Istorinė drama „Matilda“ neduoda ramybės Rusijai

Prieš kelis mėnesius Rusijoje kilęs triukšmas dėl režisieriaus Aleksejaus Učitelio filmo „Matilda“ apie imperatoriaus Nikolajaus II ir balerinos Matildos Kšesinskos romaną netyla: kone kasdien skandalas didėja kaip riedanti sniego gniūžtė.

Matildą vaidina lenkų aktorė M.Olszanska.
Matildą vaidina lenkų aktorė M.Olszanska.
Režisierius A.Učitelis patarinėja I.Dapkūnaitei.
Režisierius A.Učitelis patarinėja I.Dapkūnaitei.
Aktorė I.Dapkūnaitė „Matildoje“ vaidina Nikolajaus II motiną.
Aktorė I.Dapkūnaitė „Matildoje“ vaidina Nikolajaus II motiną.
Aktorė I.Dapkūnaitė „Matildoje“ vaidina Nikolajaus II motiną.
Aktorė I.Dapkūnaitė „Matildoje“ vaidina Nikolajaus II motiną.
Aktorė I.Dapkūnaitė „Matildoje“ vaidina Nikolajaus II motiną.
Aktorė I.Dapkūnaitė „Matildoje“ vaidina Nikolajaus II motiną.
Daugiau nuotraukų (5)

„TV antena“

Feb 26, 2017, 6:22 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:29 AM

Istorinė drama „Matilda“, kurios premjera numatyta spalio 25-ąją, užkliuvo Valstybės Dūmos deputatei, buvusiai Krymo prokurorei Natalijai Poklonskajai. Pamačiusi tik filmo anonsą, ji praėjusių metų lapkritį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama patikrinti, ar kino juosta neįžeidžia tikinčiųjų jausmų, – mat Rusijos stačiatikių bažnyčia Nikolajų II yra priskyrusi prie šventųjų.

Filme, pasakojančiame apie paskutinio Rusijos imperatoriaus ir balerinos santykius, atspindimi tikri įvykiai, tarp jų – imperatoriškojo traukinio avarija Borkuose, karūnavimas Maskvos kremliaus Uspenijos sobore, tragedija Chodynkos lauke Maskvos pakraštyje (per spūstį Nikolajaus II karūnavimo dienomis 1896 metų gegužę žuvo 1379 žmonės, buvo sužeista daugiau kaip 900).

Atlikti Nikolajaus II vaidmens buvo pakviestas Berlyno teatro „Schaubuhne“ pagrindinis aktorius Larsas Eidingeris, kuris išties labai panašus į Rusijos carą. Jo scenos kolegė Luise Wolfram įkūnijo imperatorę Aleksandrą Fiodorovną. Matildą vaidina lenkų aktorė Michalina Olszanska.

Žiūrovai taip pat išvys Sergejų Garmašą (Aleksandras III), Ingeborgą Dapkūnaitę (Nikolajaus motina Marija Fiodorovna), Danilą Kozlovskį (gvardijos karininkas Voroncovas, įsimylėjęs Kšesinską).

Rengdamasis filmavimui A.Učitelis kelerius metus studijavo dokumentus, susijusius su paskutinio Rusijos imperatoriaus gyvenimu. Filmuota Sankt Peterburgo ir Maskvos rūmuose bei soboruose, Marijos ir Didžiajame teatruose. Filmo premjerą A.Učitelis ketina surengti Sankt Peterburgo Marijos teatre.

Juostos kelias į ekraną pasirodė ne toks jau tiesus. Praėjusių metų lapkričio 2 dieną Valstybės Dūmos deputatė N.Poklonskaja paprašė Rusijos Federacijos generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos patikrinti filmą „Matilda“. Į ją neva kreipęsi tūkstančiai gyventojų ir skundęsi, kad filmas įžeidžia jų religinius jausmus.

Prokuratūros atstovai su istorijos specialistais peržiūrėjo filmo anonsą ir nieko šventvagiška nerado.

