos pasiūlytas turkų režisierės Deniz Gamze Erguven filmas „Mustangės“, kolumbiečio Ciro Guerros „Gyvatės glėbys“, dano Tobiaso Lindholmo „Karas“ ir filmas iš Jordanijos – režisieriaus Naji Abu Nowaro „Theeb“.

Lietuva „Oskarui“ siūlė Alantės Kavaitės filmą „Sangailės vasara“, tačiau jis nepateko į nominantų sąrašą.

Aktorių susirėmimas dėl „Oskaro“

Į geriausio aktoriaus „Oskarą“ pretenduoja L.DiCaprio („Hju Glaso legenda“). Šis vaidmuo jam jau pelnė Auksinį gaublį. Su juo dėl apdovanojimo konkuruoja Michaelas Fassbenderis („Stivas Džobsas“), Eddie Redmayne'as („Mergina iš Danijos“), M.Damonas („Marsietis“) ir Bryanas Cranstonas („Trumbo“). Geriausios aktorės nominacijų sąraše - Cate Blanchett, atlikusi pagrindinį vaidmenį filme „Kerol“, Brie Larson, jau laimėjusi Auksinį gaublį už vaidmenį filme „Kambarys“, Jennifer Lawrence, nusifilmavusi filme „Džoja“, Saoirse Ronan už vaidmenį filme „Bruklinas“ ir Charlotte Rampling, nusifilmavusi filme „45 metai“.

„Oskaras“ už geriausią antraplanį vyro vaidmenį gali tekti Christianui Bale'ui („Didžioji skola“),  Markui Ruffalo („Sensacija“), Markui Rylance'ui („Šnipų tiltas“), Tomui Hardy („Hju Glaso legenda“) ir Sylvesteriui Stallone, filme „Krydas: gimęs kovoti“  grįžusiam prie savo garsiojo boksininko Rokio Balboa vaidmens ir gavusiam už jį Auksinį gaublį. 

Alicia Vikander („Mergina iš Danijos“), Jennifer Jason Leigh („Grėsmingasis aštuonetas“), Kate Winslet („Stivas Džobsas“), Rachel McAdams („Sensacija“) ir  Rooney Mara  („Kerol“) pretenduoja gauti statulėlę už geriausią antraplanį moters vaidmenį. 

L.DiCaprio ir kiti Jei tikėtume prognozėmis, šis sekmadienis turėtų tapti L.DiCaprio triumfo diena. Tai jo šešta galimybė laimėti „Oskarą“. Kino kritikai sutartinai tvirtina, kad akademikai užsitrauks gėdą, jei vėl „sukirs“ L.DiCaprio. Jo kūrybinėje „taupyklėje“ išsvajotosios statulėlės dar nėra.

M.Damonas („Marsietis“) keturis kartus siūlytas „Oskarui“, bet, skirtingai nuo L.DiCaprio, pasiekė pergalę filmu „Gerasis Vilas Hantingas“ (1997 m.), tik sėkmę jam atnešė scenarijus, o ne aktorinis meistriškumas.

S.Spielbergas („Šnipų tiltas“) devintą kartą nominuotas už geriausią filmą ir pagal šį rodiklį tarp režisierių tapo rekordininku. Kinematografo metras rodo puikų rezultatyvumą gaudamas apdovanojimus.

R.Scottas turi 26 įvairius apdovanojimus, bet nė vieno „riterio“. Jis tris kartus nominuotas šiai premijai už filmų „Telma ir Luiza“ (1991 m.), „Gladiatorius“ (2000 m.) ir „Juodojo vanago žūtis“ (2001 m.) režisūrą. Šį kartą Amerikos akademikai net neįtraukė brito į režisūros nominantų kategoriją. Kitaip akademikai pasielgė su „Kambario“ režisieriumi Lenny Abrahamsonu – jis gavo pirmąjį savo karjeroje kelialapį į režisierių-oskariečių draugijos narius.

Toddo Hayneso „Kerol“ užėmė ketvirtąją vietą pagal nominacijų skaičių, tačiau nepateko į finalinį kovos dėl geriausio filmo etapą.

Tarp aktorių aštuoni premijai nominuoti pirmą kartą, o penki jau turi statulėlę. Tai – E.Redmayne'as, Ch.Bale'as, C.Blanchett, J.Lawrence ir K.Winslet. 

O S.Stallone priklauso garbingai draugijai viso labo šešių aktorių, nominuotų „Oskarui“ už tą patį vaidmenį (boksininko Rokio Balboa) dviejuose skirtinguose filmuose („Rokis“ 1976 m. ir “Krydas: gimęs kovoti“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.