Dvi iškilias Lietuvos šeimas suartino karo metais išgelbėta mergaitė

Trečiadienį, spalio 19 dieną, 17.30 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre ) bus pristatomas naujas dokumentinis filmas „Seserys“ (2016, Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus).

(Iš kairės): D.Pomerancaitė-Mazurkevič, E.Žalinkevičaitė-Petrauskienė ir A.Petrauskaitė, XX a. 7 deš.<br>Nuotr. iš asmeninio A.Petrauskaitės archyvo.
(Iš kairės): D.Pomerancaitė-Mazurkevič, E.Žalinkevičaitė-Petrauskienė ir A.Petrauskaitė, XX a. 7 deš.<br>Nuotr. iš asmeninio A.Petrauskaitės archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 7:49 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:27 PM

Tai jaudinanti garsios smuikininkės Danutės Pomerancaitės, gimusios Kauno gete, gelbėjimo istorija, pasakojimas apie pasiaukojančius žmones, išskirtines asmenybes – aktorę Eleną Žalinkevičaitę-Petrauskienę, jos vyrą operos dainininką Kiprą Petrauską, apie Balį Simanavičių, pirmąjį Danutės Pomerancaitės ir jos pusseserės Rūtos Lopianskaitės gelbėtoją.

Filme atkuriamas turtingas, įvairialypis prieškario Kauno muzikinis gyvenimas, kurio iškilios figūros buvo Danutės tėvas, Lietuvos džiazo pradininkas Danielius Pomerancas ir XX amžiaus Lietuvos operos legenda Kipras Petrauskas, pasakojama apie karo audrų išblaškytų Pomerancų ir Petrauskų šeimų likimus ir šias šeimas suartinusią karo metais išgelbėtą mergaitę – Danutę Pomerancaitę.

Filmo autorės – režisierė Lilija Kopač ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja. Pasak D.Selčinskajos, „Seserys“ – tai filmas apie jaudinančias žmogiškumo apraiškas Holokausto metu, apie asmenybes, kurių atminimas brangus daugeliui Lietuvos žmonių.

Juosta filmuota autentiškose Kauno ir Vilniaus vietose, dalyvaujant Bostono universiteto menų kolegijos profesorei Danutei Pomerancaitei-Mazurkevič ir Kipro Petrausko dukrai – Aušrai Petrauskaitei. Sesėmis tapusios moterys pasakoja, kaip Danutė atsirado Kipro ir Elenos Petrauskų šeimoje, prisimena kartu praleistus metus, ypatingą Elenos Žalinkevičaitės-Petrauskienės poveikį ją supantiems žmonėms ir jos įtaką visam Danutės gyvenimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.