Sausio 24-ąją visuomeninės tarybos prie Kultūros ministerijos vadovas Pavelas Požigaila pranešė, kad jam perduota 20 tūkst. protestuotojų prieš A.Učitelio filmą parašų. Jis pridūrė, kad būtina į tai reaguoti, bet nepatikslino, ką taryba planuoja daryti.

P.Požigailos manymu, dauguma protestuotojų – tikintieji stačiatikiai, nepatenkinti tuo, kad 2017-aisiais vos ne vienintelis filmas apie 1917-ųjų revoliuciją skirtas imperatoriaus ir balerinos santykiams.

Į žygį prieš filmą pakilo ir stačiatikių aktyvistų organizacija „Krikščioniškoji valstybė – Šventoji Rusia“. Ji išsiuntinėjo kino teatrams daugiau kaip tūkstantį laiškų, kuriuose pagrasino „rusiškuoju Maidanu“, jeigu jie rodys filmą „Matilda“.

Atmosferą dar labiau įkaitino Sankt Peterburgo prokuratūra: vasario pradžioje ji oficialiai pareikalavo iš A.Učitelio „Matildos“ scenarijaus. Pagrindas – „daugiatūkstantiniai gyventojų kreipimaisi“.

Liberalesnė Rusijos žiniasklaida šaipėsi: „Kaip malonu dėl mūsų prokuratūros! Pasirodo, šalyje nebėra problemų – vagysčių, korupcijos, visur organizuoto ir vietomis net neorganizuoto nusikalstamumo, šiurkščių įstatymų pažeidimų. Prokuratūra rizikavo likti be darbo. Jeigu ne viena votis – ta nelaimingoji „Matilda“!

Ačiū Dievui ir buvusiai prokurorei N.Poklonskajai, dabar Dūmos deputatei, tegul ir nelabai išsilavinusiai damai (sprendžiant iš jos kalbų ir raštų), bet vis dėlto gelbstinčiai prokuratūros broliją nuo visiško neveiklumo.“

Netrukus kantrybė baigėsi ir režisieriui A.Učiteliui. Jis kreipėsi į šalies generalinį prokurorą J.Čaiką su dviem prašymais: pirmajame prašė apsaugoti filmo kolektyvą, taip pat kino nuomos organizacijų darbuotojus nuo tolesnių grasinimų ir Valstybės Dūmos deputatės N.Poklonskajos prasimanymų, antrajame – patikrinti, ar organizacijos „Krikščioniškoji valstybė – šventoji Rusia“ veikloje nėra ekstremizmo.

Dramatiška istorija pasiekė net prezidentūrą. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, komentuodamas „Matildos“ sukeltas bangas, konstatavo, kad režisieriui grasina anoniminiai ekstremistai, kurių veiksmai visiški neleistini.

O Valstybės Dūmos Kultūros komitetas, apsvarstęs šį klausimą, paskelbė: komiteto nariai nepalaiko jokių išpuolių prieš meno kūrinius, kūrybos laisvę. Tik įstatymas gali apriboti piliečių kūrybos laisvę.

Praėjusią savaitę skandalas pasuko netikėta kryptimi: TV kanalo „Rosija 24“ eteryje N.Poklonskaja perskaitė neįvardytos Šiaurės Kaukazo musulmonų organizacijos kreipimąsi – jos narius esą papiktino filmo „Matilda“ scenarijus apie caro Nikolajaus II ir balerinos M.Kšesinskos romaną.

Pasak N.Poklonskajos, netgi islamo išpažinėjus įžeidė filmo anonsas, kuriame nepadoriai atrodo rusų šventasis caras.

Režisieriaus A.Učitelio advokatas Konstantinas Dobryninas reagavo žaibiškai. Jo pareiškime sakoma: „Bandydama žaisti Šiaurės Kaukazo korta N.Poklonskaja suka pavojingu keliu. Užuot gesinusi konfliktą ir atsiprašiusi talentingų žmonių, deputatė kyla į naują labai baisaus žaidimo lygį.“

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.